Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος

Σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, οικονομικών ατασθαλιών, καταθέσεων-φαντασμάτων και αδιαφανών επενδύσεων στο χρηματιστήριο φέρεται, σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις ελέγχου, να πρωταγωνιστεί η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

Από τα πορίσματα ειδικών ελέγχων του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έχουν διενεργηθεί κατά καιρούς, για τα οποία έχουν λάβει γνώση οι εισαγγελικές αρχές και ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), προκύπτει μια σειρά από «σκιώδεις» συναλλαγές και δοσοληψίες, οι οποίες αδυνατούν να δικαιολογηθούν από τα στοιχεία της ομοσπονδίας.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» κυμαίνονται και άλλοι κυνηγετικοί σύλλογοι, που είναι μέλη της συνομοσπονδίας και για τους οποίους οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν διαπίστωσαν σωρεία οικονομικών ατοπημάτων και ατασθαλιών.

Ο έλεγχος στην Κ.Σ.Ε.

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από το 2000, οπότε και έλαβε χώρα οικονομικοδιαχειριστικός έλεγχος, έπειτα από εντολή του Υπουργείου Γεωργίας. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου του 2000 και διήρκεσε τέσσερις ημέρες.

Τα συνολικά έσοδα της κυνηγητικής συνομοσπονδίας για το 2000 ανήλθαν σε 2.755.955.965 δρχ.. Οι ετήσιες συνδρομές των κυνηγών προς την ΚΣΕ ανήλθαν στο ποσό των 149.757.832 δρχ., το οποίο αυξήθηκε κατά 63% σε σχέση με το 1999.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στον ειδικό λογαριασμό στέγης είχαν κατατεθεί εισφορές, ύψους 7.230.947 δρχ., χωρίς να έχει ελεγχθεί όμως από την ΚΣΕ ποιος και για ποιο λόγο τις κατέθεσε. Πέραν τούτου, το 2000 ήταν παράνομη, βάσει υπουργικής απόφασης, η είσπραξη εισφοράς από τους κυνηγούς.

Παράλληλα, οι ελεγκτές επισημαίνουν στο πόρισμά τους ότι υπήρχαν αρκετές καταθέσεις άγνωστης προέλευσης 6 μήνες μετά τη λήξη του οικονομικού έτους.

Όσον αφορά στις διοικητικές δαπάνες, διαπιστώθηκε ότι, ενώ η συνομοσπονδία είχε αγοράσει σε μειωμένη τιμή ένα αμάξι, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες της, δεν υπήρχαν παραστατικά εξόδων που να αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο όχημα εξυπηρετεί τις ανάγκες αυτές.

Παράλληλα, «άφαντα» ήταν και παραστατικά στοιχεία από τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μελών του Δ.Σ. της ΚΣΕ, τα οποία καλύπτονται από την ίδια τη συνομοσπονδία κατά τη μετακίνηση των μελών της.

 

Οι «επενδύσεις»

Εκτός όμως από τις «άγνωστες» καταθέσεις και τα «ελλιπή» παραστατικά, η κυνηγετική συνομοσπονδία είχε «αδυναμία» και στις επενδύσεις στο χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, κατά τα έτη 1999 και 2000 επένδυσε τέσσερις φορές σημαντικά χρηματικά ποσά σε repos μηνιαίων αποδόσεων. Στον απολογισμό όμως που κατέθεσε το Δ.Σ. και στην έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής δεν γίνεται μνεία για τέτοιου είδους διαχείριση.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι και οι τέσσερις συμμετοχές σε repos έγιναν χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης. Οι τρεις πρώτες συμμετοχές, οι οποίες ξεπερνούσαν τα 3,3 δις δραχμές (!), έγιναν με έγγραφα που έφεραν την υπογραφή του προέδρου και του ταμία.

Η 4η συμμετοχή, ύψους 1,3 δις δραχμών, έγινε με προφορική εντολή στην τράπεζα από άγνωστο άτομο!

Η zougla.gr επικοινώνησε το πρωί με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ωστόσο η επικοινωνία με τον πρόεδρο δεν κατέστη δυνατή. Στη συνέχεια ο πρόεδρός της, κ. Παπαδόδημας Νικόλαος ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας δηλώνοντας ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από τους ελεγκτές είναι ανυπόστατοι και δυσφημούν τη Συνομοσπονδία.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…