Την αναστολή των πτήσεων από Βρετανία θα εξετάσουν σήμερα Δευτέρα τα αρμόδια όργανα μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους του Covid-19 σε αυτή τη χώρα, εν αναμονή αποφάσεων της Ε.Ε. για ενιαία διαχείριση του νέου φαινομένου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να διακοπούν τα αεροπορικά δρομολόγια από Βρετανία προς Ελλάδα, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι μετά τη Βρετανία, φορείς του μεταλλαγμένου ιού εντοπίστηκαν στη Δανία και από ένα σε Ιταλία, Ολλανδία και Αυστραλία.

ΠΟΥ προς Ευρώπη: Πάρτε μέτρα για τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τους ελέγχους για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του μεταλλαγμένου ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, αποφάσισαν να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 12 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού, που λέγεται ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τον προηγούμενο ιό – εννέα στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, στην Ολλανδία και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ιολόγο του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, η παραλλαγή του ιού δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στη Γερμανία. «Δεν έχει ακόμη αποδειχθεί στη Γερμανία, αλλά φυσικά παίρνουμε πολύ σοβαρά τις εκθέσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, από το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στο ARD . «Η σημαντικά ταχύτερη δυνατότητα μεταφοράς, όπως υποτίθεται ότι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση, φυσικά θα αλλάξει πολλά και γι΄ αυτό είναι σημαντικό να αποτρέψουμε την είσοδο στη Γερμανία, στην ηπειρωτική Ευρώπη».

Η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ιρλανδία έχουν διακόψει τις πτήσεις τους με τη Βρετανία. Η Γαλλία σταματά επίσης όλη την κίνηση των επιβατών από τη Βρετανία για 48 ώρες.

Σύμφωνα με τον ιολόγο Τζούλιαν Τανγκ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, η παραλλαγή του ιού με τη μετάλλαξη N501Y εμφανίστηκε σποραδικά πριν από μερικούς μήνες, δηλαδή τον Απρίλιο στη Βραζιλία, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην Αυστραλία και τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Η παραλλαγή του ιού προκαλεί σήμερα μια τεράστια αύξηση στις μολύνσεις κορωνοϊού στη νότια Αγγλία και το Λονδίνο. Σύμφωνα με αρχικά ευρήματα Βρετανών επιστημόνων, η παραλλαγή αυτή του ιού είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη γνωστή μορφή.

Πυρετός επαφών για τον συντονισμό των κρατών μελών της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχαν το απόγευμα συνομιλίες σχετικά με το θέμα.

Η έλλειψη συντονισμού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησε την Ισπανία να ζητήσει τη διαμόρφωση κοινής στάσης, απευθύνοντας έκκληση για την αποφυγή μονομερών ενεργειών.

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στη Βρετανία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι ισχύει για σήμερα Δευτέρα στην Ελλάδα

Σε  έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκαν τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα τα ξημερώματα.

«Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

»Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

»Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (21-12-2020) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις» αναφέρει η ανακοίνωση. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης