Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Αποζημίωση 55.150 ευρώ θα λάβει ο 46χρονος σήμερα Ιρανός Φαρντίν Ριγκαμπάντι, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, είχε κρατηθεί επί τρία χρόνια και τελικά απαλλάχθηκε ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για την πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρανός διατηρούσε επί σειρά ετών εστιατόριο στην Αγγλία και το όνομα του ενεπλάκη στην υπόθεση του ναρκόπλοιου, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη μεταφορά των ναρκωτικών στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014, όταν ο τότε πρωτόδικα ισοβίτης βασικός «πρωταγωνιστής» στην υπόθεση Ευθύμιος Γιαννουσάκης είχε αναφερθεί σε κατάθεση του σε λιμενικούς στη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2014 με τον φερόμενο ως ναρκέμπορο, επίσης Ιρανό Σερίφι Ζιντάστι, λίγες εβδομάδες πριν τη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης.

Ο Γιαννουσάκης, από το σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου είχε διακινηθεί σχεδόν ένας τόνος ηρωίνης από το φορτίο του «Noor 1», είχε προσκομίσει και βίντεο από το κινητό του από αυτή τη συνάντηση στην οποία ήταν παρών ο Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο οποίος είχε το ρόλο μεταφραστή, καθώς ο Ζιντάστι δεν γνωρίζει αγγλικά.

Ο τότε πρωτόδικα ισοβίτης είχε δώσει αυτήν την κατάθεση στους λιμενικούς σε μια προσπάθεια να λάβει ελαφρυντικό στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και στο μεσοδιάστημα να επιτύχει την αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι είχε βοηθήσει τις αρχές και κινδύνευε από την περαιτέρω κράτηση του στη φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ούτε το δικαστήριο αναστολών, ούτε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του.

Μάλιστα μετά και από αναίρεση που έγινε στον Άρειο Πάγο, απώλεσε και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που του είχε χορηγηθεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό σε ισόβια.

Στο μεσοδιάστημα, στις 23-8-2017, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Ριγκαμπάντι από την τότε Γ Τακτική Ανακρίτρια Πειραιά και ακολούθως Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, στις 19-2-2019, με βάση το οποίο συνελήφθη στις 27-3-2019 στο σπίτι του στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά κρατήθηκε σε αγγλικές φυλακές και στη συνέχεια εκδόθηκε στην Ελλάδα όπου κρατήθηκε στις φυλακές Κορίνθου μέχρι τις 5-4-2022 που δικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά κατηγορούμενος για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Μοναδικός μάρτυρας στο δικαστήριο ήταν ο επικεφαλής στην έρευνα για το «Noor 1» αρχιπλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης, ο οποίος κατέθεσε ότι παραλήπτης του φορτίου ήταν ο Τούρκος ιρανικής καταγωγής Οργκάν Ορχάν, ενώ το όνομα Ριγκαμπάντι ακούστηκε πρώτη φορά από τον Γιαννουσάκη στην κατάθεση του στους λιμενικούς.

«Ο Οργκάν Ορχάν ήταν ο κύριος του φορτίου και όρισε ως υπαίτιο τον Σαχίντ και τον Ζιντάστι. Ο ένας (ΣΣ Σαχίντ) δολοφονήθηκε από ένα κύριο μέλος οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και δόθηκε εντολή να σκοτωθεί ο Ζιντάστι και σκοτώθηκε η κόρη του. Δεν είχαμε καμία πληροφορία μέχρι στιγμής για τον κατηγορούμενο (σ.σ. Ριγκαμπάντι). Ούτε οι Ολλανδοί ούτε οι Βέλγοι.

Ο Γιαννουσάκης τον υπέδειξε σαν μεταφραστή και μας έδωσε το μέιλ του», ανέφερε ο κ. Κατσούλης.

Στην ίδια δίκη ο συνήγορος υπεράσπισης του Ριγκαμπάντι, Αντώνης Βουλγαράκης ανέφερε πως ο Ζιντάστι είναι πράκτορας της DEA, με βάση την απολογία του Ορχάν στην Τουρκία και για το λόγο αυτό είχε δοθεί εντολή να σκοτωθεί η κόρη του…

Το δικαστήριο απάλλαξε ομόφωνα, με σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα, τον Ριγκαμπάντι, καθώς δεν υπήρχε κανένα στοιχείο σε βάρος του, παρά μόνο η κατάθεση του ισοβίτη πως ήταν “μεταφραστής” του Ζιντάστι.

Μετά την τριετή κράτηση του ο Ιρανός αφέθηκε ελεύθερος και ξεκίνησε δικαστική μάχη για να αποζημιωθεί για την επί τρία ολόκληρα χρόνια κράτηση του.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά τον δικαίωσε για δεύτερη φορά, στις 22-11-2022, κάνοντας δεκτή την αίτηση για αποζημίωση του από το ελληνικό κράτος.

Επιδίκασε αμετακλήτως αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 50 ευρώ για κάθε ημέρα κράτησης του, για χρονικό διάστημα τριών ετών και οκτώ ημερών, από τις 27-3-2019 που κρατήθηκε προσωρινά έως τις 5-4-2022 που αποφυλακίστηκε.

Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης τονίζεται πως “από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο αιτών, ο οποίος ευθύς εξ αρχής αρνήθηκε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή του στις αποδιδόμενες σε αυτόν αξιόποινες πράξεις, έγινε από πρόθεση παραίτιος της προσωρινής του κράτησης”.

Ο Φαρντίν Ριγκαμπάντι που επέστρεψε μετά την αποφυλάκιση του στην πατρίδα του στο Ιράν, θα αποζημιωθεί από το ελληνικό κράτος με 55.150 ευρώ για την τριετή κράτηση του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης