Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Αναβλήθηκε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η δίκη των επτά καταδικασθέντων για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου για τα ελαφρυντικά που τους χορηγήθηκαν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει την περασμένη Τετάρτη 5 Ιουλίου, αλλά διακόπηκε για σήμερα καθώς δεν είχαν προσέλθει διερμηνείς για τους δύο Τούρκους κρατούμενους.

Όμως ούτε σήμερα προσήλθαν διερμηνείς με αποτέλεσμα το δικαστήριο να αναβάλει τη δίκη για τις 8 Νοεμβρίου 2023.

Εφόσον δεν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι επτά καταδικασθέντες κινδυνεύουν με ισόβια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, υπέβαλαν αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής τους οι Έλληνες καταδικασθέντες που είχαν αποφυλακιστεί με υφ’ όρον απόλυση και έχουν επιστρέψει στη φυλακή μετά την αναίρεση, καθώς αναβίωσε η πρωτόδικη δικαστική απόφαση με την οποία είχαν καταδικαστεί σε ισόβια ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης (σ.σ. στο σπίτι του οποίου βρέθηκε πάνω από μισός τόνος ηρωίνης του «Noor 1») και ο ναυλωτής του πλοίου Γιώργος Μπουρδούβαλης και σε 18ετη κάθειρξη ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης (σ.σ. στην αποθήκη του οποίου στο Κορωπί βρέθηκε πάνω από ένας τόνος του φορτίου του «λευκού θανάτου»).

Απορρίφθηκαν τα αιτήματα αναστολής εκτέλεσης των ποινών Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη-Καρτσώνη

Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης επί του ελαφρυντικού τον ερχόμενο Νοέμβριο, γιατί αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας η σύζυγος του με την οποία μένει μαζί της στο σπίτι στη Φιλοθέη όπου είχε εντοπιστεί πάνω από μισός τόνος ηρωίνης.

Στη δίκη κατέθεσε γιατρός που αναφέρθηκε στην ασθένεια της συζύγου του Γιαννουσάκη ο οποίος την φρόντιζε μέχρι που επέστρεψε στη φυλακή.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτρος Κλάδος επέμεινε αν η παραμονή του Γιαννουσάκη στη φυλακή ασθένεια της θα προκαλούσε ανήκεστο βλάβη στη σύζυγό του.

Ο γιατρός απάντησε πως το 0,8% του πληθυσμού αντιμετωπίζει την ασθένεια της συζύγου του Γιαννουσάκη.

«Σε 10 εκατομμύρια, στους 100.000 συμπεριλαμβάνεται και η κυρία», παρατήρησε με νόημα ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιαννουσάκης είναι παντρεμένος δύο φορές με την ίδια γυναίκα.

Όταν πέρασαν τα ναρκωτικά από το σπίτι στη Φιλοθέη, ήταν χωρισμένοι.

Μάλιστα λίγους μήνες νωρίτερα είχε βρεθεί η τότε πρώην σύζυγος του και ο τότε σύντροφος της μαζί με τον Γιαννουσάκη στην Κωνσταντινούπολη όπου ο καταδικασθείς είχε συναντηθεί με τον Τούρκο μεγαλέμπορο ναρκωτικών Σερίφι Ζιντάστι, πριν τη μεταφορά των 2,1 τόνων της ηρωίνης με το «Noor 1».

Το 2018 τέλεσαν σύμφωνο συμβίωσης και είναι και πάλι μαζί.

Ας σημειωθεί πως μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου, ο Γιαννουσάκης παραδόθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, κάτι που ανέφερε ο ίδιος απευθυνόμενος στους δικαστές.

«Στις 21 Μαρτίου ήρθα για να δικαστώ. Πριν μια εβδομάδα ήρθα για να δικαστώ», είπε.

Για να πάρει την απάντηση του προέδρου του δικαστηρίου:

«Δεν καταλάβατε κύριε. Έχετε καταδικαστεί αμετακλήτως. Τα πάντα έχουν τελειώσει. Έχει μείνει ένα ελαφρυντικό».

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Γιαννουσάκη, με απορριπτική πρόταση και της Εισαγγελέως της Έδρας Μαρίας Σουκαρά.

Αιτήματα αναστολής της ποινής τους κατέθεσαν και οι Γιώργος Μπουρδούβαλης και Κωνσταντίνος Καρτσώνης.

Ο Κ. Καρτσώνης ζήτησε αναστολή καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας το παιδί του, ενώ δεν εργάζεται η σύζυγός του για να ανταποκριθεί στην φροντίδα του.

Ο 67χρονος Γ. Μπουρδούβαλης που έχει υποστεί εγκεφαλικό και αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα, ζήτησε, επίσης, αναστολή εκτέλεσης της ποινής λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα των δύο κατηγορουμένων.

Ο Εισαγγελέας της Έδρας Μαρία Σουκαρά παρότρυνε τον Γιώργο Μπουρδούβαλη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, ώστε να μεταφερθεί για κράτηση στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού.

Λιμενικός κατέθεσε ότι ο Γιαννουσάκης βοήθησε τις αρχές να βρει 300 γραμμάρια χασίς

Στη δίκη προσήλθε και κατέθεσε ως μάρτυρας ο λιμενικός Γιώργος Κατσούλης που ήταν ο βασικός μάρτυρας στην υπόθεση του «Noor 1».

Ο λιμενικός προσήλθε μετά από αίτημα του Γιαννουσάκη.

Στην κατάθεση του ο Γ. Κατσούλης ανέφερε: «Το μόνο που μπορώ να εισφέρω είναι ότι το 2022, τον Ιούλιο, μας είχε πληροφορία για διακίνηση ναρκωτικών. Την αξιοποιήσαμε και κατασχέσαμε ποσότητα 300 γραμμαρίων ινδικής κάνναβης στην περιοχή δικαιοδοσίας μου».

Ο μάρτυρας συμπλήρωσε πως έχει καταθέσει κάποια έγγραφα στην Εισαγγελία Εφετών για ενδεχόμενη συνεργασία του Γιαννουσάκη σε άλλη υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή; Δεν έχουμε κάτι στη δικογραφία.

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Έχω καταθέσει κάτι έγγραφα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας. Το μόνο που μπορώ να πω. Δεν μπορώ να καταθέσω. Πρόκειται για ενδεχόμενη συνεργασία στο μέλλον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως με τον Ριγκαμπάντι δηλαδή; (Σ.Σ. ο Τούρκος επιχειρηματίας που μένει μόνιμα στην Αγγλία είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση του “Noor 1” με βάση κατάθεση του Γιαννουσάκη. Είχε εκδοθεί στην Ελλάδα, είχε φυλακιστεί και στη συνέχεια αθωωθεί ομόφωνα καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος του). Πότε έγινε;

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Τον περασμένο Απρίλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει. Ενδεχομένως να αφορά άλλη δίκη.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διερωτήθηκε πως μπορεί να μπουν τα παραπάνω έγγραφα στα αναγνωστέα, δίχως να αναγνωστούν δημόσια στο δικαστήριο, καθώς αφορούν άλλη εκκρεμή υπόθεση…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης