Zougla Newsroom

Μία 28χρονη εργαζόμενη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας της, στο Ίλιον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξιστορεί στη «Ζούγκλα» η 28χρονη μητέρα, πριν ένα μήνα περίπου βρήκε μια αγγελία για εργασία σε ένα καφε-μπαρ, στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου στο Ίλιον και από την πρώτη ημέρα που πήγε στο μαγαζί την κράτησε για να εργαστεί. Όλα κυλούσαν όλα καλά στην εργασία της μέχρι την τρίτη εβδομάδα. 

Όπως αναφέρει, ενώ τελείωνε η βάρδια της και έκανε «ταμείο», ο εργοδότης της, της ζήτησε να του ξύσει την πλάτη και εκείνη ανταποκρίθηκε θετικά, μη έχοντας στο μυαλό της στο πονηρό ή κάτι το παράξενο. Εκείνος, όταν τον πλησίασε προχώρησε σε άσεμνες χειρονομίες καθώς και σε απρεπείς ερωτήσεις.

Η ίδια εκτός από την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη, ανακάλυψε όταν απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι ήταν και ανασφάλιστη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 28χρονη Ρωξάνη μίλησε στη «Ζούγκλα» για τα όσα καταγγέλλει ότι βίωσε στον εργασιακό της χώρο.

 

Σημειώνεται πως η κοπέλα προχώρησε σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη της και στο Τμήμα Ασφάλειας Ιλίου και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Οδηγίες της ΕΛΑΣ για τη σεξουαλική παρενόχληση

 1. Οι συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης είναι επιβαρυντικές ψυχολογικά για τα άτομα που τις υφίστανται. Αν έχετε βιώσει μία αντίστοιχη συμπεριφορά είναι πιθανό να αισθάνεστε φόβο, ενοχή, θλίψη, απόγνωση, απογοήτευση, ντροπή, άγχος και θυμό ή να νιώθετε αβοήθητοι, εγκλωβισμένοι και «μπλοκαρισμένοι».

Προκειμένου να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση:

 • Μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεστε για το τι σας έχει συμβεί, ώστε να σας βοηθήσει.
 • Μπορείτε να επικοινωνήσετε με άτομα του υποστηρικτικού σας περιβάλλοντος, με ειδικό ψυχικής υγείας ή με κάποια από τις γραμμές/δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης (βλ. παρακάτω), ώστε να αντλήσετε δύναμη, να ξεπεράσετε το φόβο σας και να απεγκλωβιστείτε από την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει.
 • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν ευθύνεστε εσείς για τη συμπεριφορά του θύτη.
 • Θυμηθείτε ότι και άλλα άτομα έχουν υποστεί παρόμοια συμπεριφορά. Δεν είστε οι μόνοι και δεν είστε μόνοι.
 • Έχετε κατά νου ότι θύματα που ζήτησαν βοήθεια και κατήγγειλαν τέτοιου είδους πράξεις (βλ. παρακάτω που μπορείτε να απευθυνθείτε) κατάφεραν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης και να διαφυλάξουν την ψυχοσυναισθηματική τους ισορροπία.
 • Σκεφτείτε ότι με την αναφορά – καταγγελία των σε βάρος σας πράξεων, προστατεύετε και άλλα άτομα από τον ίδιο δράστη ή άλλους πιθανούς δράστες.
 1. Που μπορείτε να απευθυνθείτε;
 • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 100και αν δε μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε μήνυμα ( sms ) γράφοντας το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση και το είδος της επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου»).
 • Μπορείτε να μεταβείτε στην πλησιέστερη αστυνομική υπηρεσία και να αναφέρετε τι σας έχει συμβεί.
 • Αν πρόκειται για συμβάν που λαμβάνει χώρα μέσα στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας ( δείτε τηλέφωνα )
 • Αν πρόκειται για πράξη που έλαβε χώρα μέσω του διαδικτύου, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 11188.

Σημειώνεται ότι για τα αδίκημα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας/ελευθερίας, από τη στιγμή που θα λάβουν γνώση οι αστυνομικές αρχές θα επιληφθούν άμεσα, με ευαισθησία και σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος.

Επιπλέον μπορείτε να:

 • Αναφέρετε το περιστατικό στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές.
 • Απευθυνθείτε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 15512 (όταν πρόκειται για συμβάν που λαμβάνει χώρα σε εργασιακό χώρο).
 • Επικοινωνήστε με τα κατά τόπο Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Δημόσια Νοσοκομεία για παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης.
 • Καλέσετε τη γραμμή SOS15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες ή να επικοινωνήστε με τα κατά τόπο συμβουλευτικά κέντρα https://womensos.gr/symvouleutika_kentra_ota-2/ (που απευθύνονται σε γυναίκες)
 • Αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες https :// metoogreece . gr /

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης