Τα τριάντα μέτρα σε μήκος έφτασε το ροδίτικο γλυκό μελεκούνι, το οποίο παρασκευάστηκε από σουσάμι, μέλι, αμύγδαλα και μπαχαρικά, με σκοπό να μπει στα ρεκόρ Γκίνες.
Το μελεκούνι φτιάχτηκε το βράδυ της Κυριακής στη Ρόδο, σε μία πρωτότυπη εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού και οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την νομαρχία Δωδεκανήσου.
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και η Νομαρχία μέσω του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού, πρόσφεραν σε ντόπιους και ξένους μια ξεχωριστή εμπειρία ροδίτικης παράδοσης.
Η παρασκευή του μελεκουνιού από τους μελεκουνάδες Μιχάλη Λόγγο, Σοφία Μόσχου, Ειρήνη Μαργαρίτη και τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο.
Το γλυκό των 30 μέτρων τεμαχίστηκε σε ρόμβους και προσφέρθηκε στον κόσμο που παρακολούθησε τη διαδικασία. Οι αναφορές από τους οργανωτές και τους μάρτυρες θα σταλούν στο Λονδίνο, με στόχο την καταγραφή στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.
Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης ροδίτικο γάμο σε θεατρικό δρώμενο καθώς και παραδοσιακούς χορούς από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αμπερνάλλι».
