O Γιώργος Σκριμιζέας στη γενναία προσπάθεια για λύση στο αδιέξοδο της ΕΕΔΕ υπό την Προεδρία του, ώστε να συμμαζέψει ένα σωματείο το οποίο για πολλά έτη λειτουργούσε στο κόκκινο και είχε συσσωρεύσει μεγάλα χρέη και προβλήματα.
Το σωματείο της ΕΕΔΕ για πολλά χρόνια λειτουργούσε με προβληματικό τρόπο, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει να έχει μεγάλα χρέη.
Το 2019 μια ομάδα ανθρώπων, της οποίας ηγείτο o Γιώργος Σκριμιζέας, αποτέλεσαν το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ανέλαβε το δύσκολο έργο για λύση στο αδιέξοδο, με όραμα να βοηθήσουν να συνεχισθεί αυτό που ξεκίνησε το 1962 με τον Χριστόφορο Στράτο της Πειραϊκής Πατραϊκής και σημαντικών επιχειρηματιών εκείνης της περιόδου (περιόδου ακμής για την βιομηχανία στην Ελλάδα), όταν και συστήθηκε η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, γνωστή ως ΕΕΔΕ. Ενός σωματείου που στήθηκε πάνω σε ένα πετυχημένο μοντέλο του εξωτερικού και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό θεσμικό φορέα και μη κερδοσκοπικό οργανισμό.
Έπειτα από 60 έτη όμως φτάσαμε σε πλήρες αδιέξοδο. Η κακή λειτουργία, η αποτυχημένη διαχείριση και οι λανθασμένες επιλογές εντός του σωματείου, έφεραν πολύ άσχημα οικονομικά αποτελέσματα. Και τα υπερβολικά έξοδα ακόμη από την εποχή της οικονομικής ευημερίας για αυτό τον τομέα, έφεραν την ΕΕΔΕ σε άσχημο σημείο. Την ίδια ώρα άρχισαν οι «σκιές» πάνω από την διαχείριση μεγάλων ποσών εκείνη την περίοδο.
Η σημαντική προσπάθεια και η γενναιότητα που επέδειξε το τελευταίο ΔΣ, στο σχέδιο που εκπονήθηκε, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε το σωματείο να καταφέρει να «νοικοκυρευτεί».
Γιώργος Σκριμιζέας: Η γενναία προσπάθεια του ΔΣ
Και φτάσαμε στο 2019 όταν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΔΕ υπό τον πρόεδρο Γιώργο Σκριμιζέα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και σε ένα αντίξοο περιβάλλον, ανέλαβε να διορθώσει κακώς κείμενα δεκαετιών, να καλύψει ελλείματα που δεν θα έπρεπε να έχει ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και να δημιουργήσει συνθήκες λειτουργίας που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις του επιχειρείν.
Τα τραπεζικά δάνεια δεν υξυπηρετούντο, τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία μεγάλα, οφειλές προς το Δημόσιο και καθυστερήσεις στις πληρωμές υπαλλήλων. Η απαξίωση μεγάλη. Από 3.000 ενεργά μέλη παλαιότερα, το 2019 ήταν μετά βίας 300!
Το όραμα του νέου ΔΣ και του Σκριμιζέα όμως ήταν ξεκάθαρο: η σωτηρία της ΕΕΔΕ, το σωματείο με την μεγάλη προσφορά στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Το ρίσκο μεγάλο, τα προβλήματα αρκετά, αλλά το θάρρος και η επιμονή του έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, έχοντας και την αρωγή του ΔΣ αποτελούμενου από στελέχη με εμπειρία, γνώσεις και διάθεση.
Ο Γιώργος Σκριμιζέας ως πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ προσέφεραν εξ’ αρχής πολλά, δίχως οικονομικό όφελος καθώς η θέση είναι αμισθί ενώ το σωματείο είχε έμμισθο γενικό διευθυντή, υπεύθυνο για την λειτουργία του σε καθημερινή βάση.
Γιώργος Σκριμιζέας: Το πλάνο εξυγίανσης
Εξ’ αρχής ο Γιώργος Σκριμιζέας ήθελε ξεκάθαρη εικόνα στα οικονομικά στοιχεία και για αυτό ελεγκτική εταιρία ανέλαβε αυτό το έργο, για να γνωρίζουν άπαντες στο νέο ΔΣ τι παραλαμβάνουν. Τα αποτελέσματα του ελέγχου έδειξαν και την κάκιστη κατάσταση, τα υπέρογκα έξοδα, τα σημαντικά ελλείματα. Το θετικό είναι ότι είχε δίπλα του και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία επίσης αφιλοκερδώς και με προσωπικό κόστος συμμετείχαν, αλλά και τους υπαλλήλους που μετά από χρόνια είδαν μία σημαντική προσπάθεια για την σωτηρία του σωματείου και των θέσεων εργασίας τους.
Νέο οργανόγραμμα, ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων για να σταματήσει η οικονομική «αιμορραγία» και η προσαρμογή στη νέα εποχή (με οικονομική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού), ήταν οι βασικοί πυλώνες του πλάνου.
Τα πρώτα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του ελεγκτικού οίκου Mazars αναφέρθηκε ότι μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΔΕ λειτούργησε μέσα στο 2019 κατάφερε (σε σχέση με το προηγούμενο έτος) να αυξήσει τον κύκλο εργασιών σχεδόν κατά 10%, να περιορίσει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα (σε ορισμένες κατηγορίες κοντά στο 50%) και εν τέλει να περιορίσει την ζημία προ τόκων και φόρων περισσότερο από 50% σε σχέση με το έλλειμμα του 2018 (632.000 ευρώ από 1.378.000 ευρώ).
Η πώληση του κτιρίου της ΕΕΔΕ
Ένας σημαντικός παράγοντας για την σωτηρία της ΕΕΔΕ, ήταν η πώληση του κτιρίου που είχε στην ιδιοκτησία του το σωματείο. Είχε εγκριθεί και παλαιότερα από την Γενική Συνέλευση του Σωματείου η πώληση, αλλά δεν υπήρχε θετικό αποτέλεσμα. Και εκείνο ήταν το σημείο-κλειδί για το σχέδιο.
Μάλιστα, ο τραπεζικός δανεισμός δεν εξυπηρετείτο και όλο αυτό οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε κατάσχεση του κτιρίου από τις πιστώτριες τράπεζες και εν συνεχεία τον πλειστηριασμό. Το κόστος της συντήρησης του κτιρίου έφτανε περίπου στις 20.000 το μήνα. Εν τέλει η συμφωνία επετεύχθη και το κτίριο επωλήθη σε μία τιμή που δεν περίμενε κανείς και έφτασε τα 7,3 εκατ. ευρώ (χωρίς προμήθειες, μεσιτείες ή άλλα παρελκόμενα), με αγοράστρια πολύ μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του real estate.
Αυτό το πολύ σημαντικό ποσό βοήθησε στην πλήρη εξόφληση των τραπεζικών απαιτήσεων, των οφειλών στο Δημόσιο και των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και, για να πληρωθούν οι υπάλληλοι. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια τον Ιούνιο του 2020 είχαν εξοφληθεί πλήρως, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στα ταμεία πλέον υπήρχε και κεφάλαιο κίνησης που θα επέτρεπε την συνέχιση λειτουργίας της ΕΕΔΕ.
Το σχέδιο του Γιώργου Σκριμιζέα και του ΔΣ της ΕΕΔΕ έδειχνε ότι έφερε αποτελέσματα. Το σωματείο είχε μεταφερθεί σε νέα γραφεία, ενώ και για τον τομέα της εκπαίδευσης είχαν διασφαλισθεί οι κατάλληλοι χώροι. Τα έξοδα είχαν πλέον μειωθεί σε ορθολογικά επίπεδα, νέο οργανόγραμμα είχε εκπονηθεί και υπήρχαν πλέον οι προϋποθέσεις αισιοδοξίας για το μέλλον της ΕΕΔΕ.
Ο Γιώργος Σκριμιζέας τον Ιούλιο του 2020, όπως είχε εξ’ αρχής ενημερώσει, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, παραιτήθηκε από την προεδρία. Μαζί του, δυστυχώς, και το υπόλοιπο ΔΣ. Μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2020 κανείς δεν ανέλαβε τη διοίκηση του σωματείου και έτσι οδηγήθηκε σε εκκαθάριση και στην παύση της λειτουργίας. Ένα αποτέλεσμα που προφανώς είναι στενάχωρο, μετά την τόσο μεγάλη προσφορά στην επιχειρηματική κοινωνία και την σημαντική προσπάθεια σωτηρίας του το 2019 υπό την προεδρία του Γιώργου Σκριμιζέα.
Η διαδικασία εκκαθάρισης είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της.
Πλέον, μοναδική σανίδα σωτηρίας, ενδεχομένως, είναι η πρωτοβουλία από πλευράς Κράτους για να συνεχίσει η ΕΕΔΕ να λειτουργεί, διότι όπως φάνηκε την περίοδο 2019/2020 υπάρχουν οι προϋποθέσεις να λειτουργεί ως ένα οικονομικά και επιχειρησιακά υγιές σωματείο με συνεισφορά στο Ελληνικό επιχειρείν.
Άλλωστε με ορθή λειτουργία και προσαρμογή στη νέα εποχή, η ΕΕΔΕ δύναται να ανεβάσει τις «μετοχές» της και την αξία της στην επιχειρηματική κοινωνία και να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στα επιχειρηματικά δρώμενα, στην εκπαίδευση στελεχών, στην δημιουργία και εφαρμογή νέων ιδεών.
Σίγουρα αξίζει οι αρμόδιοι να κοιτάξουν προς αυτήν την κατεύθυνση.