Με υποχρεωτικό rapid test για την είσοδο σε όλους τους κλειστούς χώρους θα γίνει το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς υπό τον φόβο της μετάλλαξης «Όμικρον». Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται ανακοινώσεις μετά και τις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, που θα κάνει την τελική εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά στα σχέδια ήταν να ισχύσει ανάλογο μέτρο και την παραμονή των Χριστουγέννων, όμως, καθώς φαίνεται, δεν είναι επαρκής ο χρόνος για την απαραίτητη προετοιμασία ώστε όλα να λειτουργήσουν σωστά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει προς ώρας στα σκαριά κάποιο άλλο περιοριστικό μέτρο για την εορταστική περίοδο, ώστε να λειτουργήσει η αγορά και η κοινωνία, που το προηγούμενο διάστημα είχε πιεστεί.  Δεν αποκλείεται όμως να δούμε νέα περιοριστικά μέτρα το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τη διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα.  

Σ. Τσιόδρας: Τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν

Το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής «Όμικρον» μέσα στο κύμα της μετάλλαξης «Δέλτα», που ήδη επικρατεί στη χώρα μας, άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση για τον κορωνοϊό, που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως είπε, «η κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μια μεγάλη πανδημία της “Όμικρον” στην Ευρώπη, γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα». Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ωστόσο ότι τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεοκλής Ζαούτης: Ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν επιπλέον μέτρα αν χρειαστούν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης είπε πως ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά την αυξητική τάση της «Όμικρον» σε όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε πως «ήδη προχωρούμε σε αυξημένη ιχνηλάτηση των περιστατικών και ίσως να υπάρξει και αυξημένο testing τις επόμενες ημέρες». Επίσης, πρόσθεσε πως ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν επιπλέον μέτρα αν χρειαστούν. Ωστόσο, είπε ότι η χώρα μας δεν έχει μπει ακόμη και στη δίνη της «Όμικρον».

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που άλλαξαν τα δεδομένα

Για τα σχέδια της κυβέρνησης μας προϊδεάζουν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο MEGA. Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι «στο επόμενο διάστημα, στα βασικά, σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, την κίνηση, τον κόσμο, τα ωράρια, πάμε όπως είμαστε, με το υπάρχον πλαίσιο».

Ωστόσο, προσέθεσε: «Εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων, θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά, εκτός από το ότι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test».

Οι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν το rapid test

Ακολούθως, ο κ. Οικονόμου σε ερώτηση σχετικά με το ότι, τελικά, αυτό είναι ένα μέτρο για τους εμβολιασμένους, που ευλόγως θα έχουν ερωτήματα για αυτή την αντιμετώπιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Έχετε δίκιο και έχει δίκιο κι ο εμβολιασμένος. Όμως, από την άλλη πλευρά δεν είναι ένα μέτρο γενικό, είναι ένα μέτρο προσωρινό, είναι ένα μέτρο έκτακτο, είναι κάτι που νομίζω ότι όλοι μας το χρειαζόμαστε προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση ότι δεν νοσούμε κι ότι κι ο διπλανός μας δεν μπορεί να νοσεί χωρίς να το ξέρει και να μεταδώσει τον ιό. Βεβαίως είναι μια επιβάρυνση. Κάθε επιβάρυνση είναι δυσάρεστη. Από κει και πέρα, όμως, ξέρετε ότι οι τιμές είναι συγκεκριμένες, είναι διαμορφωμένες».

Έκτακτο και προσωρινό μέτρο στον ορίζοντα

Επισημαίνοντας πως κατανοεί ότι κάθε εμβολιασμένος μπορεί να λέει πράγματι πως έχει κάνει ό,τι του έχει ζητηθεί, προσέθεσε: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον εξασφάλιση για τη μία μόνο αυτή μέρα. Επαναλαμβάνω ότι είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο στον ορίζοντα αυτόν που έθεσα μέχρι στιγμής και εν πάση περιπτώσει το ποσό είναι τέτοιο που αυτός που θα βγει εκείνο το βράδυ -δεν λέω ότι περισσεύουν σε κανέναν αλλά είναι πλαφοναρισμένες οι τιμές και είναι για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια του ίδιου και των υπολοίπων».

Η μετάλλαξη Όμικρον «ταρακουνά» τον πλανήτη

Η Ευρώπη εξετάζει την επιβολή περιορισμών για τα Χριστούγεννα, καθώς η «Όμικρον» σαρώνει την ήπειρο. Η Βρετανία αρνήθηκε να αποκλείσει περιορισμούς σε συναθροίσεις, μία ημέρα αφού η Ολλανδία επέβαλε τέταρτο lockdown, το οποίο προκάλεσε η γρήγορη εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

Οι μολύνσεις της «Όμικρον» πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καταγράφοντας διπλασιασμό κάθε δύο με τρεις ημέρες στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές και καταφέροντας σοβαρό πλήγμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που φοβούνται τον αντίκτυπο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ολλανδία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το Σάββατο lockdown, δίνοντας εντολή να κλείσουν όλα τα καταστήματα που δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες, καθώς επίσης τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι από χθες, Κυριακή, και έως τουλάχιστον τις 14 Ιανουαρίου.

Βρετανία

Δώδεκα άνθρωποι στη Βρετανία έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ, αρνούμενος να αποκλείσει την αυστηροποίηση των κοινωνικών περιορισμών πριν από τα Χριστούγεννα. Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία. Η όποια απόφαση για περιορισμούς στις χριστουγεννιάτικες συναθροίσεις θα ληφθεί με υψηλό πολιτικό κόστος για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, του οποίου η εξουσία έχει υπονομευθεί από ερωτήματα για το εάν ο ίδιος και στελέχη του παραβίασαν πέρυσι τους κανόνες για το lockdown.

Γερμανία

Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε σε ανακοίνωση πως είναι απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές, με τα στοιχεία να δείχνουν έως τώρα ότι οι ενισχυτικές δόσεις από μόνες τους δεν επαρκούν για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 8 το βράδυ και ότι μειώνεται η πληρότητα των χώρων σε δημόσιες εκδηλώσεις. Η Ιταλία επίσης εξετάζει νέα μέτρα για να αποφευχθεί η αύξηση στα περιστατικά, όπως έγραψαν εφημερίδες.

Ισραήλ

Το Ισραήλ προσέθεσε τις ΗΠΑ στον κατάλογό του με τις χώρες στις οποίες απαγορεύει τα ταξίδια, επικαλούμενο τις ανησυχίες για την «Όμικρον». Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι η Όμικρον «σαρώνει όλο τον κόσμο» και κάλεσε τους Αμερικανούς να κάνουν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου.

ΗΠΑ

Από την αρχή του μήνα ο αριθμός των περιστατικών της Covid-19 στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 50%, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε για τρίτη συνεχή ημέρα αριθμό-ρεκόρ περιστατικών, με πάνω από τα μισά να επιβεβαιώνονται στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη εξετάζει την περίπτωση να επαναφέρει την υποχρεωτική καραντίνα για ξένους επισκέπτες, καθώς το υπουργείο Υγείας ανέφερε την πρώτη περίπτωση στη χώρα τοπικής μετάδοσης του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού.

Κίνα

Πάνω από 274,24 εκατ. περιστατικά κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο από τότε που οι πρώτες μολύνσεις ταυτοποιήθηκαν στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Πάνω από 5,65 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της Covid-19.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης