Zougla Newsroom

Οι κινήσεις και τα απανωτά ραντεβού ενός Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας δεν ενεργοποίησαν μόνο τα στελέχη του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής αλλά είχαν τα «συστατικά» για να μην αφήσουν αδιάφορους την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, όλες οι επαφές του έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των συγκεκριμένων υπηρεσιών καθώς φαίνεται ότι έχουν πολύ μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τρεις μήνες όταν οι πληροφορίες που έφτασαν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών έκαναν λόγο για «κύκλωμα που διακινούσε έγγραφα για παράνομη μετακίνηση μεταναστών». Όσο η έρευνα προχωρούσε στο «προσκήνιο» εμφανιζόταν ο ρόλος του Ιρακινού ο οποίος έκανε τρεις και τέσσερις συναντήσεις και διαπραγματευόταν την πώληση δεκάδων ταξιδιωτικών εγγράφων με άλλους εμπόρους. «Με απλά λόγια ήταν ένας χονδρέμπορος που τροφοδοτούσε τα υπόλοιπα κυκλώματα μόνο με μεγάλο αριθμό διαβατηρίων ή ταυτοτήτων. Μόνο όταν κάποιος έκανε μεγάλη παραγγελία ασχολιόταν μαζί του και βέβαια του έκανε και καλύτερες τιμές», λέει αστυνομικός που γνωρίζει λεπτομέρειες της «ευαίσθητης» υπόθεσης. Τα κέρδη του κυκλώματος, σύμφωνα με την αστυνομία, μετά και από όσα κατασχέθηκαν ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ! 

Η έρευνα που έγινε στο καλοφροντισμένο διαμέρισμα του δεν έκρυβε «εκπλήξεις» και κρύπτες, καθώς τα 900 ταξιδιωτικά έγγραφα βρέθηκαν σχετικά εύκολα, αφού φαίνεται ότι ο Ιρακινός δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η δράση του. «Μας έκανε εντύπωση και θα εστιάσουμε τις έρευνες μας στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλά διαβατήρια και ταυτότητες από συγκεκριμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι είχε ανοίξει ένας «δρόμος» για να προμηθεύεται συνεχώς μεγάλο αριθμό εγγράφων», λέει στέλεχος των διωκτικών αρχών. Στη δικογραφία που φτάνει τις 2.000 σελίδες περιγράφεται και ο τρόπος με τον οποίο «ψώνιζαν» οι πελάτες του κυκλώματος. «Είχαν κατεβάσει από το διαδίκτυο μια πολύ γνωστή εφαρμογή που έχει τη δυνατότητα να κάνει με αρκετά αξιόπιστο τρόπο αναγνώριση προσώπου και έτσι έβρισκαν ποιο διαβατήριο ή ποια ταυτότητα τους ταίριαζε για να την αγοράσουν», περιγράφει αστυνομικός που γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, «η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος του και τη χώρα προέλευσης». 

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στο zougla.gr, ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να κρύβει εκπλήξεις», οι οποίες σίγουρα δεν αφορούν το δεύτερο άτομο το οποίο συνελήφθη, αλλά ούτε και τους άλλους δύο μετανάστες που αναζητούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης