Πεδίο μάχης θύμιζαν μέχρι τα ξημερώματα οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο, με τον πετροπόλεμο και τις οδομαχίες μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων να «αναζωπυρώνονται» ανά τακτά διαστήματα.

Από τις μολότοφ που έριχνε ομάδα νεαρών που παραμένει μέχρι και αυτή την ώρα «ταμπουρωμένη» μέσα στο Πολυτεχνείο, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα αυτοκίνητο.

Λίγα λεπτά πριν τις 09:00 το πρωί πάντως, για πρώτη φορά μετά το βράδυ του Σαββάτου, δόθηκε στην κυκλοφορία η Πατησίων και όλο το κέντρο της Αθήνας είναι ανοικτό.

Τα ξημερώματα, αναρχικοί επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε άντρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν επί της οδού Κάνιγγος. Νωρίτερα, ομάδα περίπου 10 ατόμων βγήκε από το χώρο του Πολυτεχνείου και προκάλεσε φθορές στο κατάστημα “Γερμανός” επί της οδού Στουρνάρη.

Μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν νωρίτερα, όταν αναρχικοί πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε άντρες των ΜΑΤ στις οδούς Τζορτζ και Κάνιγγος, οι οποίοι έκαναν και 2 προσαγωγές. 

Επεισόδια έγιναν αργά χθες το βράδυ μεταξύ αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αντιεξουσιαστής στο γόνατο. Παραδόξως, οι δυνάμεις των ΜΑΤ κάλεσαν ασθενοφόρο σε συνεννόηση με μερικούς κουκουλοφόρους και μία φωτογράφο. Τελικά, όμως, τον παρέλαβε ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Ένταση δημιουργήθηκε έξω από τη Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών. Ομάδα αντιεξουσιαστών παρεισέφρησε στην πορεία των απεργών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και με τη λήξη της δημιούργησε επεισόδια. 

Οι νεαροί κινήθηκαν αιφνιδιαστικά έναντι διμοιρίας των ΜΑΤ και την περικύκλωσαν στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, που «απάντησαν» με ρίψη χημικών.

Μάλιστα, μια 50χρονη γυναίκα, η οποία δε συμμετείχε στα επεισόδια, τραυματίστηκε από τη ρίψη δακρυγόνου έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

Άλλη ομάδα κουκουλοφόρων έχει καταλάβει διαφόρους χώρους του Πανεπιστημίου, ενώ κάποιοι εξ ‘αυτών έσπασαν τις τζαμαρίες της τράπεζας Πειραιώς και καταστημάτων στην οδό Πανεπιστημίου.

Συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και νεαρών σημειώθηκαν και στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όμως απλοί πολίτες, ανάμεσά τους και ηλικιωμένοι, που δε συμμετείχαν στην πορεία, ξεσηκώθηκαν εναντίον των αστυνομικών, τους αποδοκίμασαν και απαίτησαν να αφήσουν τα παιδιά ήσυχα.

Τριάντα κουκουλοφόροι ανέβαιναν στην οδό Ευελπίδων και πέταξαν μολότοφ στα δικαστήρια, αλλά και στη μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων του Mega. Δύο τεχνικοί του τηλεοπτικού σταθμού, έσπευσαν να σβήσουν τη φωτιά, για να σώσουν τα μηχανήματα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στην πλατεία Ομονοίας.

Και άλλος πυροβολισμός από αστυνομικό

Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώθηκε, από αστυνομικές πηγές, η πληροφορία ότι την Δευτέρα αστυνομικός πυροβόλησε από την ταράτσα του Α.Τ. Βούλας, την ώρα που 100 μαθητές που διαδήλωναν είχαν περικυκλώσει το κτίριο. Στο τμήμα υπήρχαν μόνο 5 αστυνομικοί.

Ένταση και στη Θεσσαλονίκη

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το βράδυ μπροστά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, φοιτητές και πανεπιστημιακοί  αποφάσισαν να λάβουν δράση για την αποτροπή των επεισοδίων.

Μετά από συνεδρίαση της Συγκλήτου παρουσία πολλών φοιτητών, περίπου 500 πανεπιστημιακοί και φοιτητές κατευθύνθηκαν προς την οδό Εθνικής Αμύνης, όπου γίνονταν επεισόδια και ζήτησαν από τους κουκουλοφόρους να απομακρυνθούν, έσβησαν τις φωτιές που υπήρχαν στο χώρο και απομάκρυναν τα οδοφράγματα, ενώ μέλη της Συγκλήτου παρέμειναν στο χώρο για περιφρούρηση.

Κατά τη διάρκεια της πορείας της Θεσσαλονίκης χθες, ομάδα αγνώστων βγήκε από τη Φιλοσοφική Σχολή και πυρπόλησε αυτοκίνητα και κάδους. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε και επιτέθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, πετώντας πέτρες και αντικείμενα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών, προκειμένου να αποτρέψουν τους νεαρούς.

Επεισόδια και σε Ξάνθη – Καβάλα

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία της Ξάνθης και πορεία προς το εργατικό κέντρο της πόλης. Από τον κύριο όγκο της πορείας αποκόπηκαν μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και δάσκαλοι και κατευθύνθηκαν στη νομαρχία Ξάνθης για να επιδώσουν ψήφισμα. Οι αστυνομικοί που ήταν στον προθάλαμο της νομαρχίας, δεν επέτρεπαν την είσοδο στο εσωτερικό του κυρίως κτιρίου.

Όμως, περίπου 30 διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και διαπληκτίστηκαν με τους αστυνομικούς. Μετά από αρκετή ώρα, στις 12:15 πείστηκαν οι συγκεντρωμένοι να βγουν έξω.

Ανάμεσά τους ήταν και ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου, μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και εργαζόμενος στην ΕΡΑ Κομοτηνής. Κατά την αποχώρηση, οι αστυνομικοί χτύπησαν με τα κλομπ το δημοσιογράφο στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν χθες και στην πορεία διαδηλωτών στην Καβάλα, καθώς άγνωστοι επιτέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν μία μαθήτρια και δύο αστυνομικοί. 

Διαβάστε επίσης:

Σε κλοιό επεισοδίων η χώρα, 10 Δεκεμβρίου, 07:45 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης