Φύλλο και φτερό κάνουν οι Αρχές το σημειωματάριο της διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας η οποία συνελήφθη ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσε εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών και απλών φορολογούμενων αποσπώντας τεράστια ποσά. Σε αυτό το σημειωματάριο αναγράφονταν τα ονόματα των μελών του κυκλώματος και τα ποσά που εισέπρατταν από τα θύματά τους.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο υποδιευθυντής, τρία ακόμα στελέχη της τοπικής εφορίας και δύο ιδιώτες, μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής που ουσιαστικά εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα, ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια δικογραφία είναι ακόμη έξι άτομα, ένας υπάλληλος της ίδιας εφορίας και λογιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξακριβώθηκαν 17 τετελεσμένες περιπτώσεις ιδιωτών, όπου η εν λόγω εγκληματική οργάνωση προέκυψε ότι απαίτησε και αποκόμισε, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 95.600 ευρώ, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου. Κομβικό ρόλο στη σύλληψη των εφοριακών διαδραμάτισε η καταγγελία πολίτη αλλά και η δράση της «Λίνας» η οποία κατονομάστηκε από τον καταγγέλλοντα.

Ο ρόλος της «Λίνας» και η καταγγελία που οδήγησε στις συλλήψεις

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μία υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων ονόματι «Λίνα», αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει.

Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου, ονόματι «Λίνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα από την οποία διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.

Τα μέλη της υπό έρευνα οργάνωσης αποτελούσαν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας (Προϊστάμενοι γραφείων και λοιποί) και ιδιώτες (λογιστές/διεκπεραιωτές). Η δράση της, δε, ήταν διαρκής, τουλάχιστον από τις αρχές του μήνα Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της.

Οι ενέργειες – διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως «υπηρεσία» η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της προϊσταμένης, ενώ τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η προϊσταμένη είτε κάποιο σημαίνον μέλος της οργάνωσης.

Η ομάδα είχε έδρα την Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Για τον μέγιστο εντοπισμό υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες και την απαίτηση χρηματικού ποσού, η προϊσταμένη επικοινωνούσε τακτικά και με την διεκπεραιώτρια που παρείχε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με εταιρείες.

Διαρκούσης έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση μίας υποομάδας (Κλειστός πυρήνας Αρχηγού), αποτελούμενη από δύο μέλη, λογιστή και διεκπεραιώτρια, η οποία είχε άμεση επικοινωνία με την προϊσταμένη.

Μάλιστα, η προϊσταμένη προέβαινε σε επικοινωνία με τα μέλη της εν θέματι υποομάδας, αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές.

Το σημειωματάριο της διευθύντριας

Σε σημειωματάριο που κατασχέθηκε κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο Διευθύντριας, αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της εγκληματικής οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά. Ειδικότερα, αναγράφονται τα ονόματα όλων των εμπλεκομένων με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024.

Η διευθύντρια είχε τοποθετηθεί με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ

Όπως έγινε γνωστό, η Ε.Τ.  είχε τοποθετηθεί στη ΔΟΥ Χαλκίδας στη θέση της Προϊσταμένης Διεύθυνσης με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, τον Μάρτιο του 2023.

 

Κατά την προσαγωγή της στο Εσωτερικών Υποθέσεων, η Διευθύντρια ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο μέλη του κυκλώματος, αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης