Τα ταξίδια με ελληνικό διαβατήριο σε συγκεκριμένες ακριτικές περιοχές της χώρας αλλά και σε ευρωπαϊκούς προορισμούς και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που βρέθηκε στο διαμέρισμα της στην οδό Αρριανού 2 στο Παγκράτι πρόκειται να ρίξουν φως στις έρευνες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) για την υπόθεση μυστικής δράσης της Ρωσίδας Irena S. στην Ελλάδα.

Η υπόθεση της 35χρονης κατασκόπου που χρησιμοποιούσε το όνομα «Μαρία Τσάλλα» άρχισε να εκτυλίσσεται στις αρχές του έτους, όταν η ΕΥΠ ενημερώθηκε για τον ύποπτο ρόλο της. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες η Irina S. ήταν φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Αθήνα, ονόματι «Galazio» και τα ίχνη της εντοπίζονται στην Ελλάδα από το 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν έχουν διαπιστωθεί επαφές της με στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα στοιχεία που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα είχε αναπτύξει μυστική δράση στη χώρα είναι ότι και ο σύζυγός της και επίσης Ρώσος υπήκοος, ζούσε στη Βραζιλία με το ψεύτικο όνομα, «Daniel Campos». Κανείς τους δεν συνελήφθη, καθώς επέστρεψαν τον Ιανουάριο στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ΕΥΠ προχώρησε «σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα. Έχει ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A. S.”, που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”».

Πρόγραμμα «illegal»

Οι αναλυτές της ΕΥΠ, εκτιμούν ότι η 35χρονη είναι μέρος ενός δικτύου Ρώσων κατασκόπων που προέρχεται από την Πολωνία, διέρχεται από Γερμανία, Σλοβενία, Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο δίκτυο φαίνεται να στρατολογούνταν μέσω του πρόγραμμα «illegal». Πρόκειται για μία ειδική κατηγορία κατασκόπων, που εκπαιδεύουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, και στέλνονται σε χώρες του δυτικού κόσμου έχοντας ειδικό κάθε φορά ρόλο. Η διαδικασία «κατασκευής χαρακτήρων» σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να στοιχίζει στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ τον καθε κατάσκοπο.

Το εγχείρημα αποκάλυψε μία σύλληψη στην Σλοβενία στις αρχές του χρόνου οπότε και η Μόσχα αποφάσισε να τους αποσύρει άμεσα πίσω στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Η πληροφορία που ξεσκέπασε τη «Μαρία Τσάλλα»

Τη δράση της Irina S. ξεσκέπασε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο όνομα οδηγεί σε ένα μωρό που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991 και πέθανε αμέσως.

Ακολούθησε έρευνα στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου και διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει από το αρχείο σελίδες αντικαθιστώντας τες με άλλες, που όμως είχαν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. «Υπήρχε ανακολουθία ανάμεσα σε έγχαρτο και ηλεκτρονικό αρχείο», δήλωσε στην «Καθημερινή» αρμόδια κυβερνητική πηγή. Τα στελέχη της ΕΥΠ διαπίστωσαν ακόμη ότι είχε έρθει στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας αρχικά ένα πλαστό διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής. Το 2018 ωστόσο εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης με στοιχεία που αντιστοιχούσαν σε «θνησιγενές βρέφος» με ημερομηνία γέννησης και θανάτου τον Δεκέμβριο του 1991 και ακολούθως καταχωρήθηκε στο δημοτολόγιο του Δήμου Αλιβερίου.

Επιστροφή

Τον Ιανουάριο εγκατέλειψε απροειδοποίητα την Ελλάδα και ταξίδεψε στη Ρωσία αφήνοντας πίσω όλα τα προσωπικά της αντικείμενα. Επικοινώνησε τηλεφωνικά μάλιστα με την υπάλληλό της και τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ενημερώνοντάς τους ότι δεν θα επιστρέψει για λόγους υγείας τακτοποιώντας όλες τις οικονομικές εκκρεμότητές της. Παράλληλα και σχεδόν ταυτόχρονα φέρεται να συνέπεσε η επιστροφή του συζύγου της, που δρούσε με ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας στη Βραζιλία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα είχε αναπτύξει σχέσεις με έναν Έλληνα, μάλλον ανυποψίαστο, για να καταφέρνει να εξασφαλίζει τη σχετική κάλυψη, ενώ και ο σύζυγός της διατηρούσε στη Βραζιλία επίσης ερωτική σχέση. Μάλιστα η σύντροφός του φέρεται να ανησύχησε και να κατήγγειλε στις αρχές και δημοσίως την εξαφάνισή του.

Το κατάστημα «Galazio»

Τι δηλώνουν οι γείτονες της «Μαρίας Τσάλλα» για την Ρωσίδα κατάσκοπο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης