Τον εικοσαετή δικαστικό της αγώνα για τις εκτάσεις γης που αγόρασε αλλά δεν απέκτησε ποτέ, περιγράφει στην «Ζούγκλα» η Μαρία Χάλαρη η οποία μαζί με 60 ακόμη άτομα έπεσε θύμα απάτης οικοπεδούχου που πουλούσε… «αέρα» έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ο ιδιοκτήτης εταιρείας Real Estate κατάφερε να πουλήσει 538 στρέμματα σε ανυποψίαστους πολίτες που έδωσαν τα χρήματά τους χωρίς ποτέ να περιέλθουν οι εκτάσεις στην κυριότητά τους.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά και έπειτα από αλλεπάλληλες δίκες, ο οικοπεδούχος, παραβλέποντας τις δικαστικές αποφάσεις, συνεχίζει να αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα στους εξαπατημένους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1995 όταν αγόρασα τρία στρέμματα ιδιοκτησίας του Σπύρου Ροσόλιμου στο Ντράφι Πεντέλης. Μαζί μου έπεσαν στην παγίδα κι άλλα περίπου 60 άτομα. Τους περισσότερους αγοραστές τους «ψάρευαν» τρεις συνδικαλιστές του ΟΓΑ.

Εμένα με προσέγγισε κάποιος ονόματι Τσοκαράς. Πριν προβούμε σε αγορά είχαμε δει την περιοχή και μας είχαν δείξει και σχεδιαγράμματα με δρόμους, πλατείες πάρκα, μετά την ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως, ζήτημα ολίγων μηνών, όπως μας έλεγα ο συνδικαλιστής επικαλούμενος πληροφορίες μέσα από το γραφείο του Υπουργού.

Κάνουμε προσύμφωνο στον συμβολαιογράφο, παρουσία του συνδικαλιστή, με το τίμημα για κάθε στρέμμα να είναι 3.900.000 δραχμές», περιγράφει η κ. Χάλαρη. Ωστόσο, τα χρόνια περνούσαν και τα οριστικά συμβόλαια δεν έγιναν ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η υπόθεση δεν προχωρούσε. Μετά από 10 χρόνια και ενώ είχαν εξαφανιστεί συνδικαλιστές και οικοπεδούχος ήρθε σε επαφή μαζί μου ο πρόεδρος του συλλόγου εξαπατηθέντων και άρχισε ο δικαστικός μας αγώνας». Έπειτα από μια σειρά αναβολών, βγήκε η δικαστική απόφαση η οποία δικαίωνε πλήρως την κ. Χάλαρη.

«Η δικαστική απόφαση όριζε να μου καταβάλει ο εναγόμενος 69.265 ευρώ και επιπλέον 70.000 ευρώ για τους τόκους όλων των ετών».

Ωστόσο, ο οικοπεδούχος αρνείται να καταβάλει τα χρήματα διότι, δεν έχει λέει κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του. «Φρόντισε δόλιος να τα μεταβιβάσει πριν ξεκινήσουν τα δικαστήρια», λέει η κ. Χάλαρη. Η δικαστική απόφαση είναι στην διάθεση της «Ζούγκλας».

Ο συνεργάτης από την Κύπρο

Ωστόσο, η κοροϊδία δεν σταματάει εδώ. Τον Δεκέμβριο του 2022 εμφανίζεται στο δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει τους εξαπατημένους αγοραστές, ένας Κύπριος επιχειρηματίας ο οποίος παρουσιάζεται ως συνεργάτης του οικοπεδούχου Σπύρου Ροσόλιμου και δηλώνει πως θα αναλάβει να πληρώσει μέρος των οφειλών του. Συγκεκριμένα για την περίπτωση της κ. Χάλαρη λέει πως θα καταβάλει τις 37.000 από τις 139.000 που είχε ορίσει το δικαστήριο ως αποζημίωση. Ο όρος ήταν να συμφωνήσουν όλοι όσοι είχαν πέσει θύματα του οικοπεδούχου πως θα πάρουν ένα μέρος των χρημάτων τους πίσω. Πράγματι, συμφώνησαν και οι 60, με το δικηγορικό γραφείο να τους ενημερώνει πως η καταβολή των χρημάτων τους θα γίνει έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Ωστόσο, έως και σήμερα, πάνω από ένα χρόνο μετά κανείς από τους εξαπατημένους αγοραστές δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ.

Οικοπεδούχος: «Δεν είχα κανέναν δόλο»

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον οικοπεδούχο κ. Ροσόλιμο ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως το θέμα θα διευθετηθεί σύντομα και πως ο ίδιος «δεν είχε κανέναν δόλο» όταν πουλούσε τα στρέμματα στους ενδιαφερόμενους.

«Η ιστορία έχει ως εξής: Δώσαμε ένα κομμάτι από την γη που μας άνηκε σε έναν όμιλο ατόμων που μπήκαν ως, ας πούμε, μέτοχοι, επειδή δεν μπορούσε να γίνει κατάτμηση. Μετά όμως πήρε φωτιά η περιοχή και δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για 35 χρόνια. Έτσι, για να γλυτώσουμε από αυτό, κάναμε την έκταση αυτή Ανώνυμο Εταιρεία, ώστε να μπορέσουμε να πουλήσουμε μετοχές και να ικανοποιήσουμε τον κόσμο».

Στην συνέχεια ο κ. Ροσόλιμος μας λέει πως τα περισσότερα άτομα το δέχτηκαν αυτό: «Οι περισσότεροι το δέχτηκαν αυτό, καθώς θα είχε την δυνατότητα και να το μεταβιβάσουν, λόγω της πυρκαγιάς που τα πάγωνε όλα για 35 χρόνια. Ωστόσο, κάποια άτομα αποφάσισαν ότι δεν έπρεπε να γίνει χωρίς ψήφο η αλλαγή από συνεταιριστική μετοχή σε μετοχή Ανωνύμου. Εμείς πάντοτε στα άτομα που είχαν πληρώσει θέλαμε να δώσουμε το αντίστοιχο σε μετοχές του κτήματος. Εκείνοι θέλησαν να πιέσουν για να πάρουν χρήματα».

Παράλληλα, ο οικοπεδούχος αναφέρεται στο προσύμφωνο που είχαν υπογράψει όλοι οι αγοραστές και το οποίο έλεγε πως οι διαδικασίες θα προχωρήσουν μόνο εφόσον το επιτρέψει το κράτος: «Το συμβόλαιο έλεγε ότι “όταν το επιτρέψει το κράτος…διότι όλα είναι εντός σχεδίου…θα γίνει η διανομή”. Αλλά με την φωτιά σταμάτησαν όλα. Εγώ το έκανα Ανώνυμο Εταιρεία για να μπορώ να δώσω τα κομμάτια σε μετοχές. Και τα πήραν πολλοί και μετά αγόρασαν και πολλοί. Αλλά μερικοί θέλησαν να “σπρώξουν” διαφορετικά. Να θέλουν τα χρήματά τους πίσω και με τόκους και ιστορίες… Ήταν πολύ καλοπροαίρετη η κίνηση που έκανα. Θα μπορούσαν να το δώσουν και στα παιδιά τους μετά από 35 χρόνια αγοράζοντας μετοχές στην Α.Ε.. Δεν είχα κανέναν δόλο».

Όταν ρωτήσαμε τον κ. Ροσόλυμο γιατί δεν έχει επιστρέψει τα χρήματα των αγοραστών, όπως ορίζει η απόφαση του δικαστηρίου, ο ίδιος μας απάντησε: «Ελπίζουμε τώρα, εντός ολίγου χρόνου, να μπορέσουμε να ξαναγοράσουμε αυτά τα κομμάτια και να επιστραφούν τα χρήματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης