Μία ολόκληρη εβδομάδα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή η άτυχη 80χρονη που τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε από τράγο. Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ του lamianow.gr, η ηλικιωμένη δεν πέθανε από τα τραύματα αλλά από βαριά λοίμωξη που της προκάλεσε μικρόβιο πυώδους στρεπτόκοκκου από τον οποίο είχε μολυνθεί. Πρόκειται για σπάνια επιπλοκή από την οποία, πριν έναν χρόνο είχε καταγραφεί ακόμη ένας θάνατος στην περιοχή μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα έφτασε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, αφού είχε προηγηθεί τριήμερη νοσηλεία της σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Η κατάστασή της ήταν ήδη σοβαρή αφού έφερε μεγάλο χτύπημα από τη μασχάλη και κάτω στα πλευρά με φλεγμονή, βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού και σηπτικό σοκ.
Η 80χρονη νοσηλεύονταν για μία εβδομάδα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τελικά η άτυχη ηλικιωμένη δεν τα κατάφερε, βυθίζοντας στο πένθος και τη θλίψη τους οικείους της αλλά και ολόκληρο το χωριό…
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και πώς μεταδίδεται:
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα παθογόνο βακτήριο που σ’ ένα μικρό ποσοστό 1-5% βρίσκεται στο δέρμα , στη μύτη, στο λαιμό, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Τα βακτήρια αυτά ζουν χωρίς να προκαλούν προβλήματα, κάτω από ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες .
Ο ξενόγλωσσος όρος “Streptococcus” έχει ελληνική προέλευση αφού πολλές φορές εμφανίζεται με τη χαρακτηριστική διάταξη αλυσίδων (στρεπτών).
Αποτελεί ένα είδος β-αιμολυτικών, gram-θετικών βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων.
Χωρίζεται σε τρεις ομάδες ανάλογα με τον τύπο της αιμόλυσης του αίματος:
- Α-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι: με πράσινη και μερική αιμόλυση (μετατροπή της αιμοσφαιρίνης σε μεθαιμοσφαιρίνη)
- Β-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι: με ανάπτυξη στο Άγαρ του αίματος με πλήρη λύση των ερυθρών αιμοσφαιρίων
- Γ-μη αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι: δεν προκαλούν αιμόλυση σε πυκνό θρεπτικό μέσο
Οι β-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι χαρακτηρίζονται ως στρεπτόκοκκοι της ομάδας Α (Streptococcus pyogenes ) και στρεπτόκοκκοι της ομάδας Β (Streptococcus agalactiae).
Παγκοσμίως 18,1 εκατομμύρια καταγράφονται με στρεπτόκοκκο Α , με 1,78 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως.
Τρόποι Μετάδοσης
Είναι η κύρια αιτία φαρυγγίτιδας σε παιδιά και εφήβους. Μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα στο σχολικό περιβάλλον, αλλά φυσικά μπορεί να μεταδοθεί και σε ενήλικες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι:
- αποτέλεσμα στενής επαφής με μολυσμένο άτομο
- μέσω σάλιου
- βήχα
- εκκρίσεων
- φταρνίσματος
- μέσω τροφίμων που μολύνθηκαν
- μέσω της επαφής με μολυσμένα τραύματα ή πληγές
- κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού (από τη μητέρα στο παιδί).
Αυτές οι λοιμώξεις επηρεάζουν διάφορες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, του μέσου ωτός, του κόλπου, των πνευμόνων, του δέρματος, του ιστού κάτω από το δέρμα και των καρδιακών βαλβίδων.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόκκινους και επώδυνους διογκωμένους ιστούς, ψώρα, πληγές, πονόλαιμο (στρεπτόκοκκο) και εξανθήματα, ανάλογα με την περιοχή που επηρεάζεται.
Συμπτώματα
Ο χρόνος επώασης του βακτηρίου για τις οξείες λοιμώξεις είναι 2-4 ημέρες. Τα συμπτώματα των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων ποικίλλουν, ανάλογα με το πού βρίσκεται η λοίμωξη.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε εκείνους που έχουν μολυνθεί από τον στρεπτόκοκκο μέσα σε 3 ημέρες από την έκθεση στο βακτήριο. Όταν κάποιος έχει μολυνθεί με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, είναι δυνατόν να τον μεταδώσει σε άλλους ανθρώπους για 2 έως 3 εβδομάδες, ακόμη και εάν ο ίδιος δεν εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα.
Παρατηρούνται:
- Πόνος στο λαιμό & στον φάρυγγα
- Έντονος πόνος στην κατάποση
- Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, με λευκές κηλίδες ή πύον & οίδημα
- Κοκκινίλες στο στόμα
- Πρήξιμο των λεμφαδένων στο λαιμό
- Πυρετός που συνοδεύεται από πονοκέφαλο
- Στα μικρά παιδιά παρατηρούνται ναυτία ή εμετός
- Πόνος στη κοιλιά
- Απώλεια όρεξης
Ποιες λοιμώξεις προκαλεί
Μπορεί να προκληθούν διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.
Μερικές από αυτές μπορεί να είναι:
- Πυώδης φαρυγγίτιδα – αμυγδαλίτιδα
- Ωτίτιδα
- Επιλόχειος πυρετός
- Ρευματικός πυρετός
- Οξεία σπειραματονεφρίτιδα
- Μαστίτιδα
- Μηνιγγίτιδα
- Θυλακίτιδα
- Ερυσίπελας (οξεία επιφανειακή λοίμωξη με πυρετό, ρίγη και τοξικότητα)
- Κυτταρίτιδα (οξεία λοίμωξη υποδόριου δέρματος )
- Γάγγραινα (λοίμωξη υποδόριου ιστού και περιτοναίου μυών – αρχίζει με τραυματικό ή χειρουργικό τραύμα)
- Μολυσματικό κηρίο
- Μυοσίτιδα