Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Καταδικάστηκε σήμερα για αντιποίηση δικηγορικού επαγγέλματος ο πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος ο οποίος έχει χάσει την ιδιότητα του δικηγόρου, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για συμμετοχή σε παραδικαστικό κύκλωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην δικηγόρος και βουλευτής ήταν κατηγορούμενος μετά από μήνυση που είχε υποβάλει πολίτης το 2018, ότι του παρουσιάστηκε προκειμένου να αναλάβει υπόθεσή του, αν και δεν ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα μετά την αμετάκλητη καταδίκη του.

Αρχικά διώκονταν και για το αδίκημα της απάτης, αλλά μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, απαλλάχθηκε από το αδίκημα, γιατί στο μεσοδιάστημα ο μηνυτής ανακάλεσε τη σε βάρος του μήνυση.

Μάλιστα, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά τόσο ο μηνυτής όσο και η σύζυγός του από μάρτυρες κατηγορίας μετατράπηκαν σε μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορούμενου, επισημαίνοντας ότι διατηρούν και φιλικές σχέσεις μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απολογία του ο Πέτρος Μαντούβαλος αρνήθηκε τη σε βάρος του κατηγορία περί αντιποίησης του δικηγορικού επαγγέλματος, υποστηρίζοντας πως είχε προτείνει στον μηνυτή να αναλάβουν την υπόθεσή του συνεργάτες του γραφείου του.

Επίσης, δήλωσε αθώος για την εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα με την ευκαιρία πρόσφατης αθώωσης του σε σχετική δίκη, αν και παραμένει σε ισχύ η αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση με την οποία έχει απολέσει την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος…

Ο Μαντούβαλος κατονόμασε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου

Εντύπωση προκάλεσαν στο ακροατήριο τα όσα είπε ο κατηγορούμενος για δικαστές, κατονομάζοντας μάλιστα αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου της οποίας η κόρη της δούλευε στο δικηγορικό του γραφείο.

(ΣΣ Μετά από δημοσιογραφική έρευνα διαπιστώσαμε ότι όντως η κόρη της αντιπροέδρου του ΑΠ έχει εργαστεί στο δικηγορικό του γραφείο, ενώ είναι σήμερα και η ίδια δικαστής).

«Παιδιά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών έχουν εργαστεί στο γραφείο μου» ανέφερε μεταξύ άλλων, χρησιμοποιώντας το ως επιχείρημα ότι δεν θα εργάζονταν σε κάποιον που συμμετείχε σε παραδικαστικό κύκλωμα…

Σε άλλο σημείο της απολογίας του αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε με… Πρόεδρο (ΣΣ δεν διευκρίνισε αν είναι Εφετών ή Πρωτοδικών), ότι τον αποκάλεσε «Πέτρο μου», με τον ίδιο να του απαντά «Πρόεδρε μην μιλάς γιατί θα μας θεωρήσουν παραδικαστικό κύκλωμα».

Η Εισαγγελέας της Έδρας, Βικτωρία Μαρσιώνη πρότεινε την απαλλαγή του από την κατηγορία.

Όμως ο κατηγορούμενος δεν έπεισε την πλειοψηφία των δικαστών που τον έκριναν ένοχο για την αντιποίηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Στον Πέτρο Μαντούβαλο έγινε δεκτό το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 5 ευρώ επί 30 ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης