Συνεχίζεται το οδοιπορικό του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στις περιοχές της κεντρικής Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία «Daniel».  Στον κόμβο της Αγιάς έσπασε το φράγμα. Τα νερά έχουν πλημμυρίσει την περιοχή και κατευθύνονται προς την πόλη της Λάρισας. Οι εικόνες που κατέγραψε είναι συγκλονιστικές.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η ελληνική επικράτεια απ’ άκρη σ’ άκρη έχει παραλύσει. Είτε με τις πυρκαγιές, είτε με τις βροχοπτώσεις, όσο ακραία αν είναι τα φαινόμενα που προκαλούν τις φυσικές καταστροφές, οι μηχανισμοί Πολιτικής Άμυνας και Προστασίας απεδείχθησαν ανεπίτρεπτα αναποτελεσματικοί.

Εάν κάποιος αποφάσιζε να ταξιδέψει το βράδυ της Τρίτης μέσω Εθνικής Οδού για τη Λάρισα θα αντιλαμβανόταν αμέσως πως δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα, κατά μήκος της διαδρομής, περιπολικά, άλλα οχήματα της Αστυνομίας, οχήματα της Πυροσβεστικής ή της Πολιτικής Προστασίας. Η χαρακτηριστική απουσία των Αρχών δε συνάδει με το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν πλήρως και εγκαίρως ενημερωμένος και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση, από τη Λαμία και πάνω, διαγραφόταν εξαιρετικά προβληματική και επικίνδυνη για τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα, πιθανώς και για περισσότερο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανοργανωσιά; Αδιαφορία; Αναποτελεσματικότητα; Ανικανότητα;

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ταξίδεψε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Αθήνα στη Λάρισα. Η μανία της βροχής ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Αν ένας οδηγός αντιμετώπιζε μία βλάβη ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα δεν θα είχε πού να απευθυνθεί.

Το πρωί η διαδρομή από τη Λάρισα στον Βόλο ήταν ήδη προβληματική. Ωστόσο, η εικόνα της πόλης του Βόλου ήταν συγκλονιστική. Το σημαντικότερο πρόβλημα, πέρα από τις καταστροφές, αφορούσε στην κατάρρευση των δικτύων Κοινής Ωφέλειας. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος του περιέγραψε την κατάσταση:

«Έσπασαν τα ποτάμια, ξεχείλισαν τα νερά και πήραν μέσα λεωφορεία, τα πάντα. Κατέβηκαν από το βουνό, κορμοί κλαδιά, φερτά υλικά και μπήκαν μέσα στην πόλη. Στο παλιό Λιμενικό και στη Νεάπολη η κατάσταση είναι τραγική. Η πόλη από χθες στο 90% δεν έχει ρεύμα και νερό.

Η ΔΕΗ μας λέει ότι ψάχνουν να βρουν πού είναι το πρόβλημα. Δεν ξέρουμε πότε θα αποκατασταθεί η ζημιά. Ο Βόλος είναι “μισή πόλη”. Η μισή έχει καταστραφεί σχεδόν, η άλλη είναι πεντακάθαρη. Στη μισή πόλη κάναμε αντιπλημμυρικά έργα, στην άλλη μισή δεν κάναμε; Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, αλλά δεν έγινε από αυτό…

Είμαστε στο δημαρχείο να συντονίσουμε λίγο τα μηχανήματα, σταμάτησε λίγο η βροχή να ανοίξουμε τους δρόμους.

Είναι τραγικό αυτό που συνέβη, είναι κλειστά τα μαγαζιά, κατανοώ απόλυτα τον κόσμο. Θα προσπαθήσουμε να επανέλθει το ρεύμα και το νερό. Έρχεται κλιμάκιο από την Αθήνα, με επικεφαλής τον κύριο Τριαντόπουλο, για να καταγράψουμε τις ζημιές. Εγώ δεν θα τους πω τίποτα. Από το πρωί ήμουν στο δρόμο.

Η ορμή του νερού ήταν τόσο εκδικητική που μας τιμώρησε. Οι ζημιές είναι τεράστιες, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθει το ρεύμα και το νερό. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας μέλημα. Ο Βόλος βίωσε μια εξωπραγματική κατάσταση. Είμαστε εδώ, προέχει η ανθρώπινη ζωή…

Οι άνθρωποι έπρεπε να ειδοποιηθούν να μην πάνε στις δουλειές τους. Ο άλλος όμως πού να φανταστεί ότι θα έρθει τέτοια καταστροφή.

Κάθε λεπτό είναι σημαντικό για να αποκατασταθούν οι βλάβες».

Παρακολουθείστε το video με την περιγραφή του Αχιλλέα Μπέου και τη συνομιλία του με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο:

Δείτε τώρα το οδοιπορικό του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, Απόστολο Μαλαματίνη, στα σημεία της πόλης που πνίγηκαν στη λάσπη:

Αμέσως μετά ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με τον φωτορεπόρτερ της «Ζούγκλας», Νίκο Χριστοφάκη, πήραν τον δρόμο για την Καρδίτσα. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Η Εθνική ήταν ήδη κλειστή με προβλήματα και η Αστυνομία διοχέτευε τα οχήματα μέσω παρακαμπτηρίων. Όμως, οι αστυνομικές αρχές αγνοούσαν πως στη συνέχεια της παρακαμπτηρίου είχε πέσει μία γέφυρα. Ο δρόμος ήταν κομμένος.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει την εικόνα μίας ανοχύρωτης χώρας…

Οι εικόνες από τον Βόλο είναι πραγματικά συγκλονιστικές και καταγράφουν το μέγεθος των καταστροφών από την σφοδρότητα της βροχόπτωσης, που μετέτρεψε τους δρόμους της πόλης σε ορμητικούς χειμάρρους, οι οποίοι παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους.

Δείτε τα τρία βίντεο από αναρτήσεις του στο Instagram:

 

Δείτε τι κατέγραψε στον Αλμυρό το βράδυ της Τρίτης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης