Στην κάμερα της «Ζούγκλας» μίλησε ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, κατά την διάρκεια αυτοψίας που έκανε στον Παλιό Λιμένα της Σαντορίνης.

Όπως δήλωσε στη «Ζούγκλα» ο κ. Λέκκας, η αυτοψία στον Παλιό Λιμένα γίνεται για να ελεγχθεί ουσιαστικά η ευστάθεια των πρανών. «Από εδώ διέρχονται περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο, και βέβαια το κάτω μέρος του λιμανιού επισκέπτονται ακόμα περισσότεροι, λόγο της προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων».

Όπως μας ανέφερε η αυτοψία διεξάγεται «έτσι ώστε να μπορούμε να προτείνουμε τα απαραίτητα έργα και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει αυξημένο ποσοστό ασφαλείας. Θεωρούμε ότι θα τα καταφέρουμε μέχρι το τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου, να έχουν εκτελεστεί όλα τα έργα τα οποία θα υποδείξουμε, έτσι ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ασφάλειας των επισκεπτών».

Δείτε φωτογραφίες από την αυτοψία που διεξήγαγε ο κ. Λέκκας: 

Σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα, ανέφερε στη «Ζούγκλα» ότι «οι σεισμοί που γίνονται είναι μέσα στα πλαίσια αυτά που έχουμε περιγράψει, είναι σεισμοί οι οποίοι ανήκουν στη σμηνοσειρά, τέτοιες αυξομειώσεις θα έχουμε πάντα, αλλά σιγά – σιγά η ακολουθία θα φθίνει, οι σεισμοί θα γίνονται λιγότεροι και το μέσο μέγεθος σιγά – σιγά θα πέφτει».

Δείτε τι δήλωσε στη «Ζούγκλα» ο κ. Λέκκας: 

Γκανάς: Η Άνυδρος μετακινείται 7 χιλιοστά την ημέρα

Εν τω μεταξύ, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γκανάς, μιλώντας στον Σκάι ανέφερε: «Αυτό που είπαμε χθες στην Επιτροπή είναι πως έχουμε μια ύφεση που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, παρατηρείται και παραμόρφωση, δηλαδή οι κινήσεις που καταγράφουμε με GPS και με δορυφόρους δεν έχουν σταματήσει. Ενώ έχει σταματήσει η ανύψωση της Καλντέρας, συνεχίζεται η οριζόντια κίνηση. Έχει υπάρξει ακτινωτή παραμόρφωση από όλες τις πλευρές. Για τα κτίσματα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αυτό, τα κτίρια είναι ασφαλή».

«Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως νέο στοιχείο είναι ότι από τον σταθμό GPS στην Άνυδρο έχουμε ήδη καταγράψει κίνηση της νησίδας αυτής προς δυσμάς και προς τα κάτω περίπου 7 χιλιοστά την ημέρα. Κινείται δυτικά νοτιοδυτικά δηλαδή το νησάκι. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο το 2025 σε σχέση με το 2011», προσέθεσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης, δήλωσε:

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, γιατί ακόμα το μελετάμε. Από ό,τι βλέπουμε αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Τα σενάρια περί νέου ηφαιστείου είναι ακραία σενάρια, εμείς οι επιστήμονες οδηγούμαστε από τα δεδομένα μας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυτήν τη στιγμή ούτε να εκραγεί το ηφαίστειο, ούτε να δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο».

Τέλος, ως προς το σενάριο του μεγάλου σεισμού κοντά στα 6 Ρίχτερ, διευκρίνισε ότι έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς από το τραπέζι.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης