Σωρεία παρανομιών κατέγραψαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και του ΕΟΤ σε τρία μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα στην Κρήτη, δύο εκ των οποίων εντοπίστηκαν στα Χανιά και ένα στο Λασίθι.
Στο στόχαστρο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης αλλά και των διωκτικών Αρχών βρίσκονται οι εν λόγω πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες ενοικιάζονται έως και 1.500 ευρώ τη βραδιά, με διαδικασίες που στερούνται κάθε νομιμότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες είναι και οι υπόλοιπες υποθέσεις που αφορούν σε ανάλογες περιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί και για τις οποίες επίσης κινείται η ίδια διαδικασία, καθώς τα καταλύματα δεν έχουν δηλωθεί πουθενά, αλλά έχουν αγοραστεί ως παραθεριστικές κατοικίες από ξένους αγοραστές και έχουν αναλάβει τη διαχείρισή τους ντόπιοι, οι οποίοι πληρώνονται με ποσοστά.
Ωστόσο, όταν οδηγήθηκαν σ’ αυτούς οι ελεγκτές του ΕΟΤ, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που μέσω Διαδικτύου νοίκιαζαν τις βίλες και εισέπρατταν τα χρήματα ήταν αυτοί που είχαν αναλάβει να καθαρίζουν τις πισίνες!
Ο ΕΟΤ, όπως αναφέρει το irakliolive.gr, άρχισε να διερευνά την υπόθεση έπειτα από πληθώρα καταγγελιών, αφού – όπως είναι φυσικό – τα συγκεκριμένα συγκροτήματα δημιουργούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό στα νόμιμα ξενοδοχεία και καταλύματα. Παράλληλα, τίθεται ζήτημα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής καθώς και πιθανώς θέμα ασφαλείας για τους πελάτες τους, αφού δεν υπήρξε κανένας έλεγχος πριν οι βίλες παραχωρηθούν για διακοπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ακριβής αριθμός των καταλυμάτων αυτών που λειτουργούν παράνομα δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο γίνεται λόγος για εκατοντάδες σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Προκειμένου δε να τα εντοπίσουν, οι υπάλληλοι του ΕΟΤ, σε ρόλο ντεντέκτιβ, επισκέφθηκαν το καλοκαίρι αρκετά καταλύματα και ήρθαν σε επαφή με τους πελάτες τους, οι οποίοι τους έδωσαν σημαντικά στοιχεία για να προχωρήσουν την έρευνά τους.
Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες εξέφρασαν την πρόθεση να νομιμοποιήσουν τις δραστηριότητές τους, ωστόσο στις τρεις περιπτώσεις που προαναφέραμε δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
Colpo grosso με τις βίλες
Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει επίσης τα πολυτελή καταλύματα που νοικιάζονται στα νησιά της Νάξου, της Πάρου, της Αντίπαρου, της Σύρου και της Μυκόνου, σύμφωνα με ρεπορτάζ που έχει δημοσιεύσει το zougla.gr.
«Υπάρχουν πολυτελή ακίνητα τα οποία ανήκουν σε offshore εταιρείες, πίσω από τις οποίες κρύβονται γνωστά πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Τα καταλύματα βρίσκονται στα νησιά που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες και νοικιάζονται παράνομα, καθώς δίδονται χωρίς τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία. Δηλαδή, χωρίς να φορολογείται ο ιδιοκτήτης τους. Εκτιμούμε ότι πρόκειται για φοροδιαφυγή που ξεπερνά το 1 δις ευρώ τον χρόνο».
Αυτά είναι τα λόγια που χρησιμοποιεί ανώτατο στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για να περιγράψει τη δαιδαλώδη έρευνα που πραγματοποιεί η Δίωξη γύρω από το καθεστώς ενοικιάσεων βιλών που βρίσκονται στα πιο πολυδιαφημισμένα νησιά της χώρας.
Η έρευνα των ράμπο της ναυαρχίδας του Υπουργείου Οικονομικών εκτείνεται από τον Αύγουστο του 2012 και ξεκίνησε έπειτα από πληθώρα καταγγελιών που έφθασαν στα γραφεία της Δίωξης τόσο από πολίτες όσο και από στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης, οι οποίες έκαναν λόγο για εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω «αόρατων» ενοικιάσεων.
Το κόλπο των offshore
Η έρευνα συνεχίζεται, ωστόσο τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι εντυπωσιακά… Όπως εξηγούν στελέχη της υπηρεσίας στο zougla.gr, πίσω από τις πολυτελείς βίλες βρίσκονται υπεράκτιες εταιρείες του εξωτερικού.