Η θαρραλέα απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου, δυο φορές Ολυμπιονίκη, παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης, να αποκαλύψει αυτό που τη βασάνιζε για 24 ολόκληρα χρόνια οδήγησε αναπόφευκτα στον εντοπισμό του ανθρώπου που την κακοποίησε σεξουαλικά και ασέλγησε πάνω της, όταν η αθλήτρια ήταν μόλις 21 ετών.

Πρόκειται για τον Αριστείδη Αδαμόπουλο, μέλος της Νέας Δημοκρατίας, αντιπρόεδρο της τοπικής Ανατολικής Αττικής και παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις της Μπεκατώρου «δυσάρεστο περιστατικό».

Αν δεν πρόκειται για ύβρη, πρόκειται σίγουρα για απίστευτη απανθρωπιά. Πολλοί, παράγοντες και μη, καλύφθηκαν πίσω από το γεγονός ότι η Ολυμπιονίκης κατήγγειλε το γεγονός του βιασμού της 24 χρόνια μετά.

«Τώρα το θυμήθηκε;», είπαν ορισμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το επιχείρημα είναι η επιτομή της υποκρισίας και η απόδειξη ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών μπορεί να περνάει απαρατήρητη και ατιμώρητη.

Αναγκαστικά, η Νέα Δημοκρατία έθεσε τον Αριστείδη Αδαμόπουλο εκτός κόμματος, μέχρι λένε, να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ακόμη, αναμένεται μια σοβαρή και υπεύθυνη δήλωση από την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας που να δείχνει τουλάχιστον ότι σε αυτόν τον οργανισμό υπάρχουν άνθρωποι που τον διοικούν.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρενέβη και χαρακτήρισε θαρραλέα την ενέργεια της Σοφίας Μπεκατώρου. Παρενέβη και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ίδια κατεύθυνση.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως με δημόσια δήλωσή της πήρε θέση και η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, η οποία επεσήμανε χαρακτηριστικά «είμαι με τη Σοφία, καταδικάζουμε τη σεξουαλική βία».

«Τσουνάμι» αντιδράσεων προκάλεσε στα social media, η απίστευτη, ασπόνδυλη και ανεύθυνη δημόσια τοποθέτηση της Ομοσπονδίας και του προέδρου της.

Αυτή η στάση της Ομοσπονδίας προκάλεσε την άμεση παραίτηση του προέδρου του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννη Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι παραιτείται για να συμβάλει στη διάσωση του κύρους της Ομοσπονδίας.

Πολλοί θα πουν πως το έγκλημα προ 24 ετών έχει παραγραφεί. Μπορεί όσον αφορά τον ποινικό κώδικα, όσον αφορά όμως την ηθική πράξη, όποτε κι αν αποκαλυφθεί, με όποια καθυστέρηση κι αν γίνει αυτό, το έγκλημα αυτό εξακολουθεί να υφίσταται, κι όταν μάλιστα ο εγκληματίας κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος δήλωσε σε αθλητική ιστοσελίδα πως θα μιλήσει αφού συμβουλευτεί τον δικηγόρο του.

Σοβαρολογούμε τώρα;

Κατηγορείται για βιασμό μιας κοπέλας 21 ετών και θα ρωτήσει τον δικηγόρο του, προκειμένου να απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες και να διασώσει την τιμή του;

Προφανώς και όχι.

Η Σoφία Μπεκατώρου, η οποία σπούδασε στο Πολυτεχνείο και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κατάφερε να ξεπεράσει το τραύμα της, το οποίο κουβαλούσε για 24 χρόνια, μόνη της.

Ήξερε από την αρχή, πως δεν θα μπορούσε να το εκμυστηρευτεί σε κανέναν. Ήξερε πως κανείς δεν θα συμμαχούσε μαζί της, τουλάχιστον τότε.

Δεν το είπε καν στον προπονητή της. Άφησε το σαράκι να την κατατρώει μέσα της, αλλά τελικά τα κατάφερε.

Κι όταν έφτασε η ώρα, και αισθάνθηκε η ίδια δυνατή, ώριμη γυναίκα πια 44 ετών, η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε τον τρόπο να μιλήσει δημόσια, λέγοντας την αλήθεια.

Όσα χρόνια κι αν πέρασαν κι όποια αδικήματα κι αν έχουν παραγραφεί, η απανθρωπιά και η βαρβαρότητα, αλλά και ο φασισμός απέναντι στις γυναίκες δεν παραγράφονται.

Αντιθέτως, στιγματίζονται και μάλιστα δημόσια, ώστε να μειωθούν αυτοί, οι οποίοι θα μπορούσε να τους περάσει από το μυαλό να προβούν σε αντίστοιχες σιχαμερές, χυδαίες, και απάνθρωπες ενέργειες.

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα για το τί ακριβώς έγινε και θα κληθεί την Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη, η Ολυμπιονίκης να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου έχει καταθέσει σε πταισματοδίκη με αφορμή έρευνα που διενεργείται από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου μετά από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Όμως το περιεχόμενο αυτής της κατάθεσης δεν είναι γνωστό. Το σημαντικό είναι ότι με την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας της Αθήνας, η Σοφία Μπεκατώρου θα καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

H Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας ζήτησε και έλαβε την παραίτηση Αδαμόπουλου

Tην ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία διευκρινίζει ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του Αριστείδη Αδαμόπουλου από το ΔΣ της ΕΙΟ, ενώ δηλώνει συγκλονισμένη «από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι «θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συγκλονισμένη είναι η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου. Αυτονοήτως, και προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Ομοσπονδίας, η τιμή και η υπόληψη του συνόλου των αθλητών και αθλητριών, προπονητών και παραγόντων του αθλήματος και να διευκολυνθεί η έρευνα για την οποία την τελική απόφαση έχει η Δικαιοσύνη, ζητήσαμε άμεσα και λάβαμε την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αριστείδη Αδαμόπουλου. Ο τελευταίος φέρεται ως ο άνθρωπος τον οποίον η Ολυμπιονίκης μας κατονόμασε στον εισαγγελέα για τα καταγγελλόμενα. Παραλλήλως, ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει απερίφραστα ότι θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή. Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν είχε περιέλθει σε κανένα μέλος της Ομοσπονδίας επίσημα, ανεπίσημα, ως φήμη ή ακόμη και ως ψίθυρος, η παραμικρή ένδειξη για τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε αντίστοιχη άλλη αποτρόπαιη πράξη.

Καλούμε κάθε αθλητή και αθλήτρια, παράγοντα ή μέλος της Ομοσπονδίας, εφόσον έχει υπάρξει θύμα ή έχει περιέλθει εις γνώση του τέτοια συμπεριφορά, να την καταγγείλει και θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Το ίδιο καλούμε να πράξει κάθε αθλητής ή παράγοντας σε οποιοδήποτε άθλημα. Τα θύματα μιας τέτοιας ή ανάλογης συμπεριφοράς δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους.

Η Ομοσπονδία καλεί άμεσα την Ολυμπιονίκη μας να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναφερθεί λεπτομερώς στην καταγγελία της έτσι ώστε η Ομοσπονδία να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η σχετική καταγγελία μάς συγκλόνισε διότι ουδέποτε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας υπήρξε στο παρελθόν η παραμικρή υποψία για τέτοιο περιστατικό.

Τονίζουμε, όπως και με τη χθεσινή ανακοίνωσή μας, ότι η Ομοσπονδία πράττει και θα πράξει τα δέοντα και δεν θα επιτρέψει να παραμείνει η παραμικρή σκιά ως προς το κύρος της και την προάσπιση των ιδεωδών του αθλητισμού που υπηρετεί ανεπίληπτα εδώ και επτά δεκαετίες».

Σημειώνεται, πως ο Αριστείδης Αδαμόπουλος διατέλεσε επί σειρών αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, ενώ εκτελούσε και χρέη εκπροσώπου της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Πώς αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη – Τι απαντά το στέλεχος της ΝΔ

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο άνθρωπος που κατηγορεί η Σοφία Μπεκατώρου πως την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998, έδωσε τη δική του απάντηση σχετικά με τον σάλο που έχει προκληθεί. 

Ο ίδιος μιλώντας στο sports3.gr, ανέφερε πως δεν θα ήθελε να επεκταθεί στο θέμα, προτιμώντας να μιλήσει πρώτα με τον δικηγόρο του.

Η γραπτή δήλωση του Αριστείδη Αδαμόπουλου

Λίγες ώρες μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο Αριστείδης Αδαμόπουλος εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο “θύτη”.

Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν “θύτη”, προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους. Όλα αυτά που η Δικαιοσύνη ως πρωταρχικά αρμόδιος φορέας σέβεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις εν προκειμένω έχουν ήδη παραβιαστεί από τους όψιμους μιμητές της, που την υποκαθιστούν στο έργο της.

Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης