Μείζον θέμα ασφάλειας απόρρητων εγγράφων και στοιχείων που κατέχει το Υπουργείο Οικονομικών τίθεται με την αποκάλυψη πως ένας 35χρονος είχε στην κατοχή του προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της zougla.gr, ο 35χρονος Σ.Λ. εργαζόταν ως εξωτερικός συνεργάτης σε εταιρεία Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής και υπέκλεψε προσωπικά δεδομένα 9 εκατομμυρίων Ελλήνων. Είναι ανύπαντρος και διαμένει στην Αττική. Εδώ και αρκετά χρόνια εργαζόταν για εταιρεία του εξωτερικού με παράρτημα στην Αθήνα.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για φορολογικά στοιχεία. Δηλαδή, γνώριζε με την παραμικρή λεπτομέρεια την προσωπική περιουσία του καθενός και τις φορολογικές του δηλώσεις.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, φέρεται να πουλούσε τα εν λόγω στοιχεία σε εταιρείες, για να διαθέτει πελατολόγιο. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από σχετική καταγγελία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι τα αρχεία τα έλαβε από οικείο του πρόσωπο. Να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα φορολογικά στοιχεία έχει πρόσβαση το Υπ. Οικονομικών.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνομικός υποδιευθυντής Χρήστος Μανούρας, δήλωσε:

«Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος ενός 35χρονου, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 35χρονος κατείχε ψηφιακά αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περισσότερων των εννιά (9) εκατομμυρίων πολιτών, όπως στοιχεία ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας, Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων και αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων.

Διερευνάται η προέλευση και η τυχόν διαχείριση των αρχείων αυτών από τον συλληφθέντα, καθώς και το ενδεχόμενο παραχώρησής τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν έναντι χρηματικής αμοιβής.

Σε βάρος του 35χρονου, ο οποίος θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα».

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Δημήτρης Γεωργατζής, δήλωσε: «Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες μετά από καταγγελία υπαλλήλου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι άγνωστο άτομο κατέχει παράνομα, σε ψηφιακή μορφή, μεγάλο αριθμό αρχείων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Άμεσα και ύστερα από σχετική παραγγελία, όπως προβλέπεται εξάλλου, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν διαδικτυακή αστυνομική έρευνα και κατάφεραν να εντοπίσουν τα ψηφιακά ίχνη του εμπλεκόμενου στην υπόθεση ατόμου, που, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν ο 35χρονος συλληφθείς.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε αυθημερόν έρευνα στο σπίτι του ως άνω παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν ένας (1) εξωτερικός σκληρός δίσκος χωρητικότητας 320 GB και τρεις (3) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι άλλης χωρητικότητας.

Από την επιτόπια αυτοψία στα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα, εντοπίστηκαν σε ψηφιακή μορφή αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με καταχωρήσεις για πάνω από 9.000.000 εγγραφές και συγκεκριμένα καταστάσεις με στοιχεία ταυτότητας, Α.Φ.Μ., αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και διευθύνσεις κατοικιών των αναγραφομένων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης