Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Η Ελληνική Αστυνομία απέλασε καταδικασθέντα για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1”, αν και θα έπρεπε να παραμείνει στην Ελλάδα, καθώς του έχει επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον Ιρανό Μπονιάντ ο οποίος συνόδευε το φορτίο των ναρκωτικών με το πλοίο “Noor 1”, αν και θα έπρεπε να μείνει στην Ελλάδα, λόγω της ποινής κάθειρξης 13 ετών που του είχε επιβληθεί.

Αυτό διαπίστωσαν σήμερα έκπληκτοι οι δικαστές του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου όπου θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου για τα ελαφρυντικά που χορηγήθηκαν σε επτά καταδικασθέντες για τη μεταφορά του μεγαλύτερου φορτίου του “λευκού θανάτου” στην Ευρώπη.

Την αποκάλυψη έκανε ο διερμηνέας του Ιρανού κατηγορούμενου ο οποίος προσήλθε στο δικαστήριο και ανακοίνωσε πως έχει επαναπατριστεί στην χώρα του με διοικητική απέλαση από την Ελληνική Αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο διέκοψε τη δίκη για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε πως ο Ιρανός είχε απελαθεί, αν και θα έπρεπε να είναι παρών στην χώρα, αφού είχε αποφυλακιστεί με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης που σημαίνει πως έπρεπε να μένει στην Ελλάδα λόγω της καταδικαστικής απόφασης.

Μάλιστα ο Ιρανός επρόκειτο να δικαστεί σήμερα μαζί με τους υπόλοιπους έξι καταδικασθέντες για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το “Noor 1”, μετά την αναίρεση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Όπως ήταν εύλογο, δεν παρουσιάστηκε, αφού στο μεσοδιάστημα η Ελληνική Αστυνομία έκρινε πως πρέπει να τον επαναπατρίσει στην χώρα του με τη διαδικασία της διοικητικής απέλασης!

Εξαφανισμένος στο Βέλγιο είναι και ένας από τους τρεις Τούρκους καταδικασθέντες που επρόκειτο να δικαστούν σήμερα.

Και αυτός ήταν εκτός φυλακής με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης και δεν παρέμεινε στην Ελλάδα αλλά έφυγε στο εξωτερικό.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν σήμερα οι δύο Τούρκοι που δεν βγήκαν από την φυλακή με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης και οι Έλληνες καταδικασθέντες Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Γιώργος Μπουρδούβαλης και Κωνσταντίνος Καρτσώνης.

Και οι Έλληνες κατηγορούμενοι είχαν αποφυλακιστεί με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε “σπάσει” τα ισόβια λόγω του ελαφρυντικού που τους αναγνωρίστηκε, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε πολυετείς καθείρξεις και να αποφυλακιστούν με την έκτιση των 3/5 της ποινής με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερών εργασίας τους στη φυλακή.

Μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου, αναβίωσε η πρωτόδικη απόφαση της ισόβιας κάθειρξης, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να επιστρέψουν στη φυλακή οι Μπουρδούβαλης και Καρτσώνης, ενώ παραδόθηκε μόνος του ο Γιαννουσάκης.

Δεν παρουσιάστηκαν διερμηνείς

Η σημερινή δίκη ήταν προγραμματισμένη εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες και είχαν δοθεί κλήσεις σε διερμηνείς για να γίνει η μετάφραση για τους Τούρκους και τον Ιρανό, κατηγορούμενους.

Ο διερμηνέας του Ιρανού Μπονιάντ αποκάλυψε ότι ο κατηγορούμενος είχε τη διοικητική απέλαση…

Αντίθετα οι διερμηνείς που είχαν οριστεί για τους Τούρκους κατηγορούμενους, δεν παρουσιάστηκαν με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει για την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά δεν τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά, τότε οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν ακόμα και με ισόβια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης