Οι τραγικές ελλείψεις και η κατάντια στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας επίκαιρα όσο ποτέ. Ο κατάλογος της αναλγησίας και του ωχαδερφισμού έχει ανοίξει εδώ και χρόνια και κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα σταματήσει. Πριν μερικούς μήνες, τον περασμένο Μάιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε ένα τραγικό περιστατικό, που θα μπορούσε να έχει αποτραπεί αν υπήρχε το πλέον αυτονόητο: προσωπικό…
Ένας ασθενής ο οποίος νοσηλευόταν στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων της Γλυφάδας, κάηκε όταν το τσιγάρο που κάπνιζε έπεσε πάνω στην κουβέρτα του κρεβατιού του. Η μία και μοναδική νοσηλεύτρια που είχε βάρδια εκείνο το βράδυ δεν πρόλαβε να σώσει τον άνδρα, που κατέληξε τον περασμένο Ιούλιο στο νοσοκομείο Γεννηματά όπου μεταφέρθηκε λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του…
Πρόκειται για έναν ακόμη άνθρωπο από τους δεκάδες που «φιλοξενούνται» σε δημόσια νοσοκομεία γιατί τους έχουν εγκαταλείψει οι δικοί τους. Στο Θεραπευτήριο της Γλυφάδας βρισκόταν από το 2002 και νοσηλευόταν για χρόνια πάθηση αλλά και ψυχιατρικά προβλήματα.
Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αναφέρουν στη zougla.gr ότι ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν μανιώδης καπνιστής, στο σημείο μάλιστα να κρύβει τα τσιγάρα ακόμη και στα γεννητικά του όργανα προκειμένου να μη τα αντιληφθούν οι νοσηλευτές. Εκείνο το μοιραίο βράδυ όμως, το πάθος του, σε συνδυασμό βέβαια με την τραγική έλλειψη προσωπικού το τσιγάρο που άναψε πάνω στο κρεβάτι έμελλε να είναι και το τελευταίο του.
Εκείνη την περίοδο, υπήρχε μόνο ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό για την απογευματινή και τη βραδινή βάρδια, καταγγέλλει στη zougla.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Γλυφάδας κ. Αύγουστος Μαλικούτης. «Εάν υπήρχαν περισσότερα άτομα, δεν θα είχε συμβεί κάτι τέτοιο», δηλώνει…
Νοσοκομεία σε απόγνωση…
Όλα αυτά την ώρα που στο σύνολό τους τα νοσοκομεία της Ελλάδας, παρουσιάζουν δραματικές ελλείψεις σε υλικά πρώτης ανάγκης, λόγω των υπέρογκων χρεών τους προς τους προμηθευτές.
Μπορεί οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού να ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη δέσμευση του υπουργού ότι θα εξοφληθούν οι οφειλές των νοσοκομείων σε τρεις δόσεις, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν.
Οι αποθήκες των περισσότερων νοσοκομείων αυτή την ώρα είναι άδειες με αποτέλεσμα γάζες, οινόπνευμα, βαμβάκι, σύριγγες, γάντια, ακόμη και πάνες για μωρά να αποτελούν πλέον είδος πολυτελείας στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Στο “Βενιζέλειο” οι χειρουργοί ράβουν τους ασθενείς με κινέζικα ράμματα, τα οποία μετά από λίγα 24ωρα… λιώνουν, με αποτέλεσμα να ανοίγουν τα τραύματα και οι χειρουργικές τομές!
Στο Αττικόν, δεν υπάρχουν ούτε πάνες για τα μωρά στην μονάδα νεογνών.
Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» οι λοιμοξιολόγοι χρησιμοποιούν «ακατάλληλα» γάντια.
Το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης αναγκάζεται να ανταλλάσσει προϊόντα με το «Βενιζέλειο», με τους γιατρούς να “ζητιανεύουν” ένα κομμάτι γάζας.
Τραγικές οι ελείψεις
Σύμφωνα με την καταγραφή της ΠΟΕΔΗΝ σε 48 νοσοκομεία, 13 Κέντρα Υγείας και 10 προνοιακά ιδρύματα, υπηρετούν μόλις 16.000, σε σύνολο 25.000 οργανικών θέσεων.
Οι μειώσεις προσωπικού ξεπερνούν, σύμφωνα με τους εργαζομένους, το 10% στις τεχνικές υπηρεσίες, 6,5% στις διοικητικές και πάνω από 3% στις νοσηλευτικές.
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι στο σύνολο των κενών θέσεων προσωπικού στα νοσοκομεία, το 35% αφορά νοσηλευτές.
Από το σύνολο των κενών θέσεων προσωπικού, το 31% αφορά εργαζόμενους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 24% δευτεροβάθμιας και το 52% υποχρεωτικής.