Ορισμένες ενέργειες δεν αντέχουν κριτικής διότι είναι τόσο εξόφθαλμα αντιληπτές οι προθέσεις εκείνων που τις διενεργούν. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η μακροσκελής δήλωση του δικηγόρου κ. Αλέξη Κούγια, ο οποίος επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη από την παταγώδη κατάρρευση της νομικής γραμμής που ο ίδιος και συνάδελφοί του πρότειναν να υιοθετηθεί από τους πελάτες τους, τον επιχειρηματία και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη και τον κατ’ όνομα και δήλωση του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη.

Προφανώς αναφερόμαστε στο πόρισμα του Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά, ο οποίος έστειλε στο αρχείο την μήνυση του ισοβίτη Γιαννουσάκη κατά της Εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα και την μήνυση του Βαγγέλη Μαρινάκη κατά του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ενώ απέρριψε την μήνυση του Γιάννη Κουρτάκη κατά των Νίκου Πατέρα και Δημήτρη Μελισσανίδη και ως όφειλε εκ του νόμου απέστειλε προς αρχειοθέτηση ή περαιτέρω διερεύνηση από την Βουλή τον σχετικό φάκελο του Υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Κούγιας και οι συνάδελφοί του που έχουν αναλάβει να παρέχουν νομικές υπηρεσίες στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους συνεργάτες του υπέστησαν  μία μεστή νοημάτων και πλήρη μηνυμάτων ήττα. Η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να είναι εδώ και να κάνει την δουλειά της όσο και αν ορισμένοι κύκλοι και ο θεσμικός υπόκοσμος επιχειρούν να την διαβρώσουν ή να την υπονομεύσουν. Ο Αλέξης Κούγιας αντελήφθη, διότι διαθέτει ένα μίνιμουμ αντίληψης, πως αυτά συμβαίνουν όταν λειτουργούν οι θεσμοί και η δημοκρατία. Οι συνωμοσίες, οι ίντριγκες και τα κυκλώματα που λειτουργούν εξωθεσμικά αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται και καταβάλλουν μάλιστα και το τίμημα.

Στην μακροσκελή δήλωση του ο δικηγόρος επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να αποπροσανατολίσει κάποιους ευκολόπιστους. Πλήρης η αποτυχία του. Η Εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα απηλλάγη, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος απηλλάγη, τα στοιχεία του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ με τις συνομιλίες Τριανταφυλλόπουλου – Γιαννουσάκη νομιμοποιούνται, ενώ αντίθετα τα στοιχεία που προσκόμισε ο Αλέξης Κούγιας στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά απορρίπτονται. Αυτή είναι η κρυστάλλινη αλήθεια. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε πως ο δικηγόρος πρέπει τώρα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να δικαιολογήσει στον πελάτη του την ήττα του. Επαγγελματικά βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη θέση αλλά προφανώς δεν προκαλεί την συμπάθεια κανενός. Η ήττα είναι πικρή και ο πανικός πολύ κακός σύμβουλος ιδίως για δικηγόρους.

Όσον αφορά τον Υπουργό Άμυνας,  στον οποίο αναφέρεται εκτενώς ο Αλέξης Κούγιας, οφείλουμε, αν και δεν υποχρεωνόμαστε, αλλά το κάνουμε για ανθρωπιστικούς καθαρά λόγους, να επισημάνουμε στον έμπειρο κατά τεκμήριο δικηγόρο πως η αποστολή του σχετικού φακέλου στη Βουλή ήταν τυπικά επιβεβλημένη εκ του νόμου. Αν ωστόσο συνδυάσει κανείς το σκεπτικό που αναπτύσσει ο Εισαγγελέας Εφετών στο πόρισμα του ως προς την Εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα αλλά και τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και προσέξει τις λεπτομέρειες, τότε, αν και μη νομικός, θα κατέληγε στο συμπέρασμα πως η υπόθεση του Υπουργού Άμυνας που εστάλη στη Βουλή θα καταλήξει, και αυτή, στο αρχείο. Το ίδιο θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα και με την αποστολή του φακέλου του λιμενικού Χριστοφορίδη στον Εισαγγελέα Ναυτοδικείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λίγα λόγια. Ο Αλέξης Κούγιας και οι εμπλεκόμενοι στην συγκεκριμένη υπόθεση συνάδελφοί του δικηγόροι και οι εντολείς τους,  Μαρινάκης και Κουρτάκης, ηττήθηκαν κατά κράτος και στις πέντε (5) επιδιώξεις τους. Και είναι μόνον η αρχή. Έπεται η συνέχεια.

Παραθέτουμε προς ανάγνωση το πλήρες κείμενο της δήλωσης Κούγια:

Ο εντολέας μου, εκδότης του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, κ. Γιάννης Κουρτάκης, μου απέστειλε κείμενο ανακοινώσεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου σχετικής με τη διάταξη, την οποία εξέδωσε σήμερα ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά κ. Μπρακουμάτσος.

Δεν γνωρίζω ποιοι νομικοί διάβασαν τη διάταξη του κου Μπρακουμάτσου και συμβούλευσαν τον κο Καμμένο να προβεί σε αυτή την ανακοίνωση, αλλά, κατά τη νομική μου κρίση, το μόνο, το οποίο δεν προκύπτει από το περιεχόμενο της διατάξεως του κου Εισαγγελέως Εφετών Πειραιά, είναι απαλλαγή του κου Καμμένου από τη συμμετοχή του στο αδίκημα της απόπειρας καταχρήσεως εξουσίας, το οποίο ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά αποδίδει στο λιμενικό Χριστοφορίδη, τον οποίο και παραπέμπει ενώπιον του Εισαγγελέα Ναυτοδικείου Πειραιά ως μόνο αρμόδιο να ασκήσει τη δίωξη, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κώδικας Ποινική Δικονομίας.

Αντιθέτως, αφού προηγουμένως γι’ αυτό το αδίκημα της συμμετοχής του κου Καμμένου στην απόπειρα καταχρήσεως εξουσίας του λιμενικού Χριστοφορίδη ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά αναφέρει ότι δεν ασχολείται, γιατί ήδη γι’ αυτό το αδίκημα η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποστείλει από μηνών στη Βουλή ως μόνη αρμοδία, για να αποφανθεί για τη δίωξη, άλλη δικογραφία, άρα είναι πλεονασμός να σκεφθεί και να εκδώσει διάταξη γι’ αυτό το αδίκημα, παραπέμπει τον κο Καμμένο στην Ελληνική Βουλή, για να του ασκηθεί δίωξη για δύο νέα αδικήματα, αυτά της ψευδούς καταμηνύσεως και της συκοφαντικής δυσφημήσεως για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος στην ομιλία του στη Βουλή εις βάρος του εντολέα μου κου Γιάννη Κουρτάκη και τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στην αποσταλείσα από μηνών άλλη δικογραφία, όπως αναφέρει ρητώς ο κ. Εισαγγελέας στην εκδοθείσα διάταξη.

Επομένως, ο κ. Καμμένος όχι μόνο δεν έχει απαλλαγεί από καμία κατηγορία, αλλά αντιθέτως εκκρεμούν στην Ελληνική Βουλή σε βάρος του 2 δικογραφίες: μία που τον εμπλέκει για τη συμμετοχή του στη διάπραξη του αδικήματος της απόπειρας καταχρήσεως εξουσίας με κύριο αυτουργό το λιμενικό Χριστοφορίδη, όπως αναφέρει ρητώς στη διάταξή του ο κ. Εισαγγελέας, και με την οποία δεν ασχολείται, και μία αυτή που απεστάλη σήμερα με αντικείμενο τη διάπραξη από αυτόν των αδικημάτων της ψευδούς καταμηνύσεως και της συκοφαντικής δυσφημήσεως.

Ο κ. Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά έκανε εντελώς επιδερμική και όχι σοβαρή, κατά την κρίση μου, διερεύνηση της υποθέσεως, και δεν εξέτασε κανέναν από τους μάρτυρες που πρότεινε ο κ. Κουρτάκης, αλλά ασχολήθηκε κατά ποσοστό 90% με την ευθύνη ή όχι της Αντεισαγγελέας Εφετών κας Τζίβα, την οποία «φρόντισε» να «απαλλάξει» με νεώτερη κατάθεσή του ο μηνυτής της ισοβίτης Γιαννουσάκης, πρόσωπο εντελώς αναξιόπιστο απ’ ό,τι αποδεικνύεται, αφού άλλα έλεγε στη μήνυσή του και άλλα στην κατάθεσή του, και κατά 10% με τον Τριανταφυλλόπουλο, για τον οποίο εξέδωσε διάταξη αρχειοθετήσεως των κατηγοριών, τις οποίες διερευνούσε, αφού και αυτόν «φρόντισε» να «απαλλάξει» ο ισοβίτης Γιαννουσάκης, ο οποίος απεγνωσμένα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί όλες τις καταστάσεις, για να βελτιώσει την ποινική του μεταχείριση.

Σ’ αυτή την υπόθεση θέλω να κάνω μια προσωπική παρατήρηση, η οποία μου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση: Είναι η πρώτη φορά από τότε που έχει θεσπισθεί το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, όπου σε υπόθεση, την οποία διερευνά Εισαγγελέας και περιλαμβάνει αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, και σε μια υπόθεση, στην οποία φέρονται αναμεμειγμένοι Αντεισαγγελέας Εφετών εν ενεργεία που διενεργεί ανάκριση που αφορά τους εμπλεκομένους, εν ενεργεία αρχηγός κόμματος και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μεγάλοι επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, εφοπλιστές, λιμενικός ανακριτικός υπάλληλος εν ενεργεία, δεν εκδίδεται διάταξη για την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των εμπλεκομένων και δεν παραπέμπεται η διάταξη αυτή για επικύρωση στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Δυστυχώς, όπως διαμορφώθηκε τελευταία το νομοθετικό πλαίσιο, πιθανότατα για ευνοήτους λόγους, δεν χρειάζεται το πόρισμα, το οποίο εξέδωσε ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιώς, την επικύρωση της εντιμοτάτης στην κυριολεξία Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας Ξένιας Δημητρίου, η οποία είμαι βέβαιος ότι δεν θα το επικύρωνε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης