Ο λαϊκός πολιτισμός των Ποντίων ζωντανεύει από το μεσημέρι στο προάστιο Ανατολή των Ιωαννίνων με την αναβίωση του εθίμου των Μωμόγερων.

Η Ανατολή είναι η «καινούργια πατρίδα» των Ποντίων από την Ντούτζια, που πριν από 80 χρόνια με την ανταλλαγή πληθυσμών έφθασαν στην Ήπειρο.

Το έθιμο έρχεται από τη Λιβερά της Τραπεζούντας, όπου πέραν των χριστιανικών εορτών του Δωδεκαημέρου οι Μωμόγεροι, με τη σάτιρα, τον χορό και το τραγούδι, υπενθύμιζαν τη δύναμη της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης.

Πρόκειται για ένα δρώμενο στους δρόμους, στις πλατείες και στις αυλές των σπιτιών. Έχει στοιχεία αρχαίου διθυράμβου και σύγχρονου θεάτρου δρόμου. Στο δρώμενο συμμετέχουν ο κορυφαίος Μωμόγερος, η θεατρική ομάδα, οι χορευτές και οι μουσικοί.

Στην Ανατολή, τέταρτης γενιάς Πόντιοι ακολουθούν το έθιμο και διατηρούν τον χαρακτήρα του. Από το μεσημέρι, περιφέρεται σε όλες τις γειτονιές μία θορυβώδης εορταστική πομπή μεταμφιεσμένων. Με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, τραγουδούν και χορεύουν στον δρόμο. Σε κάποιες αυλές σπιτιών, στρώθηκαν τραπέζια με κεράσματα, όπως τσίπουρο και παραδοσιακά γλυκά. Οι ευχές που δίνονται στον σπιτονοικοκύρη είναι «υίαν και ευλογίαν και καλιχρονίαν και αρνικά παιδιά και θελκά μουσκάρια». Το γλέντι θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ στην πλατεία της Ανατολής.