Φωτογραφίες- Βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

Ένταση μικρής διάρκειας επικράτησε μπροστά από τη Βουλή μεταξύ των φοιτητών και των ΜΑΤ, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της έντασης ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους φοιτητές, εισήλθαν άτομα που είχαν πρόθεση να δημιουργήσουν επεισόδια, με συνέπεια οι άνδρες των ΜΑΤ, να τους αποθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών.

Η κατάσταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα και μετά από λίγη ώρα οι φοιτητές αποχώρησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ συγκεντρώθηκαν πάνω από 800 άτομα στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς την Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Δάσκαλοι και καθηγητές είχαν στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 2:00 μετά το μεσημέρι, προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία άρθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που ήταν σε εφαρμογή, και έχει πλέον αποκατασταθεί η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφέρει πως: «καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τη δημόσια Παιδεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να ολοκληρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που εδώ και χρόνια είναι σε εξέλιξη στην ανώτατη εκπαίδευση επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών.

Η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία μας, στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών. Διευρύνεται έτσι η εμπορευματοποίηση των προσόντων και πιστοποιήσεων και στο βασικό πτυχίο.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει στάση εργασίας 11:00 με 14:00 ώστε να συμμετέχουν μαζικά οι συνάδελφοι/ισσες στις μεγάλες κινητοποιήσεις μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών την Πέμπτη 11 Γενάρη σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 12:00».

Η ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30)».

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., επισημαίνει πως: «λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και των Φοιτητικών Συλλόγων, στηρίζει την Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024, με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην αποσάθρωση και συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό παρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης