Σε προσωρινή αργία τέθηκε ο πρόεδρος Εφετών που κατηγορείται για εμπλοκή στην «συμμορία των πλειστηριασμών» στην οποία φέρονται να έχουν ανάμιξη περίπου 20 άτομα.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης αποφάσισε να τον θέσει σε προσωρινή αργία η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από την πορεία των ανακρίσεων για την υπόθεση.

Πρόκειται για πρόεδρο Εφετών που είχε εκδικάσει υπόθεση του αποκαλούμενου παραδικαστικού, με κατηγορούμενους δικηγόρους, επιχειρηματία αλλά και πρώην βουλευτή και φέρεται να συνομιλεί πριν εκδοθεί η απόφαση με εμπλεκόμενους τους οποίους τελικώς απήλλαξε.

Σε αργία εξάλλου έχει τεθεί και μία εφέτης, σύζυγος δικηγόρου που φέρεται να εμπλέκεται στη «σπείρα των πλειστηριασμών».

Περίπου 20 άτομα αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση αυτή που αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ανάμεσά τους, νυν και πρώην δικαστές, ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών, ένας γνωστός επιχειρηματίας, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, ένας αρχιμανδρίτης που έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη καθώς και ένας πολιτικός μηχανικός ο οποίος εμφανίζεται να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκόμενους, ανά περίπτωση μεταξύ άλλων είναι: κατάχρηση εξουσίας, απάτη, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, ψευδής βεβαίωση , εγκληματική οργάνωση , ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων βαρύνονται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας ή της συνέργειας, ενώ απαγορεύτηκε η έξοδος από τα τη χώρα με διάταξη του εισαγγελέα στον πολιτικό μηχανικό, τον αρχιμανδρίτη και το δικηγόρο που φέρονται ως πρόσωπα «κλειδιά» της πολυμελούς σπείρας.

Η δράση του κυκλώματος αποκαλύφθηκε μετά από μηνύσεις τραπεζών και καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών την οποίες πραγματοποίησε η ΕΥΠ και ξεπερνούν τις 92.000 σελίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι φέρονται μεταξύ άλλων να συνέστησαν πάνω από 150 εικονικές εταιρείες για υποτιθέμενη αξιοποίηση ακινήτων, παραπλανώντας εκατοντάδες ιδιώτες και αποσπώντας τους σπίτια και οικόπεδα με την υπόσχεση ότι θα μεσολαβούσαν σε πλειστηριασμούς τραπεζών για να γλιτώσουν τις κατασχέσεις τους.

Η προσεκτική μελέτη των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που κατέγραψε το γνωστό βαλιτσάκι της ΕΥΠ, αλλά και τα αποτελέσματα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, βοήθησαν τον εισαγγελέα να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης και να φθάσει στο ρόλο των εμπλεκόμενων προσώπων.