Μάχη κατά των αναδρομικών μειώσεων στις αποδοχές και τις συντάξεις τους, που προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ, πρόκειται να δώσουν την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όλες οι δικαστικές ενώσεις και 700 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Με τις προσφυγές τους ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στις διατάξεις της ΕΣΔΑ η από 14.11.2012 απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την αναδρομική μείωση των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών.

Ήδη μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο με γνωμοδότησή του, η οποία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, έχει κρίνει αντισυνταγματικό το μέτρο με την αναδρομική ισχύ του (κάτι που έγινε γενικά για τα ειδικά μισθολόγια).

Εισηγητές των υποθέσεων θα είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ι. Μαντζοράνης και Ηρ. Τσακόπουλος οι οποίοι , σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστηρίξουν πως υπάρχει ζήτημα αρμοδιότητας (ή αναρμοδιότητας) δικαστηρίου αφού πολλά θέματα σχετικά με την επιστροφή αποδοχών και συντάξεων δικαστικών λειτουργών, τα επιλύει το Μισθοδικείο στο οποίο ήδη βέβαια έχουν προσφύγει κατά χιλιάδες δικαστές και οι εισαγγελείς με σχετικές αγωγές.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά