Ακατάλληλο, χωρίς άδειες και επικίνδυνο το κτήριο που στεγάζει τον ΕΦΚΑ Νεάπολης.

Είναι τέλη Ιουλίου, καθημερινή στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στη Νεάπολη, γνωστό και ως πρώην ΙΚΑ Νεαπόλεως στην Κ. Καραμανλή, παράλληλη στην οδό Λαγκαδά. Η θερινή ραστώνη έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή προσέλευση στο παλιό και κακοσυντηρημένο κτήριο. Η πρόσβαση στον πρώτο όροφο γίνεται είτε μέσω ενός παλιού και στενού ασανσέρ ή μέσα από 20 περίπου σκαλιά. Στην είσοδο μια αφίσα με μια νεκροκεφαλή και το μήνυμα «Είστε στο κτήριο με δική σας ευθύνη», προειδοποιεί ότι το πρώην ΙΚΑ Νεαπόλεως στεγάζεται στο πλέον ακατάλληλο οίκημα που μπορεί να βρίσκεται δημόσια υπηρεσία.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να σοκάρουμε ασφαλισμένους αλλά και υπευθύνους» εξηγεί χαρακτηριστικά στην Thessnews ο εργαζόμενος στο ΕΦΚΑ Νεάπολης και συνδικαλιστής Κυριάκος Ντινέλης.

Η ιστορία του ταλαίπωρου πραγματικά κτηρίου ξεκινά το 1992, όταν η υπηρεσία του ΙΚΑ Νεαπόλεως μεταφέρεται στο νεόδμητο τότε κτίσμα. Ωστόσο, τα προβλήματα άρχισαν νωρίς, καθώς το κτήριο για το οποίο μέχρι και σήμερα το ελληνικό δημόσιο καταβάλει ενοίκιο δεν διέθετε τις προδιαγραφές για να στεγάσει μια δημόσια υπηρεσία με υψηλή κίνηση όπως η συγκεκριμένη.

«Σύμφωνα πάντα με τις τεχνικές εκθέσεις επισημαίνεται πως σύμφωνα με τον οπλισμό (σίδερα) που έχει η οικοδομή, εάν σε κάθε τετραγωνικό μέτρο αντιστοιχούν 100 κιλά, σήμερα αντιστοιχούν 500!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντινέλης, λέγοντας πως πρόκειται για το πλέον επικίνδυνο, ακατάλληλο και μη λειτουργικό κτήριο, το δεύτερο σε αριθμό συναλλαγών του ΕΦΚΑ μετά από αυτό της Καλλιθέας στην Αθήνα.

Οι εκθέσεις που «καίνε»

Οι τεχνικές εκθέσεις που έχουν συνταχθεί για την καταλληλότητα ή μη του κτηρίου την 25 που στεγάζεται εκεί ο ασφαλιστικός φορέας είναι έξι στον αριθμό. Ωστόσο η πλέον αιχμηρή έκθεση δημοσιοποιήθηκε την 9η Μαΐου του 2001.

Μεταξύ άλλων η έκθεση περιγράφει ότι το κτήριο αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα ώστε ούτε ο τότε υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας που υπογράφει την έκθεση ούτε ο μηχανικός μπορούν να εγγυηθούν την στατική επάρκεια της οικοδομής.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση τα «πέδιλα» της οικοδομής, δηλαδή τα υποστυλώματα των θεμελίων δηλαδή έχουν αφαιρεθεί τελείως με την τεχνική έκθεση να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο φέρων οργανισμός του κτηρίου είναι συνδυασμός φέρουσας τοιχοποιίας από παλαιά κατοικία και τριών διαδοχικών επεκτάσεων του κτηρίου καθ ύψος και κατά πλάτος, με αποτέλεσμα το στατικό του σύστημα να είναι ασαφές και προβληματικό».

Μάλιστα επισημαίνεται πως ακόμα και αν ζητηθούν έλεγχοι ποιότητας σκυροδέματος και ορθής εφαρμογής της αρχικής μελέτης και αυτοί αποβούν ευνοϊκοί, οι παρεμβάσεις μπορεί να κρίνουν τελικά το κτήριο επισήμως ακατάλληλο.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ντινέλης, η ανησυχία στις τάξεις των εργαζόμενων υπήρξε μεγαλύτερη μετά και τον σεισμό στις 25/6 και τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα που δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς ένας μεγαλύτερος σεισμός ίσως επιφέρει μέχρι και κατάρρευση σε ένα τέτοιο κτήριο.

Μούχλα, ρωγμές και… πλημμύρες

Τα προβλήματα στο κτήριο είναι αμέτρητα και φαίνονται με μια απλή βόλτα στους χώρους που φιλοξενεί τόσο τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όσο και τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και τα ιατρεία στο διπλανό «κολλητό» κτήριο.

Μάλιστα η πιο τρανταχτή κακοτεχνία και ταυτόχρονα παρανομία ήταν το γκρέμισμα της μεσοτοιχίας μεταξύ των δύο κτηρίων ώστε να επιτευχθεί μια πιο εύρυθμη λειτουργία. «Χωρίς καμία άδεια γκρέμισαν τον τοίχο μεταξύ των δύο κτηρίων καθώς ασφυκτιούσαμε μετά τη συγχώνευση με ΙΚΑ Λαγκαδά και Σταυρού», εξηγεί ο κ. Ντινέλης. Αποτέλεσμα να υπάρχει εμφανής χαραμάδα μεταξύ των δύο κτηρίων που στάζει νερά σε κάθε νεροποντή, κάτι που οδηγεί πολλές φορές προϊστάμενη και εργαζόμενους να παίρνουν… σφουγγαρίστρες για να σώσουν το αρχείο από τα νερά.

Την ίδια ώρα, η μούχλα είναι… μόνιμος κάτοικος στους περισσότερους τοίχους του κτηρίου, ακόμα και εκεί που βρίσκεται ο server της υπηρεσίας που πολλές φορές παρουσιάζει προβλήματα λόγω της εκτεταμένης υγρασίας όπως και η γενικότερη καλωδίωση του κτηρίου.

Το ασανσέρ είναι μικρό και στενό, χωρίς μάλιστα να έχει άδεια, ενώ το μηχανοστάσιο του καλύπτεται από λαμαρίνες αμιάντου που φυσικά δεν προστατεύουν την εγκατάσταση του ανελκυστήρα από νεροποντή γεμίζοντας νερά και θέτοντας κόσμο στον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Ο χώρος διαθέτει μόλις δύο τουαλέτες για 52 εργαζόμενους και 300 περίπου ασφαλισμένους καθημερινά, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση για ΑμεΑ. «Οι συνδιαλλαγές με ΑμεΑ γίνονται στο δρόμο, κατεβαίνουν εκεί οι συνάδελφοι για να μπορέσουν να υπογράψουν χαρτιά οι ασφαλισμένοι», αναφέρει ο Κυριάκος Ντινέλης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ιδιοκτήτες του κτηρίου έχουν κάνει έξωση στο ΙΚΑ εδώ και μία δεκαετία και λαμβάνουν τα ενοίκια μέσω… αγωγών!

Όσο για τις λύσεις που έχουν προταθεί, η μία αφορά το πρώην οικοτροφείο του ΟΑΕΔ στην οδό Λαγκαδά που φέρνει αντιδράσεις από τη διοίκηση του Οργανισμού, ενώ η δεύτερη λύση αφορά τη μεταφορά σε κτήριο του πρώην ΙΚΑ στους Αμπελόκηπους, κάτι που φέρνει την αντίδραση του ΕΟΠΥΥ (εκεί έχουν περιέλθει τα κτήρια του πρώην ΙΚΑ με απόφαση Αδ.Γεωργιάδη), καθώς εκεί σχεδιάζεται η εγκατάσταση ΤΟΜΥ.
Πηγή: thessnews.gr