Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υπέγραψαν, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου», Κώστας Γιαννόπουλος.

Η υπογραφή του μνημονίου, αποτελεί συνέχεια της άριστης συνεργασίας που είχε ο κ. Στυλιανίδης με τον κ. Γιαννόπουλο, από τότε που ήταν Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων και χαρακτηρίζεται ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην προώθηση του εθελοντισμού, που είναι στρατηγικός στόχος του υπουργείου και την ενεργοποίηση όλων των «όπλων» για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το σύμφωνο συνεργασίας:

Τίθεται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, υπηρεσίες, μέσα και εξοπλισμός του «Χαμόγελου του Παιδιού», στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, με στόχο την ενδυνάμωση του κρατικού μηχανισμού και την υποστήριξη των πολιτών καθώς και στον τομέα της πρόληψης, επιμόρφωσης και ενημέρωσης των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές-εθελοντές του YouSmile, του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου του «Χαμόγελου του Παιδιού», θα αποτελέσουν στρατηγικούς συνεργάτες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιώντας στοχευμένες περιβαλλοντικές δράσεις, προκειμένου τα παιδιά να γίνουν μοχλός ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Χαμόγελο του Παιδιού εντάσσει τις θεματικές Περιβάλλον και Διαχείριση Κρίσεων στις διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης, που πραγματοποιεί πανελλαδικά σε μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες, θα πραγματοποιεί ενημερώσεις σε σχολεία, είτε με την φυσική παρουσία επιστημόνων, είτε διαδικτυακά, χρησιμοποιώντας «εργαλεία», ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, όπως κοινωνικές ιστορίες, παραμύθια, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, ντοκιμαντέρ κλ.π. 

Επίσης, το «Χαμόγελο του Παιδιού», με το Σύμφωνο Συνεργασίας αποδέχεται να διαθέτει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» (στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι και εκπαιδευμένοι εθελοντές του) για να συνδράμει την Πυροσβεστική, στον εντοπισμό και διάσωση παιδιών και ενηλίκων που έχουν τραυματιστεί, εγκλωβιστεί ή αγνοούνται και την προσφορά φαρμακευτικής ή άλλης βοήθειας.

Θα διαθέτει την Ακαδημία Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Smile Academy του Συλλόγου, για τις εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και δράσεις ευαισθητοποίησης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό, εγκαταστάσεις, υλικά και μέσα, στους φορείς που θα του ζητήσουν κάτι τέτοιο, αλλά και εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, για διάφορες εθελοντικές δράσεις.

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε στο νέο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης, «Ανδρέας Γιαννόπουλος» στην Αγ. Παρασκευή.

«Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, εδώ, στο Επιχειρησιακό Κέντρο του «Χαμόγελου», έστω και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που μας επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος υπογράμμισε την παλιά γνωριμία και συνεργασία του με τον κ. Γιαννόπουλο και τόνισε:

«Σήμερα, είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, καθώς υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας. Αυτή η πράξη είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της αναγνώρισης του μεγάλου έργου που κάνει το «Χαμόγελο» όλα αυτά τα χρόνια… Ως νέο υπουργείο, από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε ότι η συνεργασία, η συλλογική δουλειά, είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Είναι ο μόνος δρόμος ουσιαστικής ενίσχυσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας.

Σήμερα επισφραγίζουμε τη συνεργασία μαζί σας, με το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’. Η προσφορά σας στην ελληνική κοινωνία εδώ και 25 χρόνια είναι πραγματικά μοναδική και ανεπανάληπτη. Αλλά και η αναγνώρισή σας στο εξωτερικό είναι δεδομένη. Και η εμπειρία σας είναι πολύτιμη για εμάς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συνεργασία μας θα είναι εξαιρετική και αποτελεσματική. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Θα είμαστε δίπλα σας. Θα είμαστε μαζί. Εύχομαι ξανά σε όλους μια δημιουργική νέα χρονιά, με υγεία και αισιοδοξία» ανέφερε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος ευχαρίστησε από καρδιάς τον υπουργό και δήλωσε ότι η επίσκεψη του σηματοδοτεί την επισφράγιση της συνεργασίας και την εντατικοποίηση των κοινών προσπαθειών για την ολιστική και άμεση στήριξη και ανακούφιση των παιδιών και οικογενειών.

«Στο ‘Χαμόγελο’, καθημερινά και ασταμάτητα, πόσο μάλλον αυτές τις κρίσιμες μέρες της πανδημίας, υπηρετούμε τους θεσμούς, διαθέτοντας το σύνολο του υλικοτεχνικού μας εξοπλισμού, αλλά και την τεχνογνωσία του επιστημονικού μας προσωπικού, με σκοπό την παροχή ιατρικής, κοινωνικής, ψυχολογικής και υλικής υποστήριξης», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης