«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο διαχωρισμός της από τη φοροαδυναμία συνιστά ενδεχομένως την πιο σημαντική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία για την έξοδό της από την κρίση» δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης τονίζει ότι οι έμποροι έχουν «πλήρη συναίσθηση του προβλήματος» και πως η «έκδοση απόδειξης και τιμολογίου πώλησης δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωσή μας».

«Η απόδειξη αποδεικνύει πραγματική δαπάνη και θα πρέπει να έχει την ανάλογη αξία στην επιβαλλόμενη φορολογία του Έλληνα καταναλωτή. Η μετατροπή της απόδειξης σε λαχείο, με την “τύχη” που έχει ο σημερινός Έλληνας, δεν έχει ελπίδα να κερδίσει ποτέ, κανείς, τίποτα» προσθέτει.

Παράλληλα, καλεί το οικονομικό επιτελείο να θεωρήσει την κοινωνία σύμμαχο και όχι αντίπαλο, ενώ διευκρινίζει ότι η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει επανειλημμένως την απλοποίηση και τη διατήρηση του μέτρου των αποδείξεων με την εφαρμογή της on-line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις ΔΟΥ, για τη βεβαίωση και απόδοση ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση των «φορο-ράμπο» στα γαλλικά πρότυπα, δηλώνει ότι «το ελληνικό εμπόριο δεν φοβάται τους ελέγχους, αλλά τις υπερβολές και τις επαναλήψεις, αφού συνήθως ελέγχονται οι ίδιοι και οι εύκολοι. Η ΕΣΕΕ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα με το “ταμειακές παντού, αποδείξεις από όλους”».

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη