Σε «στατιστικές διακυμάνσεις» ή σε «εξωτερικές παραμέτρους», όπως «η βροχή η οποία οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της φυσικής ραδιενέργειας», αποδίδει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας την ξαφνική αύξηση των τιμών που καταγράφηκε από το Windy στις 14 Δεκεμβρίου στην νότια Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και από το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP (European RadiologicalData Exchange Platform, https://remon.jrc.ec.europa.eu/About/Rad-Data-Exchange), στο οποίο παρατηρείται απότομη αύξηση ραδιενέργειας την 15η Δεκεμβρίου, ενώ στην συνέχεια, την επόμενη ημέρα, 16 Δεκεμβρίου, οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα.

Όπως βλέπετε και στον χάρτη, για παράδειγμα στην πόλη των Σερρών, την 14η Δεκεμβρίου η διακύμανση βρίσκεται στην τιμή των 132 nSv/h ενώ μετά από δύο ημέρες η τιμή εκτοξεύεται στα 139 nSv/h.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, όπως αποκάλυψε η «Ζούγκλα», στον χάρτη που δημοσιεύει το Windy οι τιμές οι οποίες καταγράφηκαν από σταθμό μέτρησης στη Βουλγαρία, έφθασαν τα 7780 nSv/hr (nanosivert ανά ώρα) ενώ οι τιμές γύρω από το σημείο εκείνο ήταν περίπου στα 130-195 nanosivert ανά ώρα. Σημειώνεται ότι το διεθνές αυτό σύστημα καταγράφει ιονίζουσα ακτινοβολία.

Δείτε την εικόνα με την ξαφνική αύξηση της ραδιενέργειας: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν θέσαμε τα δεδομένα αυτά, υπ’ όψιν της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν και τελικά όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωση που έστειλε προς την «Ζούγκλα», «ακόμη και εάν υπήρχε μια τέτοια μεμονωμένη μέτρηση αυτού του επιπέδου, το πιθανότερο θα ήταν να επρόκειτο για τεχνική βλάβη του σταθμού».

Ακόμα και μια στιγμιαία, μεμονωμένη μέτρηση ή τεχνική βλάβη του σταθμού, όπως αναφέρει, η έκλυση ραδιενέργειας ήταν αρκετή για να προκαλέσει τεράστια ερωτήματα για το αν συνέβη κάτι και τι ακριβώς ήταν αυτό. Η διακύμανση, όπως θα δείτε, των επιπέδων ραδιενέργειας και σε άλλες ελληνικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, που ως γνωστόν λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι, είναι αξιοσημείωτη.

Συγκεκριμένα, στην Καβάλα, όπως βλέπετε και στον χάρτη η τιμή της ραδιενέργειας στις 16 Δεκεμβρίου εκτοξεύτηκε στα 150 nanosivert ανά ώρα ενώ τις υπόλοιπες ημέρες πριν και μετά την 16η Δεκεμβρίου οι τιμές πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα.

Το ίδιο γίνεται και στην Κομοτηνή όπου οι τιμές στις 16 Δεκεμβρίου φτάνουν περίπου στα 130 nanosivert ανά ώρα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες και τις επόμενες οι τιμές πέφτουν κάτω από 90 nanosivert ανά ώρα.

Δείτε και την μέτρηση στην Θεσσαλονίκη:

Την ίδια ώρα, σε δύο πόλεις της Βουλγαρίας, τη Σόφια και το Πλόβντιβ, οι τιμές ραδιενέργειας είναι αντίστοιχα πολύ υψηλότερες από αυτές των ελληνικών πόλεων.

Ολόκληρη η απάντηση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας:

«Στο sitewww.windy.com, η άντληση των στοιχείων για τις τιμές ρυθμού δόσης ολικής γ-ακτινοβολίας στον αέρα (σε nSv/h) γίνεται από το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP (European RadiologicalData Exchange Platform, https://remon.jrc.ec.europa.eu/About/Rad-Data-Exchange) στο οποίο δημοσιεύονται συνεχώς οι τιμές από τα δίκτυα μέτρησης όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Aπό τις δημοσιευμένες τιμές του σταθμού BG0024 στη θέση Pirin Βουλγαρίας αλλά και από τις μετρήσεις των γειτονικών με αυτόν σταθμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της χώρας μας, δεν προκύπτουν επίπεδα ραδιενέργειας άνω του φυσικού υποβάθρου ούτε αύξηση των καταγεγραμμένων τιμών στις 14/12/2023 παρά μόνο η συνήθης ημερήσια διακύμανση των τιμών μέτρησής τους. Ως εκ τούτου, από τις μετρήσεις αυτές δεν τεκμαίρεται ύπαρξη ραδιενεργού ρύπανσης στην περιοχή, ούτε παραπέμπουν σε κάποιο γεγονός που να χρήζει περαιτέρω ραδιολογικής αξιολόγησης.

Αναφέρεται επίσης ότι οι όποιες φυσιολογικές διακυμάνσεις των καταγεγραμμένων τιμών οφείλονται είτε σε στατιστικές διακυμάνσεις των μετρήσεων ή σε εξωτερικές παραμέτρους όπως π.χ.  η βροχή η οποία οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της φυσικής ραδιενέργειας.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι η τιμή των 7780 που εμφανίζεται στον χάρτη του windyπου μας αποστείλατε δεν εντοπίστηκε στην προαναφερθείσα σελίδα παρουσίασης των μετρήσεων του EURDEP. Ακόμη όμως και να υπήρχε μια τέτοια μεμονωμένη μέτρηση αυτού του επιπέδου, το πιθανότερο θα ήταν να επρόκειτο για τεχνική βλάβη του σταθμού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης