Τις αναζωπυρώσεις φοβάται πλέον η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο μέτωπο της πυρκαγιάς της Βορείου Αττικής και σε μία ζώνη που αρχίζει από τα Κιούρκα και φτάνει στις παρυφές του Κρυονερίου συμπεριλαμβάνοντας και το μεγάλο στρατόπεδο του Μπογιατίου, ενώ από την άλλη πλευρά της Εθνικής η φωτιά επεκτάθηκε από τις παρυφές του Καπανδριτίου μέχρι τις αγροικίες λίγο πριν τον Άγιο Στέφανο.

Η ζώνη της φωτιάς είχε δύο με δυόμιση χιλιόμετρα μήκος και λίγο λιγότερο από ένα χλμ. πλάτος. Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα στην πλευρά των Κιούρκων (Αφίδνες).

Στις 10.00 το πρωί υπήρχαν ακόμη εστίες πυρκαγιάς σε διάφορα σημεία, όπως στο Βόρειο – Βορειοδυτικό τείχος του στρατοπέδου του Μπογιατίου, μέτωπο που κρίθηκε απειλητικό, καθώς και σε ορισμένες ρεματιές, όπου επικεντρώνεται το έργο των ιπτάμενων μέσων πυρόσβεσης.

Να σημειωθεί ότι στο στρατόπεδο δεν φυλάσσονται πυρομαχικά. Εν ενεργεία υπάρχουν ακόμη μικρά μέτωπα στις θέσεις Κοκκινόβραχος, Κοσμοθέα, Κρυονέρι, Δροσοπηγή, Κιούρκα και Άγιος Στέφανος.

Παρακολουθήστε τα video

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr o δήμαρχος Διονύσου, κος Γιάννης Καλαφατέλης:

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Κοντάκη Μανώλη, κτηνοτρόφου της περιοχής, στη zougla.gr:

Από τις 06.00 το πρωί εισήλθαν στη μάχη της κατάσβεσης τα ιπτάμενα μέσα πυρόσβεσης. Η πυρκαγιά έκαψε δασική και χορτολιβαδική έκταση μέχρι και τα ρείθρα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, τόσο από την Βορειοδυτική όσο και από την Βορειοανατολική της πλευρά.

Οι φλόγες έγλυψαν στην κυριολεξία μαντρότοιχους αγροικιών, αλλά και μόνο κατοικίες που υπάρχουν στην ημιαστική περιοχή μεταξύ Καπανδριτίου και Αγίου Στεφάνου. Σύμφωνα με τον απολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν καταγραφεί ζημιές από την πυρκαγιά σε ορισμένες οικοδομές. Συγκεκριμένα, τρία σπίτια και αρκετά οχήματα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Η καμένη γη των Αφιδνών – Δείτε το video

Άνδρες της Τροχαίας διέκοπταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα ανόδου στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης και στο ρεύμα προς Αθήνα στο Καπανδρίτι.

Το άναρχο οδικό δίκτυο στην περιοχή των Αφιδνών προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στις επίγειες δυνάμεις καθώς αρκετοί δρόμοι οδηγούν σε αδιέξοδο, εμποδίζοντας τους πυροσβέστες να προσεγγίσουν εστίες της φωτιάς που απείλησαν σπίτια.

Η φωτιά ξεκίνησε στη θέση Λιοσάμπι των Αφιδνών, μετά τα διόδια στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα και πολύ γρήγορα έφθασε στο στρατόπεδο του Αγ. Στεφάνου, προκαλώντας καταστροφές σε δύο αποθήκες. Ωστόσο, οι συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του προσωπικού του στρατοπέδου απέτρεψαν τα χειρότερα.

Από τη μεγάλη πυρκαγιά έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο σύννεφο καπνού, το οποίο έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Αττικής, την ίδια στιγμή που η μυρωδιά «καμένου» κυριαρχεί στον αέρα στις περιοχές του Αγ. Στεφάνου, του Κρυονερίου και της Ν. Κηφισιάς.



Καταγγελίες για εμπρησμό

Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια της πυρκαγιάς, αρκετοί είναι οι κάτοικοι που κατήγγειλαν ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις από το σημείο όπου λίγο αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φλόγες.

Πυρκαγιές σε Κεφαλλονιά και Κύμη

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά, που ξέσπασε νωρίς το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Καμπίτσα της Κεφαλλονιάς.

Για την πλήρη κατάσβεσή της επιχειρούν 17 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα, 10 εθελοντές, δύο οχήματα ΟΤΑ και ένα αεροσκάφος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 23.20 το βράδυ της Παρασκευής, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική έκταση στην Μουρτερή Κύμης της Εύβοιας.

Στο σημείο επιχειρούν 32 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 14 οχήματα. Να σημειωθεί πως η περιοχή είναι δύσβατη, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με την Π.Υ. δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπει για σήμερα, Σάββατο 25 Αυγούστου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας (κεντρική και νότια), Αργολίδας, Ηλείας (Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, Ανδραβίδα, Δ. Πηνειού) και Κορινθίας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν περιστατικά πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά..

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Διαβάστε επίσης: Πύρινο μέτωπο από τις Αφίδνες έως το Κρυονέρι
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012, 04:11

Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας – Παναγιώτης Σαγκούρης
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη