Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλές φυλακές της χώρας (Μαλανδρίνο, Κορυδαλλός, Αυλώνα, Δομοκός, Νοσοκομείο Κορυδαλλού) έχουν υποβληθεί καταγγελίες με τις οποίες οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται έντονα για το καθεστώς της διαδικασίας λήψεως αδειών και της υφ’ όρων απόλυσής τους, ιδιαιτέρως για τους πολύ-ισοβίτες. Το καθεστώς χαρακτηρίζεται άστοχο, καθώς το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να λάβει ένας κρατούμενος άδεια είναι δυσανάλογα μεγάλο και παρεμποδίζει την ένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.
Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν το καθεστώς αδειών να εξαιρείται από την εφαρμογή της επιεικέστερης διάταξης νόμου με αποτέλεσμα να αντίκειται στο άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα, σε διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος και στην κοινή λογική. Υπάρχουν κρατούμενοι που ενώ είχαν δικαίωμα άδειας, τώρα τους κόβονται τα φτερά σε αντίθεση με όσους είχαν ήδη λάβει άδεια και είχαν τηρήσει τους όρους και επανεντάχθηκαν ομαλά.
Ο Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου, Διδάκτωρ Νομικής, με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα δηλώνει στη «Ζούγκλα» επί του θέματος: «Ο Σωφρονιστικός Κώδικας με τις συνεχείς και αλλεπάλληλες αλλαγές, αποκλείει εν τοις πράγμασι την ομαλή ένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία. Δεν είναι δυνατό να προβλέπει 20 έτη για την λήψη άδειας ενώ θεμελιώνει δικαίωμα υφ’ όρων απόλυσης στα 25 έτη. Δεν είναι δυνατό, στο δίκαιο έκτισης ποινών να εφαρμόζονται δυσμενέστερες διατάξεις.
Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πρέπει να υπάρχει φως στο τούνελ για τους κρατούμενους, ώστε να υπάρχει κίνητρο σωφρονισμού και ομαλή επανένταξη αυτών. Με τις δρακόντειες ποινές και την κατάσταση που διαμορφώνεται με τον Σωφρονιστικό Κώδικα, επιτυγχάνεται το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή ο κρατούμενος να μην έχει κίνητρο να τηρεί τους όρους και τους κανόνες των φυλακών».
Δείτε την καταγγελία – διαμαρτυρία των κρατουμένων Μαλανδρίνου, η οποία έχει κατατεθεί και αποσταλεί υπηρεσιακώς μέσω του Καταστήματος Κράτησης και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρόμοιες καταγγελίες έχουν κατατεθεί και σε άλλες φυλακές της χώρας, (Κορυδαλλός, Αυλώνα, Δομοκός, Νοσοκομείο Κορυδαλλού) όπου εκτίθενται αναλυτικά ζητήματα αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης και τα δικαιώματα των κρατουμένων.