Αποστολή: Χρήστος Μαζάνης
Βίντεο – φωτογραφίες: Γιώργος Δαγαλάκης

Ολοκληρώθηκε η τελική φάση της Τακτικής  Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) των Ενόπλων Δυνάμεων, «Αίσιος Οιωνός 2023»  στο Πεδίο Βολών «Ψηλού Σταλού», κοντά στο χωριό Λάβαρα στον Έβρο. Η αποστολή της «Ζούγκλας» αναχώρησε το πρωί της Τρίτης με αερολάνο της Πολεμικής Αεροπορίας, C-27 SPARTAN από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια με ελικόπτερο Σινούκ μεταφέρθηκε στο σημείο όπου διεξήχθη η άσκηση για να μεταδώσει το γεγονός.

Την τελική φάση της ΤΑΜΣ παρακολούθησαν στελέχη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθηκαν στην άσκηση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ. Παρόντες ήταν ακόμη ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (I) Γεώργιος Φασούλας, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς/ΕU-OHQ Aντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο Διοικητής Δ΄ΣΣ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος.

Παρέστησαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Βασίλης Δελησταμάτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, στελέχη της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλων τοπικών αρχών.

Δείτε τα βίντεο:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη άσκηση θα πραγματοποιούταν πριν το Νοέμβριο στο πλαίσιο της τελικής φάσης της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23» αλλά τελικά επαναπρογραμματίστηκε αφού ελήφθη υπόψιν σχετική προειδοποίηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος) ότι εγκυμονούνται κίνδυνοι προκλήσεως πυρκαγιάς, εξ’ αιτίας των πραγματικών πυρών που χρησιμοποιούνται.

Όπως σημειώνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «η ΤΑΜΣ “Αίσιος Οιωνός – 23” αποτελεί την κορύφωση της Άσκησης “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ -23″».

Η μεγαλύτερη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με ενδιάμεση την «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», που εκτελείται άνευ στρατευμάτων. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το 2020 που ήταν σε εξέλιξη η κρίση με το ORUÇ REIS και λόγω της συνεχούς ετοιμότητας σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου και στον Έβρο, αποφασίστηκε ότι αυτή η κινητοποίηση αποτελούσε συνέχεια της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ».

Κύριοι σκοποί της άσκησης είναι:

• Η εξέταση και αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τις διεθνείς εξελίξεις στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.

• Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου, καθώς και στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.

• Η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ενοποιημένο Πεδίο Μάχης.

• Η εφαρμογή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης.

• Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των φορέων του Πολιτικού Τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την άσκηση:

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ στην άσκηση συμμετείχαv:

 (1)      Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού, ως αμυνόμενη δύναμη της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ.

(2)      Συγκρότημα Ίλης της ΧΧΙ τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ως δύναμη αντεπίθεσης.

(3)      Αερομεταφερόμενος Λόχος Πεζικού της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού.

(4)      6 Πυροβολαρχίες Μέσου ΠΒ (105-107-117-129-140 Α/Κ ΜΜΠ-163 Α/Κ ΜΜΠ) και 1 Βαρέος ΠΒ (162 Α/Κ ΜΒΠ).

(5)      Δρία Όλμων 4,2’’

(6)      4 Επιθετικά Ελικόπτερα APACHE.

(7)      6 Ελικόπτερα αναγνωρίσεως KIOWA WARRIOR.

(8)      6 Μεταφορικά Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

(9)      4 Α/Φ F-16 της ΠΑ.

(10)   Ομάδα του ΕΤΑ.

(11)   Καταδρομείς (ελεύθερος σκοπευτής και καταδείκτης Lazer).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης