Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες όσον αφορά στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως κάνει στην Ουκρανία  αλλά θα αναγκαστεί να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Χαμάς και θα πέσει στη “θουκυδίδεια παγίδα”», λέει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας», ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, διεθνολόγος, νομικός, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Παράλληλα έχει την ιδιότητα του τουρκολόγου – οθωμανολόγου.

«Ο Ερντογάν  έχει πολλά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή αλλά επειδή θέλει να είναι ο κλειδοκράτορας της περιοχής θα αναγκαστεί σύντομα να κάνει μυστικές κινήσεις υπέρ της Χαμάς, κάτι που οι Δυτικοί θα το πάρουν χαμπάρι. Μην ξεχνάμε πως το 70% του τουρκικού λαού είναι υπέρ της Χαμάς. Η χώρα συνδέεται με τη Χαμάς αφού τα γραφεία της είναι στην Κωνσταντινούπολη και έτσι συνεργάζονται υπόγεια», συνεχίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς εάν η Δύση απαιτήσει από την Άγκυρα να πάρει σαφή θέση στο Μεσανατολικό ο κος Σταθακόπουλος είναι ξεκάθαρος: «Μεταξύ Τουρκίας και Δύσης υπάρχει  ήδη ρήξη αυτή τη στιγμή αλλά δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της πλήρους ρήξης». Σχετικά με τον άξονα Άγκυρας -Τεχεράνης, ο διεθνολόγος βλέπει πως λειτουργεί ήδη στο παρασκήνιο τονίζοντας πως «η Τουρκία όλο πτωχεύει αλλά τελικά δεν πτωχεύει αφού πολύ μαύρο χρήμα έρχεται και από το Ιράν».

«Σε αυτή τη φάση πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός πίσω από όλο αυτό. Ποιος θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ. Το Ισραήλ βέβαια δεν μπορεί μετά από αυτό το χτύπημα να κάνει πίσω. Δεν μπορεί να δείξει οίκτο, διότι εάν δείξει τότε οι εχθροί του θα δράσουν άμεσα εις βάρος του», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας και τι στάση θα κρατήσει η Αθήνα ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κος Σταθακόπουλος αναφέρεται ακόμα στη θέση της Ελλάδας λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η χώρα μας έχει δύσκολο ρόλο αυτή τη στιγμή. Οι μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Και στην Κύπρο χρειάζεται πολύ προσοχή, η οποία δέχεται πρόσφυγες από την περιοχή του πολέμου. Παρόλο που έχουμε υπογράψει διμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι η απάντησή μας εάν ζητηθεί στρατιωτική βοήθεια. Σίγουρα όμως η χώρα μας παίρνει καθαρή θέση υπέρ του Ισραήλ το οποίο θεωρούμε πολύ στενό σύμμαχό μας. Και με την Αίγυπτο που οι σχέσεις μας είναι καλές, χρειάζεται προσοχή διότι όλα αυτά μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή».  Τέλος κατά τη διάρκεια της κουβέντας αναφέρεται αναλυτικά στο Ιράν και τη στάση που τηρεί σε αυτόν τον πόλεμο, στη Χεζμπολάχ, στον Λίβανο, στη Συρία αλλά και στην Ιορδανία.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης