Ραγδαία μετακίνηση Ελλήνων προς τις γειτνιάζουσες χώρες παρατηρείται -και πάλι- με φόντο την πασχαλινή περίοδο. Ένα… αέναο φαινόμενο, το οποίο «λαβώνει» εκ νέου την εγχώρια οικονομία, παρά τις προσπάθειες των ντόπιων να διατηρήσουν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων.

Η μαζική εισροή των Ελλήνων για ψώνια σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και η Τουρκία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των πρατηριούχων, ιδιοκτητών μίνι μάρκετ -ακόμη και των κτηνοτρόφων- καθώς εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται μάρτυρες στην «απόβαση» χιλιάδων ατόμων, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι κατακλύζουν τις γειτονικές αγορές με στόχο την προμήθεια καυσίμων, ρούχων, ακόμη και… κρεάτων για την Κυριακή του Πάσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, ειδικά φέτος, οι Έλληνες επιχειρηματίες δυσφορούν καθώς κατέβαλλαν υπερπροσπάθειες ώστε να συγκρατήσουν σε προσιτά επίπεδα το κόστος των προϊόντων τους. Ενδεικτικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr, η τιμή των αμνοεριφίων στη Βουλγαρία κυμαίνεται από 13 ευρώ, την ώρα που στην Ελλάδα αγγίζει τα 14 ευρώ. Η ολιστική διαφορά εντοπίζεται στο συνολικό «πακέτο» της γειτονικής χώρας, καθώς ένας πελάτης από τη Βόρεια Ελλάδα με μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα ταξιδιού θα έχει επιστρέψει σπίτι του με: Φθηνά ρούχα, φθηνά τσιγάρα και φθηνή βενζίνη.

Τα παραπάνω εξηγούν στο ThessToday.gr πρατηριούχοι αλλά και κτηνοτρόφοι, με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστο Τσέρνιο να επισημαίνει ότι το καύσιμο είναι εκείνο το οποίο παρασέρνει τους Έλληνες και λειτουργεί ως υπομόχλιο για τη ραγδαία ανάκαμψη του «φθηνο…τουρισμού».

«Πάνω κάτω κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα οι τιμές, βέβαια υπάρχει μια διαφορά στα αμνοερίφια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μπορεί κανείς να αγοράσει ένα προϊόν ίδιας εταιρείας στη Βουλγαρία όπως και στην Ελλάδα, όμως εκεί μπορεί να ρίξει την τιμή καθώς επηρεάζει και το ΦΠΑ που ως επί τω πλείστον “πληγώνει” τους Έλληνες επιχειρηματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Τσέρνιο, συμβαίνει συχνά αρκετά προϊόντα ενόψει Πάσχα -και όχι μόνο- να τα βρει κανείς φθηνότερα στη Βουλγαρία, με αστερίσκο, όμως, για την ποιότητα. «Την ποιότητα που καταναλώνουμε εδώ στην Ελλάδα αυτοί την πληρώνουν πιο ακριβά. Στη Βουλγαρία μπορείς να βρεις πιο φθηνά προϊόντα, αλλά είναι και η ποιότητά τους κατώτερη. Στην Ελλάδα αντιθέτως, ευαγγελιζόμαστε την ποιότητα, τουλάχιστον οι κτηνοτρόφοι. Τα προϊόντα μας να έχουν την υπεραξία που αντιστοιχεί στην ποιότητα» σημείωσε.

 

Πηγή: thesstoday.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης