Το κωκ είναι ένα γλυκό που είναι ευρέως γνωστό και το συναντά κανείς παντού. Όμως η μίνι μορφή του που έχουμε όλοι κατά νου άλλαξε πριν από 43 χρόνια όταν κάποιος αποφάσισε να το μικρύνει και να το κάνει μια… μπουκίτσα για όλους τους ουρανίσκους.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος
Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιώργος Δαγαλάκης

Μια οικογένεια από τα δυτικά προάστεια της Αττικής, η οικογένεια Κάκκαλη προχώρησε σε αυτή την γευστική καινοτομία η οποία τελικά «επιβλήθηκε» του τεράστιου κωκ το 1980.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλούσια και αφρώδη κρέμα του αποτελεί την γέφυρα μεταξύ ουρανίσκου σοκολάτας και μπισκότου. Το κωκ λιώνει στο στόμα και η επιθυμία σου να «τσιμπήσεις» άλλο ένα μεγαλώνει. Είναι μια ακαταμάχητη έλξη.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις γεύσεις που ενώνονται σε μια… μπουκιά

Αντί για παντεσπάνι, στου Κάκαλη παρασκευάζουν ένα στεγνό αλλά απίστευτα αφράτο «μπισκοτάκι» το οποίο αποτελεί και τη βάση της λιχουδιάς . Στη μέση, η μπόλικη, πάλλευκη κρέμα πατισερί μοιάζει με ένα λαχταριστό σύννεφο. Το παραδοσιακό γλάσο σοκολάτας γίνεται με αγνή κουβερτούρα, στην τέλεια θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα είναι ονειρικό: ένα πανάλαφρο κωκ που δε γλυκίζει καθόλου και αφήνει μια πυκνή επίγευση κουβερτούρας.

«Μέχρι εκείνη την ημέρα (που αποφάσισαν οι γονείς μου να το αλλάξουν) το κωκ το έβρισκε κανείς σε ζαχαροπλαστεία, σε φούρνους, σε ψιλικατζίδικα ακόμη και στα γήπεδα. Οι γονείς μου αποφάσισαν να του αλλάξουν το μέγεθος και βελτιώσουν την συνταγή του και να το μετατρέψουν σε ένα εκλεκτό γλυκό. Αυτή την παράδοση συνεχίζουμε και εμείς σήμερα», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη «Ζούγκλα» ο κ. Κωνσταντίνος Κάκαλης.

Έχουν βάλει το κωκ στον γαστρονομικό μας πολιτισμό

«Το κωκ, το αυθεντικό, το πραγματικό είναι διαφορετικό. Εμείς εδώ παρασκευάζουμε το αληθινό κωκ το οποίο είναι μπισκοτάκι χειροποίητο, έχει κρέμα πατισερί (χειροποίητη, βραστή με το γάλα, το αυγό, το βούτυρο, όπως πρέπει να είναι μια κρέμα) και ο επίλογος είναι η σοκολάτα κουβερτούρα, η πραγματική σοκολάτα χωρίς κανένα σιρόπι. Αυτό καθιστά το συγκεκριμένο κωκάκι μοναδικό γιατί παίρνει τη φυσική υγρασία από το ψυγείο», αναφέρει ο pastry chef στη «Ζούγκλα».

Παγκόσμιο

Ο Κωνσταντίνος Κάκαλης δεν εξέλιξε απλά το κωκ όπως το έμαθε από τον πατέρα του έκανε το κάτι πολύ παραπάνω το έκανε παγκόσμιο αφού πριν από λίγους μήνες γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα κωκ κερνώντας περαστικούς και φίλους το περιβόητο γλυκό που σύνδεσε με αυτό το όνομα του αλλά και την οικογένεια του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης