Το 2016 θα είναι τελικά -όπως όλα δείχνουν- η χρονιά ορόσημο για την επίσημη «πρώτη» των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες και καταστήματα στο πλαίσιο υλοποίησης πιλοτικού προγράμματος σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές των έξυπνων μετρητών δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα οι παρατάσεις να είναι συνεχείςΟι συνεχείς παρατάσεις στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση συνολικά 200.000 έξυπνων μετρητών πανελλαδικά καθιστά σχεδόν αδύνατη την εμφάνιση των νέων αυτών συστημάτων μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο 2015. Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουλίου και είχε αρχική καταληκτική προθεσμία τις 22 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι ενστάσεις και οι προσφυγές των ενδιαφερόμενων επενδυτών μετέθεσαν την προθεσμία στις 3 Νοεμβρίου και στη συνέχεια στα τέλη του έτους, για να μεταφερθεί εκ νέου στις 30 Ιανουαρίου 2015.

Οι συνεχείς παρατάσεις συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι κανένας από τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές δεν δείχνει να πληροί τις προδιαγραφές για την τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών, όπως αυτές ορίζονται στον διαγωνισμό. Μεταξύ των εν δυνάμει συμμετεχόντων στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ είναι οι ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ, Intrakat, OTE, Enelco, ενώ στις εταιρείες που προμηθεύουν μετρητές συγκαταλέγονται ονόματα όπως Landis +Gyr, Itron και Elgama.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αλλαγές που φέρνουν οι έξυπνοι μετρητές

Το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει τοποθέτηση των μετρητών μέσα σε χρονικό διάστημα 15 μηνών και εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για αντικατάσταση του 80% των περίπου 7 εκατ. παλιών μετρητών μέχρι το 2020. Αρχικά, το πιλοτικό πρόγραμμα είχε προβλεφθεί να περιλαμβάνει 150.000 μετρητές, ωστόσο ο τελικός αριθμός αυξήθηκε σε 170.000 (υποχρεωτική εγκατάσταση), συν ακόμη 30.000 ως «option».

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο -με προϋπολογισμό 86,5 εκατ. ευρώ- προβλέπει να τοποθετηθούν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– 60.000 μετρητές στην Ξάνθη
– 80.000 στη Λέσβο
– 20.000 στη Λευκάδα
– 7.000 στην Αττική και
– 3.000 στη Κεντρική Μακεδονία.

Παράλληλα, προβλέπεται η προαιρετική εγκατάσταση:

– 17.000 μετρητών στη Σαντορίνη
– 3.000 στην Κύθνο και
– 10.000 στη Μύλο.

Οι έξυπνοι μετρητές δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή: α) να βλέπει on line πόσο ρεύμα καταναλώνει, ώστε να γίνεται ορθολογικότερη χρήση της ενέργειας, β) να ενημερώνεται για τυχόν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος και γ) να έχει πρόσβαση σε ιστορικά δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Εθνικό σπορ η κλοπή ρεύματος, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014, 09:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης