Ρεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Δαγαλάκης

Γεύσεις που βασίζονται στα προϊόντα της κρητικής γης χωράνε σε χωνάκια και κυπελάκια σαγηνεύοντας ουρανίσκους. Παγωτό ρακόμελο με κρητική ρακί και θυμαρίσιο μέλι, παγωτό ρυζόγαλο, παγωτό μπουγάτσα, παγωτό τσουρέκι, παγωτό ανθότυρο και θυμαρίσιο μέλι, παγωτό με λουκούμι και φιστίκι Αιγίνης είναι λίγες μόνο από τις αξεπέραστες γεύσεις του.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παγωτό φτιαγμένο στο χέρι»

«”Fatto a mano” πάει να πει “φτιαγμένο στο χέρι”, αυτή είναι η λογική μας, αυτό κάνουμε στο εργαστήριο μας», λέει χαρακτηριστικά στη «Ζούγκλα» ο κ. Γιάννης Νύκταρης.

«Άνοιξα το 2013 μέσα στην κρίση, σε ένα σημείο στο πουθενά στο Περιστέρι. Όλα ήταν εναντίον μου, αλλά η πίστη μου σε αυτό που ήθελα να κάνω ήταν ο οδηγός μου. Στην αρχή ερχόντουσαν στο μαγαζί πιτσιρικάδες και ζητούσαν γεύσεις τσιχλόφουσκα ή φερέρο. Δεν είχα γιατί έκανα τις δικές μου, αυτές που δεν μπορεί να βρει κανείς αλλού και επέμενα σε αυτή τη φιλοσοφία μου και τελικά μου βγήκε σε καλό», λέει ο κ. Γιάννης Νύκταρης.

Και έχει δίκιο γιατί έκανε το «Fatto a mano» τη Μέκκα του παγωτού, όχι μόνο στα δυτικά προάστεια, αλλά σε όλη την πόλη. Μάλιστα, «Fatto a mano» μπορεί σήμερα να βρει κανείς στο Παλαιό Φάληρο, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Τήνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Ιταλία στο Περιστέρι

Γέννημα θρέμμα Κρητικός, μεγάλωσε σε ένα χωριό του Ρεθύμνου στις Σίσες. Ο πατέρας του αγρότης, τον μύησε σε μια λογική να αγαπά τους καρπούς της γης. Αυτό κάνει και σήμερα και η δική του δημιουργικότητα έχει ως μεταβλητή τα φρέσκα προϊόντα που γεννά η ελληνική γη, αλλά και η παράδοση. Παίρνει φρέσκα φρούτα, τα κόβει, τα καθαρίζει μόνος του και φτιάχνει τα μοναδικά παγωτά του.

Βρέθηκε στην Ιταλία, όπου μαθήτευσε δίπλα στους καλύτερους δασκάλους την τέχνη και τα μυστικά της παραγωγής του αυθεντικού ιταλικού gelato.

Εκεί λοιπόν άρχισε να ζυμώνονται οι σκέψεις του. Πάνω στη μηχανή σκέφτηκε ότι αυτό που θα ήθελε στη ζωή του είναι να ανοίξει ένα κατάστημα που θα παρασκευάζει χειροποίητο παγωτό με τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Κάπου εκεί ήρθε και η ιδέα του ονόματος «Fatto a mano» που στα ιταλικά θα πει «φτιαγμένο με το χέρι». Όσο για το logo διάλεξε έναν πειρατή (να συμβολίζει όλα τα ταξίδια που τον έφεραν σε αυτή την απόφαση), πάνω σε μια μπάλα παγωτό, που χαμογελάει.

Τα προϊόντα του είναι ιδιαίτερα και έχουν χαρακτήρα και σίγουρα αποτελούν την ελληνική εξέλιξη του χειροποίητου παγωτού. Κάθε κουταλιά είναι μια βουτιά στα παιδιά χρόνια μας… εκεί που ανέμελοι απολαμβάναμε το δροσερό έδεσμα.

Κανένα παιδί χωρίς καλό παγωτό

«Ένα όνειρο ζωής γίνεται επιτέλους πραγματικότητα», λέει ο Γιάννης Νύκταρης και συνεχίζει, «θυμάμαι σαν χθες, όταν ήμουν ακόμα μικρό κοπέλι στην Κρήτη, τη μάνα μας να μου λέει για τις αδικίες της ζωής. “Αχ γιε μου… όταν ήμουν νέα και μπορούσα να χαρώ τις απολαύσεις της ζωής, δεν είχα τη δυνατότητα και τα χρήματα. Τώρα γερόντισσα πια, ενώ θα μπορούσα να απολαύσω τις χαρές & τα φαγητά που τόσο λατρεύω δεν μου το επιτρέπει ο γιατρός και το ζάχαρο”. Αυτά της τα λόγια, τα θυμάμαι πάντα με συγκίνηση! Για μένα αποτέλεσαν κινητήριο δύναμη για να πραγματοποιήσω ένα όνειρο που είχα από καιρό.

Παρά λοιπόν τις δυσκολίες των καιρών, αποφασίσαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε, να κεράσουμε… στιγμές απόλαυσης και ευτυχίας τα μικρά παιδιά που η ζωή τους έδειξε το σκληρό της πρόσωπο. Κάθε εβδομάδα του περασμένου καλοκαιριού, το Fatto a Mano επισκέφθηκε Ιδρύματα που φιλοξενούν μικρές και αθώες ψυχούλες και τις κέρασε ΟΛΕΣ καλό παγωτό.

Θέλω μέσα από την καρδιά μου να χαρίσω σε αυτά τα παιδιά το χαμόγελο που τους λείπει, με τον τρόπο που ξέρουμε στο Fatto a Mano, δηλαδή με αγνό, χειροποίητο παγωτό. Σας ευχαριστώ όλους θερμά για την αγάπη και την υποστήριξη στα καταστήματά μας. Θέλω να ξέρετε ότι η δική σας αγάπη και στήριξη με βοήθησε ώστε να πραγματοποιήσω φέτος το όνειρο μου και να κεράσω παγωτό δεκάδες παιδιά, μοιράζοντας αμέτρητα χαμόγελα!».

Παρακολουθήστε επίσης:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης