Zougla Newsroom 

Όχι μόνο στο σκαμνί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, απειλείται ο ΕΟΦ -και κατ’ επέκταση η Ελλάδα- αν συνεχιστούν οι απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποκαλύπτει η άκρως εμπιστευτική έκθεση που απευθύνεται προς τους επικεφαλείς  του Οργανισμού Φαρμάκων Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο –  και φέρνει στο φως η «Ζούγκλα», οι απαγορεύσεις αυτές είναι «άκυρες, ανίσχυρες και  αντίκεινται στο ενωσιακό δίκαιο».

Μάλιστα η Αναστασία Μακαρούνη, της νομικής υπηρεσίας του ΕΟΦ επισημαίνει ρητά ότι «θα εγερθούν αγωγές  αποζημιώσεων εκ μέρους των κατόχων άδειας χονδρικής πώλησης για ζημιά που υπέστησαν ή για διαφυγόντα κέρδη από παράνομη πράξη».

Διευκρινίζεται ότι οι αποζημιώσεις είναι δύο ειδών: Αυτές που προέρχονται από διαφυγόντα κέρδη από τις άκυρες απαγορεύσεις εξαγωγών για δύο έτη και αυτές που θα προκύψουν από την μεσοσταθμική μείωση των τιμών 7% (τέλος του χρόνου) και αφορούν στα φάρμακα που λιμνάζουν στα ράφια των φαρμακαποθηκών (ελλείψει εσωτερικής ζήτησης) και έχουν αγοραστεί απ’ το καλοκαίρι, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα πώλησης στο εξωτερικό, λόγω της απαγόρευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για άλλη μία φορά, δηλαδή, το Υπουργείο Υγείας και οι «επιθεωρητές Κλουζώ» του κ. Χρυσοχοΐδη, απέτυχαν να ομαλοποιήσουν την αγορά φαρμάκου υπακούοντας μόνον στις επιταγές του λαϊκισμού για εσωτερική και μόνον κατανάλωση. Και δεν ξέρουμε αν έχει γνώση το Μαξίμου για τις κινήσεις του υπουργείου Υγείας…

«Οι ισχύουσες αποφάσεις είναι ανεπίκαιρες»

Στην έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΟΦ, αρχικά, αναφέρεται ότι οι «ισχύουσες αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών ή η αντιμετώπιση τυχόν νέων ελλείψεων υπό το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, είναι ανεπίκαιρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, που αποκαλύπτει η «Ζούγκλα», η κα. Μακαρούνη αιτιολογεί τη θέση της λέγοντας ότι: «α) Σύμφωνα με την Εισήγηση της Υπηρεσίας (ΠΑΚΑΕΠ) περιλαμβάνουν  προϊόντα για τα οποία ο τότε δηλωμένος από τους ΚΑΚ χρόνος μη ομαλού εφοδιασμού της αγοράς, έχει παρέλθει».

Επίσης, «β) οι αποφάσεις αυτές ισχύουν επί μακρόν, χωρίς αξιολόγηση ομαλοποίησης ή μη της αγοράς και του βαθμού της, στοιχείο που συναρτάται με τον βαθμό αντικτύπου στη δημόσια υγεία και την οικονομική ελευθερία».

Εκτός αυτών, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων έχουν ήδη υποβάλλει από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα δηλώσεις αποθεμάτων τους, στις οποίες περιλαμβάνονται εκτεταμένος αριθμός και φαρμάκων και εμβολίων».

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι «για όλα αυτά τίθεται ζήτημα ανταπόκρισής τους στις αρχές της αναγκαιότητας, προσφορότητας και αναλογικότητας αλλά και του προσωρινού τους χαρακτήρα (σσ. μέτρο απαγόρευσης), που εξετάζονται τόσο κατά το εσωτερικό δίκαιο, όσο και κατά το ενωσιακό».

Με άλλα λόγια, η κα Μακαρούνη επισημαίνει ότι κατά την πάγια τακτική του ΕΟΦ τα μέτρα πρέπει να επανεξετάζονται και να αίρονται σε συνάρτηση με την ομαλοποίηση της αγοράς και την εξέταση των εκάστοτε πραγματικών δεδομένων.

Μάλιστα η «Ζούγκλα» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πριν από ένα μήνα ακριβώς και συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου ο ΕΟΦ έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Υγείας με το οποίο ενημερώνει ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση εξαγωγών σε 180 από τα 250 της λίστας λόγω υπερεπάρκειας. Όμως το υπουργείο Υγείας κωφεύει ένα μήνα τώρα!

 «Ακύρωση προστίμων από τα δικαστήρια»

Όμως, στην έκθεση επισημαίνεται επίσης, ότι «πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον ΕΟΦ για εξαγωγές κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης εξαγωγών «θα απωλέσουν το νόμιμο έρεισμά τους και θα ακυρωθούν από τα δικαστήρια».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη χώρας μας να άρει τις αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμάκων και επίσης να εξετάσει τη θεσμοθέτηση ηπιότερων μέτρων, όπως για παράδειγμα, «ένα σύστημα προηγούμενης κοινοποίησης των εξαγωγών από τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του οποίου οι αρχές θα μπορούσαν να αρνούνται τις εξαγωγές κατά περίπτωση, βάσει σαφών κριτηρίων και μόνο αν εντοπίζονται ελλείψεις ή κίνδυνοι ελλείψεων θα είναι στοχευμένο και περιορισμένο χρονικά».

Οι πωλήσεις φαρμάκων σε πλοία και αεροπλάνα

Τέλος επισημαίνεται ότι «υπάρχουν και κάποιες διατάξεις της νομοθεσίας που αποδυναμώνουν  το πλαίσιο διασφάλισης της επάρκειας φαρμάκων και ενισχύουν τις ελλείψεις».

Όπως, για παράδειγμα, η πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία στα πλοία και τα αεροπλάνα σε χονδρικές ποσότητες (Νόμος Πλέυρη) είναι σημαντική αιτία ελλείψεων αλλά πάσχει από
νομιμότητα διότι στα φάρμακα αυτά που εξάγονται στα πλοία ούτε  τα κουπόνια σκανάρονται, ούτε υπάρχει ιχνηλασιμότητα, όπως στη  περίπτωση εξαγωγής από φαρμακαποθήκες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης