Τα χαρακτηριστικά κινέζικα χάρτινα φαναράκια έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους έξω από μεγάλα καταστήματα επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά, σε μια περιοχή με παραδοσιακά υψηλά ενοίκια καταστημάτων, προσελκύοντας το κοινό σε αγορές ειδών που πωλούνται σε χαμηλές τιμές.

«Οι κάτοικοι της περιοχής, μετά από κάποιες πρώτες επιφυλάξεις δείχνουν να προτιμούν κυρίως ρούχα, παπούτσια και παντόφλες ενώ αγοράζουν και είδη οικιακής χρήσης που μπορούν να βρουν ακόμη και με ένα ευρώ» λέει στο ΑΜΠΕ η υπάλληλος καταστήματος με κινεζικά προϊόντα, Αγάπη Παρούση. Η ίδια αποδίδει το σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον στην οικονομική κρίση ενώ με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Πρόκειται για μεγάλα καταστήματα που άνοιξαν στην ανατολική Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιούνται στον τομέα της λιανικής πώλησης, επειδή έχει πέσει ο τζίρος της χονδρικής πώλησης στα κινέζικα καταστήματα της περιοχής της οδού Αισώπου στη δυτική Θεσσαλονίκη» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ. Φιλιππίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος λέει ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί από το εμπόριο ειδών εντός καταστήματος», ωστόσο διευκρινίζει ότι «θα πρέπει να ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες και να διενεργούνται παντού έλεγχοι». «Οι περισσότεροι που αγοράζουν κάποια πολύ φτηνά είδη δεν γνωρίζουν ότι ενδεχομένως κινδυνεύουν από ορισμένα υποπροϊόντα, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, όπως το pvc που μπορεί να χρησιμοποιείται σε τσάντες ή παπούτσια. Δεν ξέρω αν γίνονται επαρκείς έλεγχοι για το τι είναι αυτά τα προϊόντα που πωλούνται τελικά τόσο φτηνά, όπως για παράδειγμα τα καλλυντικά που πωλούνται στο δρόμο και κοστίζουν ένα με δύο ευρώ» προσθέτει.

Από την πλευρά της, η κ. Παρούση επισημαίνει ότι στο χρονικό διάστημα που εργάζεται στο κατάστημα επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως διενεργήθηκαν έλεγχοι από την αστυνομία και το ΙΚΑ, ωστόσο αναφέρει ότι δεν γνωρίζει αν έγιναν έλεγχοι για την ποιότητα των προϊόντων.

«Αν όλοι μπούνε σε τέτοιο έλεγχο και πληρώνουν και οι κινέζικες αποθήκες φόρο ΦΠΑ και όλα αυτά που πληρώνει ένας Έλληνας επιχειρηματίας, ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα άλλα, τότε θα διαπιστώσει κανείς ότι και τα κινέζικα δεν είναι φτηνά αλλά πιο ακριβά, ωστόσο δεν πληρώνονται όσα πρέπει να πληρωθούν» προσθέτει ο κ. Φιλιππίδης. Εκτιμά δε ότι οι χαμηλές τιμές στα κινέζικα προϊόντα δεν οφείλονται μόνο στο χαμηλό κόστος παραγωγής. «Υπάρχει επίσης και το κόστος λειτουργίας αλλά και οι τεράστιοι φόροι και το ασφαλιστικό που πληρώνει ο Έλληνας επιχειρηματίας» σημειώνει. Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι η εμφάνιση μεγάλων καταστημάτων λιανικής πώλησης κινεζικών προϊόντων, με μεγάλο όγκο εμπορευμάτων, δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς τέτοιου είδους καταστήματα υπάρχουν και σε άλλες πόλεις, όπως η Λάρισα, οι Σέρρες και η Κατερίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης