Zougla Newsroom

Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2019, στα χέρια των Αρχών έφτασε μια επώνυμη καταγγελία από νεαρή κοπέλα κατά του Πασχάλη Καλλιμάνη, του αστυνομικού που ενώ βρισκόταν σε βραχεία αναρρωτική άδεια από την Υπηρεσία, είχε αποφασίσει να κυνηγήσει μια δεύτερη καριέρα στη Μύκονο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε λοιπόν ο περιβόητος αστυνομικός – μετρ κατηγορήθηκε από μία ελληνοαμερικανίδα από τη Νέα Υόρκη, τη Μ.Γ., πως της είχε αποσπάσει χρηματικό ποσό σε περίοδο που διατηρούσαν σχέση, ενώ παράλληλα ισχυριζόταν πως είχε στην κατοχή του video και φωτογραφικό υλικό που απεικόνιζε την καταγγέλλουσα σε προσωπικές στιγμές της. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο Πασχάλης Καλλιμάνης την εκβίαζε με αυτό το οπτικό υλικό.

Η Μ.Γ. αποκάλυψε όλες τις πτυχές αυτή της υπόθεσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Εξήγησε και περιέγραψε παραστατικά το πώς γνώρισε τον Αστυνομικό στη Μύκονο όπου τότε υπηρετούσε, πώς τον φιλοξένησε με την παρέα του στη Νέα Υόρκη, αλλά και πώς η ίδια έπεσε θύμα του αστυνομικού ο οποίος της απέσπασε χρήματα, τις αφαίρεσε τις πιστωτικές της κάρτες και τελικά την εκβίαζε με οπτικό υλικό το οποίο απεικόνιζε την ελληνοαμερικανίδα γυμνή από τη μέση και πάνω.

Η Μ.Γ. αφήνει να εννοηθεί πως ο αστυνομικός τη νάρκωσε για να της αποσπάσει χρήματα και να τη φωτογραφήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Απρίλιο του 2019, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαβίβασε την καταγγελία της Μ.Γ. στην Εισαγγελία Αθηνών, αναφέροντας πως «δεν συντρέχει εκ του νόμου» αρμοδιότητά του στην υπόθεση, εφόσον αφορά «προσωπικές διαφορές» του Καλλιμάνη, «εκτός της σφαίρας των υπηρεσιακών καθηκόντων του». Παράλληλα, η υπόθεση διαβιβάστηκε και στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., η οποία κλήθηκε να διεξάγει τη δική της έρευνα και να πράξει αναλόγως. Είναι ηλίου φαεινότερο από το ίδιο το διαβιβαστικό πως η Υπηρεσία κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να υποβαθμίσει την υπόθεση.

Παρ’ όλα αυτά οι αστυνομικές αρχές, έως όφειλαν, διέταξαν ΕΔΕ. Δεν μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς. Τον Μάιο του 2021 και με το δικαστήριο εις βάρος του Καλλιμάνη να εκκρεμεί, οι ανώτεροι της ΕΛ.ΑΣ. έκριναν τον αστυνομικό – μετρ αθώο. Τη γλίτωσε με ένα αμελητέο πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ.

 

Η έρευνα της αστυνομίας έλαβε, άραγε, υπόψη τις αναφορές της κοπέλας στη δεύτερη παράνομη εργασία του Καλλιμάνη; Οι Αρχές εξέτασαν το κινητό του αστυνομικού, που ο ίδιος δήλωνε ότι περιείχε ευαίσθητο περιεχόμενο σχετικά με την καταγγέλλουσα; Αν όχι, αυτό σημαίνει ότι οι ανώτεροί του παράκαμψαν όλες τις σχετικές αναφορές στη δικογραφία, κάνοντας τα στραβά μάτια για λόγους άγνωστους.

Τελικά η υπόθεση εκδικάστηκε. Κατά τις περιγραφές της ίδιας της Μ.Γ., ο Πασχάλης Καλλιμάνης υποχρεώθηκε από το δικαστήριο να καταβάλει μέρος των χρημάτων που είχε αποσπάσει. Και μάλιστα σε… δόσεις. Από ένα σύνολο αρκετών χιλιάδων ευρώ ο αστυνομικός – μετρ της Μυκόνου επέστρεψε μόνον 300 + 700 ευρώ σε δύο δόσεις. Μόνον 1.000 ευρώ δηλαδή.

Παραπλανητική η διαδικασία με τον δήθεν «εξωδικαστικό συμβιβασμό»

Η ειρωνεία στην υπόθεση του Πασχάλη Καλλιμάνη είναι ότι το δικαστήριο, τον Μάρτιο του 2023, αποφασίζει την αθώωσή του, όχι επειδή δεν έκανε τίποτα από αυτά για τα οποία κατηγορήθηκε, αλλά επειδή, όπως διατυπώθηκε, ήρθε σε συμβιβασμό με την καταγγέλλουσα. Πρόκειται για παραπλανητική διαδικασία, όπως καταγγέλλει η ίδια η Μ.Γ. σε συνέντευξή της στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Η δικηγόρος της καταγγέλλουσας χωρίς να έχει λάβει εντολή, όπως επισημαίνει η ίδια η ενάγουσα, προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον Πασχάλη Καλλιμάνη. Προκύπτουν, ως εκ τούτου, μία σειρά από νομικά και ηθικά ζητήματα. Η ενάγουσα Μ.Γ., όπως εύκολα διαπιστώνεται, δεν ομιλεί άριστα την ελληνική γλώσσα και ως εκ τούτου προφανώς δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει τους νομικούς όρους στους οποίους αναφερόταν η δικηγόρος της. Όπως προκύπτει από τα ίδια τα λόγια της ενάγουσας, επιθυμεί να αλλάξει δικηγόρο.

Είναι τελικά τραγικό να πρέπει να δοθεί άμεση εντολή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να ξεκινήσει μια έρευνα στο αστυνομικό σώμα της Μυκόνου για να βρεθούν ανάλογες περιπτώσεις παράνομης φύλαξης και απασχόλησης των Οργάνων της Τάξης. Είναι επίσης τραγικό το γεγονός ότι χρειάστηκε να έρθουν στη δημοσιότητα οι παράνομες ενέργειες του Καλλιμάνη, μέσω του ρεπορτάζ της «Ζούγκλας», για να «ενεργοποιηθεί» η Ελληνική Αστυνομία.

Και κάτι ακόμη. Ο Πασχάλης Καλλιμάνης προκειμένου να διασφαλίσει αναρρωτική άδεια ώστε να καταφέρει να βρίσκεται στη Μύκονο για τη δεύτερη δουλειά του ως μετρ στο εστιατόριο «Interni» θα έπρεπε να απευθυνθεί στο Υγειονομικό Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. Όμως το Σώμα αυτό έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει άδεια διάρκειας μάξιμουμ 8 ημερών. Ο Καλλιμάνης όμως εξασφάλισε άδεια διάρκειας αρκετών μηνών. Αυτό σημάνει πως ο εν λόγω αστυνομικός πέρασε από ειδική επιτροπή, η οποία του ενέκρινε το σύνολο της αδείας του. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από στελέχη του Υγειονομικού Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχουν δηλαδή, όνομα, επίθετο και βαθμό. Με την άδεια, λοιπόν, αυτής της επιτροπής ο Πασχάλης Καλλιμάνης «έδενε και έραβε» στη Μύκονο. Κάποιος ή κάποιοι λοιπόν τον καλύπτουν άνωθεν. Επιπροσθέτως αναφέρουμε πως η πολύμηνη αναρρωτική άδεια σε αστυνομικό επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός της ΕΛ.ΑΣ. Αλήθεια, ποιοι ενέκριναν κατά καιρούς την άδεια του Πασχάλη Καλλιμάνη ώστε να μπορεί ανενόχλητος να κάνει δεύτερη καριέρα στη Μύκονο;

Εν κατακλείδι και για να επιστρέψουμε στην υπόθεση της συστηματικής εξαπάτησης της Μ.Γ. από τον αστυνομικό Πασχάλη Καλλιμάνη. Το δικαστήριο τελικά αναγνώρισε τις παράνομες πράξεις του αστυνομικού, την ώρα που το ίδιο το Αστυνομικό Σώμα στο οποίο υπηρετεί προτίμησε να του κάνει πλάτες, στηριζόμενο σε… παραθυράκια του Νόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης