Ήταν Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 1983, όταν δύο θρυλικές γυναίκες, σύμβολα για την εποχή και τις χώρες τους συναντήθηκαν στην Αθήνα. Ο λόγος για την υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και την πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργό της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι. Η συνάντηση αυτών των δύο τόσο διαφορετικών αλλά και τόσο ίδιων προσωπικοτήτων στο ειδυλλιακό τοπίο των Δελφών μένει ανεξίτηλη στη μνήμη και αποτελεί ιστορικό ορόσημο στις σχέσεις Ινδίας – Ελλάδας.

Η Ίντιρα Γκάντι ήταν κόρη του Γιαβαχαρλάλ Νεχρού και μεγάλωσε μαζί με τον Μαχάτμα Γκάντι επιστήθιο φίλο του πατέρα της. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, από το 1966 έως το 1977 και από το 1980 έως τη δολοφονία της το 1984.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες μέρες αργότερα στις 28 Σεπτεμβρίου 1983 η δημοσιογράφος, Εύα Νικολαΐδου δημοσίευσε στην εφημερίδα Ελεύθερη γνώμη αποκλειστική συνέντευξη της Γκάντι από αυτήν την επίσκεψη. Οι απαντήσεις της Ινδής πρωθυπουργού για τη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελούν διαχρονικές διαπιστώσεις.

Έλεγε λοιπόν: «Πρέπει να κατεδαφιστεί ένα ολόκληρο σύστημα για τη θέση της γυναίκας και να ξαναχτιστεί για να λάβει θέση ταιριαστή και δίκαιη. Παλεύει με ένα σύστημα προκαταλήψεων. Υποστηρίζω την ισότητα και τις ίδιες ευκαιρίες για όλους. Μία κοινωνία χρειάζεται τον αντρικό και τον γυναικείο πληθυσμό. Ο καθένας πρέπει να χρησιμοποιεί τις ικανότητές του για την καλυτέρευση του κόσμου. Οι γυναίκες έχουν σπουδαιότερο ρόλο γιατί μεγαλώνουν παιδιά. Το να γίνεις μάνα νομίζω είναι η ωραιότερη εμπειρία της ζωής σου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή εκατομμύρια γυναίκες εκπληρώνουν αποκλειστικά οικογένεια καθήκοντα πρέπει να περιοριστούν σε αυτά. Η γυναίκα στη δουλειά αποκτά μία άλλη συνείδηση ίσως πιο ολοκληρωμένη πιο θετική. Στην Ινδία η ιστορική και μορφωτική εξέλιξη της γυναίκας πέρασε από διάφορα στάδια. Όταν φτάσει σήμερα μία γυναίκα σε υψηλά αξιώματα κανείς δεν εκπλήσσεται. Λυπάμαι όμως που θα πω ότι στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται η ίση αμοιβή για ίση εργασία για αυτό έχουμε ακόμα πολλούς αγώνες.Υπάρχουν δυστυχώς κάποιες βαθιές ρίζες προκαταλήψεων και αντιλήψεων που επιβεβαιώνουν την κοινωνική καθυστέρηση της γυναίκας» και συμπλήρωνε η Γκάντι, «Όντως η οικονομική κρίση έχει περισσότερα γυναικεία θύματα σε εποχές οικονομικής ανάπτυξης.Οι γυναίκες ενθαρρύνονται και φροντίζουν να εξασφαλίζουν δουλειά.Σε καιρούς οικονομικής ύφεσης αναγκάζονται να περιοριστούν στα καθήκοντά του νοικοκυριού.Οπωσδήποτε τα διεθνή οικονομικά προβλήματα επιδρούν αρνητικά στον γυναικείο κόσμο, η προσφορά όμως της γυναίκας στα οικογενειακά βάρη είναι αναγκαία».

Η δημοσιογράφος όμως πέρα από τα θέματα των γυναικών εκμαίευσε και μία απάντηση από την Ίντιρα Γκάντι που έμοιαζε με πραγματικό χρησμό στη σκιά των Δελφών. Η Εύα Νικολαΐδου τη ρώτησε αν φοβάται η Ινδή πρωθυπουργός το θάνατο και αν νιώθει ασφαλής.Η Ίντιρα Γκάντι απάντησε: «Αν πεθάνω βίαια όπως φοβούνται μερικοί, και ίσως κάποιοι σχεδιάζουν, η βία θα βρίσκεται στα χέρια του δολοφόνου και όχι στο θάνατο μου. Κανένα μίσος δεν μπορεί να επισκιάσει το μέγεθος της της αγάπης μου για το λαό».
Η Μελίνα Μερκούρη και Ζυλ Ντασσέν κουνούσαν καταφατικά το κεφάλι τους. Οι Δελφοί δυστυχώς στην περίπτωση αυτή ευνοούσαν τις προφητείες και τους χρησμούς. Ένα χρόνο αργότερα τον Οκτώβριο του 1984 η Ίντιρα Γκάντι δολοφονήθηκε.

Πηγή φωτογραφιών: Εφημερίδα Συντακτών, EΡΤ Αρχείο, flash.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης