Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που έχει αφήσει πίσω της η μεγάλη πύρινη λαίλαπα που σάρωσε τη Φυλή την Τρίτη (22 Αυγούστου) και με τρομακτική ταχύτητα επεκτάθηκε στην περιοχή του Μενιδίου, αλλά και της Πάρνηθας, απειλώντας τελικά και τον Εθνικό Δρυμό.

Φόβος, αγανάκτηση και απελπισία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των κατοίκων στο Μενίδι, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται από την πυρκαγιά που κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φακός της «Ζούγκλας» βρέθηκε στην περιοχή Αγία Παρασκευή στο Μενίδι όπου λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης καιγόταν. Οι κάτοικοι, μετά από συνεχείς εκκενώσεις, κατάφεραν τελικά με το πρώτο φως της επόμενης ημέρας να επιστρέψουν για να δουν τι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους. Το θέαμα που αντίκρισαν ήταν αποκαρδιωτικό. Καμένα σπίτια και αυτοκίνητα. Οι κόποι μιας ζωής έχουν γίνει στάχτη.

Όπως θα δείτε στις εικόνες που κατέγραψε ο απεσταλμένος της «Ζούγκλας» στην περιοχή, Νίκος Χριστοφάκης, οι φλόγες έχουν καταπιεί ό,τι έχουν βρει στο διάβα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των κατοίκων, η πύρινη λαίλαπα έδειξε το αμείλικτο της πρόσωπο, καταστρέφοντας και το φυσικό περιβάλλον.

Συγκίνηση προκαλεί η παρακάτω εικόνα, στην οποία απεικονίζεται μια φωτογραφία, το μοναδικό πράγμα που δεν κάηκε από ένα σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στους πρόποδες της Πάρνηθας

Από τα χαράματα της Πέμπτης οι πυροσβεστικές δυνάμεις στους πρόποδες της Πάρνηθας προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις αναζωπυρωμένες εστίες της πυρκαγιάς οι οποίες απειλούν πλέον τον αστικό ιστό των Θρακομακεδόνων. Ήδη με μήνυμα 112 τέθηκαν σε ετοιμότητα εκκένωσης οι κάτοικοι σε Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου, ενώ λίγο αργότερα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής  να απομακρυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου. Σε ύφεση παραμένει το μέτωπο της φωτιάς στην πλαγιά της Πάρνηθας προς τον Εθνικό Δρυμό.

Οι ισχυρές ριπές του ανέμου φουντώνουν τις εστίες, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη στα «πύρινα» μέτωπα προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε πυροσβέστης. Λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 που αναφέρει πως όσοι βρίσκονται στις περιοχές Θρακομακεδόνες, Αγία Παρασκευή, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να παραμείνουν σε ετοιμότητα, ενώ λίγο πριν τις 4:30 εστάλη εκ νέου μήνυμα στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής να εκκενώσουν προς Κέντρο Αχαρνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης