Η αρμόδια επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα, απέστειλε επιστολή προς τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, με την παράκληση να εκδώσει τον Ρώσο Αλεξάντρ Βίνικ στην Ρωσία, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της επιτρόπου.

Την περασμένη εβδομάδα, η κα Μοσκάλκοβα είχε επισκεφθεί τον Βίνικ στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, δέχθηκε να τερματίσει την απεργία πείνας την οποία είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2018, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επιστολή της, η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, αιτούμενη την έκδοση του Βίνικ, επικαλείται σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, μεταξύ των οποίων η βεβαρημένη κατάσταση της υγείας της συζύγου και του ίδιου, υπενθυμίζοντας ότι έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη στην Ρωσία.

Όπως αναφέρει το ΤΑΣΣ, η Ρωσίδα επίτροπος επισημαίνει, ότι ο Βίνικ έχει χάσει το 30% του βάρους του και στην ουσία «βρίσκεται στα όρια του θανάτου». Η σύζυγός του έχει επίσης βεβαρημένη υγεία καθώς έχει διαγνωσθεί με καρκίνο στον εγκέφαλο, ενώ τα δύο ανήλικα παιδιά τους ενδέχεται να μείνουν ορφανά.

Το ΤΑΣΣ αναφέρει επίσης ότι ο Βίνικ συνελήφθη στην Ελλάδα στις 25 Ιουλίου του 2017, μετά από ένταλμα των ΗΠΑ οι οποίες τον κατηγορούν για ξέπλυμα ποσών 4-9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων VTC-e. Την έκδοση του είχε ζητήσει και η Γαλλία, αλλά και η Ρωσία για αδικήματα που έχει διαπράξει στις χώρες αυτές όπως οι ίδιες ισχυρίζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 26 Νοεμβρίου του 2018 ο Βίνικ ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος κατά της δικαστικής αυθαιρεσίας όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, καθώς θεωρεί ότι είναι πολιτικός κρατούμενος, ενώ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να του δώσει την δυνατότητα να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης