Λίγες ημέρες μετά την έκδοση απόφασης που επιβάλλει χρηματικές ποινές σε έξι κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς άσκησε έφεση για τις αθωώσεις, για τις ποινές που επιβλήθηκαν, αλλά και τα ελαφρυντικά ότι δόθηκαν.

Ειδικότερα, η απόφαση πρώτου βαθμού αφορούσε σε καταδίκες μόνον για έξι από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους, για ποινές που ήταν πέντε χρόνια για τα υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη και τρία χρόνια για τον ηλικιωμένο που έβαλε τη φωτιά. Οι καταδικασθέντες: Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγός,  Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος πρώην Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Χαράλαμπος Χιώνης πρώην Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής και Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κάτοικος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά… οι οποίοι έλαβαν ποινές φυλάκισης πέντε χρόνων για 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια και 32 σωματικές βλάβες από αμέλεια, όσοι και οι νεκροί και οι εγκαυματίες, ενώ σε ποινή τριών ετών καταδίκασε τον ηλικιωμένο υπεύθυνο της εγκληματικής πράξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό την πίεση της… παραγραφής

Η δίκη θα γίνει στις 8 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την ολοκλήρωση, χωρίς διακοπή -ούτε τον Αύγουστο- προκειμένου η δικαιοσύνη να προλάβει την παραγραφή κάθε ευθύνης για την ανείπωτη τραγωδία, καθώς, η υπόθεση παραγράφεται τον Ιούλιο του 2026.

Σημειώνεται δε, ότι στη νέα δίκη θα δικαστούν και οι 20 κατηγορούμενοι, πλην του ηλικιωμένου που βαρύνεται με την εγκληματική βαρύτατη πράξη να βάλει τη φωτιά που επεκτάθηκε με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα στη συνέχεια λόγω σωρείας λανθασμένων χειρισμών και παραλείψεων από πλευράς υπευθύνων.

Ο εν λόγω κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε τρία χρόνια φυλάκιση και γι αυτόν δεν ήταν δυνατόν -κατά τον νόμο- να ασκηθεί έφεση, έτσι δεν θα ξαναδικαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης