Τον περασμένο Σεπτέμβριο, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφού πρώτα για…τρεις μέρες είχε διορίσει ως Πρόεδρο του πολύπαθου αυτού οργανισμού τον πρώην Γενικό Γραμματέα της ΟΝΝΕΔ (2013 – 2015) Ανδρέα Τσώκο, στη συνέχεια, τον αντικατέστησε με τον μέχρι τότε διευθυντή του γραφείου του, Στέλιο Σακαρέτσιο.

Ο λόγος της αντικατάστασης του βραχύβιου Προέδρου ήταν πως δεν είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις, κάτι που αποτελούσε (και αποτελεί) ασυμβίβαστο για Πρόεδρο κρατικού φορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποκαλύπτει όμως σήμερα η «Ζούγκλα», ίσως η περίπτωση του Προέδρου του Κτηματολογίου, να αποτελεί ακόμα πιο «καραμπινάτη» περίπτωση ασυμβίβαστου, ενώ οι δράσεις του…πολυπράγμονα πρώην διευθυντή του γραφείου του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, φαίνεται απίθανο να μην ήταν γνωστές στον υπουργό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Στέλιος Σακαρέτσιος, (ο οποίος λίγα χρόνια πριν – προ μνημονίου – ήταν Dj στα μαγαζιά του Βασίλη Τσιλιχρήστου), ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Adverto Greece, αλλά και ο εκδότης της εφημερίδας (και της διαδικτυακής της έκδοσης) «Ο Νεοδημοκράτης», μέσω της ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΙΚΕ στην οποία κατείχε ποσοστό 20% και η οδοντίατρος και υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, Σοφία Λουκέρη, το υπόλοιπο 80%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κτηματολογίου, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας πληροφορικής webtec, τις δράσεις της οποίας θα δούμε στη συνέχεια του ρεπορτάζ.

Όπως προκύπτει από το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, η ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΙΚΕ (δηλαδή η Σοφία Λουκέρη και ο Στέλιος Σακαρέτσιος) διαθέτει τις ιστοσελίδες arouraios.gr, techit.gr, medicalnews.gr και marketbeast.gr τις οποίες έχει δημιουργήσει και υποστηρίζει τεχνικά η Webtec (του Στέλιου Σακαρέτσιου).

Εκτός από την ιστοσελίδα «Neodimokratis.gr» η οποία προφανώς είναι… φιλοκυβερνητική, οι υπόλοιπες τέσσερις ιστοσελίδες παραμένουν ενεργές μέχρι και σήμερα και ανερυθρίαστα «λιβανίζουν» τόσο τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη όσο και τον… συνιδιοκτήτη τους και Πρόεδρο του Κτηματολογίου, Στέλιο Σακαρέτσιο.

Μάλιστα, τόσο πριν όσο και μετά την ανάληψη καθηκόντων υφυπουργού από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, διάφορα υπουργεία και κρατικοί φορείς τους αναθέτουν και διαφημίσεις (δύο εξ’ αυτών ήταν και στην περίφημη λίστα Πέτσα).

Ενδεικτικά, έχουν λάβει διαφήμιση και από το Υπουργείο Υγείας (προληπτική μαστογραφία), το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Οργανισμός Ανακύκλωσης) αλλά και από το Υπουργείο Εργασίας και πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών («Κρατάμε το σπίτι μας»).

Σαν να μην αρκούσε αυτό, για να έχουμε μία κραυγαλέα περίπτωση ασυμβίβαστου (τόσο νομικού όσο και ηθικού) κάνοντας ρεπορτάζ διαπιστώσαμε ότι ο Πρόεδρος του Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος, διαθέτει και την εταιρεία Presswire η οποία σύμφωνα με την ίδια (presswire.gr) «…είναι μια Ελληνική start-up εταιρεία που δημιουργήθηκε για να αλλάξει τον τρόπο αποστολής δελτίων τύπου εταιρειών και οργανισμών…» και «…ήδη την έχουν εμπιστευθεί δεκάδες εταιρείες αλλά και κρατικοί φορείς».

Πράγματι, αυτό επιβεβαιώνεται και από τη Διαύγεια, όπου διαπιστώνουμε αρκετές απευθείας αναθέσεις (Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Εργασίας κλπ).

Το ότι εκλαμβάνουν τους Έλληνες ως… ιθαγενείς, προκύπτει από το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγους μήνες – και αφού είχε ήδη αναλάβει Πρόεδρος του Κτηματολογίου, ο Στέλιος Σακαρέτσιος… έδωσε το μερίδιό του στην ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΙΚΕ στον αδελφό του, Σωτήρη Σακαρέτσιο, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα προσελήφθη ως σύμβουλος του υφυπουργού…κ. Κυρανάκη.

Συνοψίζοντας, ο διευθυντής του γραφείου Κυρανάκη και μετέπειτα Πρόεδρος του Κτηματολογίου, αλλά και ο αδελφός του (επίσης προσληφθείς ως μετακλητός στο γραφείο Κυρανάκη) είναι συνιδιοκτήτες διάφορων ιστοσελίδων οι οποίες εισπράττουν μέσω διαφημίσεων, χρήματα από το ελληνικό δημόσιο, (ακόμα και πρόσφατα το 2024) για να λιβανίζουν τον προϊστάμενο του υφυπουργού που είναι συνιδιοκτήτης εταιρείας στην οποία υπουργεία αναθέτουν απευθείας την… αποστολή Δελτίων Τύπου (επίσης το 2024).

Συγχαρητήρια, κύριε Κυρανάκη, να τους χαίρεστε!

Δείτε εδώ την τεκμηρίωση

Τι είπε η Σοφία Λουκέρη στη «Ζούγκλα»

Η κυριά Σοφία Λουκέρη αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του αποκλειστικού ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» επικοινώνησε μαζί μας και μας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κύριος Στέλιος Σακαρέτσιος «είναι ίσως το μοναδικό άτομο στην κυβέρνηση, που δουλεύει και έχει απτά αποτελέσματα σε αυτό που κάνει, δηλαδή το Κτηματολόγιο και την ψηφιοποίηση του».

Επίσης, όπως τόνισε κάνει σωστά τη δουλειά του 24 ώρες το 24ωρο, αλλά φαίνεται ότι έχει πέσει πάνω σε κάποιους, τους οποίους δεν συμφέρει η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, επιμένοντας μάλιστα ότι «το ότι τον προσέλαβε ο κ. Κυρανάκης για να τον βοηθήσει με το Κτηματολόγιο είναι “Τζάκποτ”».

Αναφορικά με το κόστος πρόσληψης του κυρίου Σακαρέτσιου στην Κτηματολόγιο Α.Ε., η κυρία Λουκέρη σημείωσε ότι τα χρήματα είναι πολύ λίγα, σε σχέση με εάν το έργο της ψηφιοποίησης αναλάμβανε κάποια digital εταιρεία.

«Εάν την ίδια δουλειά την έκανε μια μεγάλη εταιρεία, θα έπαιρναν 15.000 με 20.000 ευρώ, τον μήνα και όχι το χρόνο», τόνισε η κυρία Λουκέρη.

Κλείνοντας, επανέλαβε ότι κάποιοι επιμένουν να μην θέλουν την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, ώστε να πηγαίνουν οι πολίτες με το χαρτάκι στο χέρι, να λαδώνουν, για να κάνουν τη δουλειά τους, αυτό όμως μέσω τους διαδικτύου, δεν γίνεται, δεν μπορείς να λαδώσεις τον υπάλληλο του Κτηματολογίου.

Ως αναφορά, την εταιρεία webtec, στην οποία φέρεται να είναι ιδιοκτήτης ο κύριος Στέλιος Σακαρέτσιος, η κυρία Λουκέρη ξεκαθάρισε στη «Ζούγκλα» ότι: «Η εταιρεία αυτή δεν υπάρχει και έχει κλείσει από το 2022», σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι οικονομολόγος απόφοιτος Πανεπιστημίου Πειραιά, έχει δουλέψει τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται ότι είναι το «Νo.1» στο διαδίκτυο.

Τέλος, για την αντικατάσταση του πρώην Προέδρου, Ανδρέα Τσώκου, η Σοφία Λουκέρη υπενθύμισε ότι «ο κ. Τσώκος αντικαταστάθηκε, διότι είχε ασιμβίβαστο, που με την εταιρεία που είχε, έκανε δουλειές με το Κτηματολόγιο».

Η επιστολή του Προέδρου το «Κτηματολόγιο Α.Ε.», Στέλιος Σακαρέτσιος στη «Ζούγκλα»

Με έκπληξη πληροφορήθηκα για το δημοσίευμα με τίτλο “Ο πολυπράγμων πρόεδρος του Κτηματολογίου” το οποίο δημοσιεύσατε στη «Ζούγκλα» και περιέχει μια σειρά από πληροφορίες, οι οποίες με τον τρόπο που παρουσιάζονται σπιλώνουν το πρόσωπό μου και με συκοφαντούν.

Πράγματι είμαι εργαζόμενος από την ηλικία των 15 ετών και στη διάρκεια αυτών των 22 ετών έχω εργαστεί αδιάλειπτα σε πολλούς ρόλους.  Σήμερα στα 37 μου και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Κτηματολόγιο έχω μια πορεία με ένσημα 20 ετών, το σύνολό τους στον ιδιωτικό τομέα και είμαι περήφανος για αυτό.

Έχω υπάρξει σε ηλικία 17 ετών αρχισυντάκτης στην τοπική εφημερίδα “Νέοι Ορίζοντες” στην πόλη μου, στη συνέχεια ιδρυτής της πρώτης ηλεκτρονικής εφημερίδας “neasmirni.gr”, ενώ στη συνέχεια, πολύ νεαρός όπως χιλιάδες άλλοι νέοι, εργάστηκα και εγώ σε επιχειρήσεις εστίασης μεταξύ αυτών και στις επιχειρήσεις του κ. Βασίλη Τσιλιχρήστου ώστε να έχω το δικό μου εισόδημα και να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος.

Για 3 χρόνια υπήρξα υπεύθυνος των καταστημάτων της αλυσίδας Internet Cafe “Web Arena”, ενώ το πάθος μου για την τεχνολογία, το διαδίκτυο και τον προγραμματισμό, με οδήγησε από την ηλικία των 21 ετών να προχωρήσω στην σύσταση της ατομικής επιχείρησης WEBTEC (ημ. Σύστασης: 17/07/2008) η οποία είχε αντικείμενο τις εφαρμογές διαδικτύου. Τη συγκεκριμένη εταιρεία την έκλεισα νομίμως στις 01/06/2022, 2 χρόνια δηλαδή πριν αναλάβω το ρόλο που έχω σήμερα (επισυνάπτω σχετικό αποδεικτικό για την αποκατάσταση της αλήθειας). Σε αυτή την πορεία 14 ετών από τη συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάστηκα με εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις οι οποίες με εμπιστεύθηκαν για την ανάπτυξη κάθε είδους διαδικτυακής εφαρμογής αλλά και για την προώθησή τους μέσω του διαδικτύου.

Παράλληλα, όντως το 2016, επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ -το αναφέρω καθώς υπάρχει μια προσπάθεια σύνδεσης της συγκεκριμένης εταιρείας με δήθεν εύνοια της από τη Νέα Δημοκρατία-,  δύσκολα χρόνια για την επιχειρηματικότητα λόγω της υπερφορολόγησης, ίδρυσα από κοινού με την κυρία Λουκέρη την εταιρεία ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΙΚΕ, εταιρεία με αντικείμενο τις ψηφιακές εκδόσεις, τη λειτουργία ενημερωτικών ιστοτόπων αλλά και την παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, εταιρεία της οποίας υπήρξα διαχειριστής έως τις 25/10/2021, 2 ολόκληρα έτη δηλαδή πριν αναλάβω Πρόεδρος στο Κτηματολόγιο.

Τα τελευταία 2 χρόνια υπήρξα ανώτερο στέλεχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θέση από την οποία συνέβαλα μεταξύ άλλων στην ίδρυση της πλατφόρμας Know Your Customer, μέσω της οποίας απέκτησαν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις. Στο συγκεκριμένο ρόλο με το έργο μου θεωρώ πως απέδειξα την αξία μου ως επαγγελματίας και πως διαθέτω τόσο τη συσσωρευμένη εμπειρία όσο και την επάρκεια να  αναλαμβάνω έργα ψηφιακού μετασχηματισμού μεγάλης κλίμακας και να τα φέρω εις πέρας με πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα μάλιστα δέχθηκε τα εύσημα του ίδιου του Πρωθυπουργού με πολλαπλές αναφορές του τα τελευταία χρόνια. 

Όταν ο κ. Κυρανάκης με τον οποίο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ουδεμία επαγγελματική σχέση διατηρούσα, μου έκανε την εξαιρετικά τιμητική πρόταση να αναλάβω Διευθυντής στο γραφείο του, ήδη είχα αποχωρήσει από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα για 2 έτη, ενώ διατηρούσα μόνο μετοχές στην ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΙΚΕ χωρίς να έχω εκτελεστικό ρόλο και χωρίς να παραβιάζω κανένα επαγγελματικό ασυμβίβαστο που προέβλεπε ο τότε ρόλος μου. 

Όταν το Σεπτέμβριο του 2023 μετά από τη σύντομη θητεία 45 ημερών ως Διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, λόγω προφανώς της καθημερινής εμπλοκής μου από αυτό το ρόλο στις υποθέσεις του Κτηματολογίου, μου προτάθηκε από τον κ. Κυρανάκη και τον κ. Παπαστεργίου η θέση του Προέδρου του Κτηματολογίου για να υπηρετήσω από εκεί την πατρίδα μου, αποχώρησα και από μέτοχος της εταιρείας παρά το ότι η εταιρεία δεν είχε, ούτε έχει καμία συνεργασία με το Κτηματολόγιο, μόνο και μόνο για να αποφύγω συκοφαντικά και κατασκευασμένα δημοσιεύματα όπως το δικό σας.

Ως προς την αποκατάσταση της πραγματικότητας λοιπόν, ουδεμία επιχειρηματική δραστηριότητα έχω σήμερα και η μόνη εργασία μου είναι η αποστολή που έχω αναλάβει στο Κτηματολόγιο, όπου σε λίγους μόλις μήνες έχουμε πετύχει σημαντικές και μετρήσιμες μεταρρυθμίσεις.

Παρά την προσπάθεια συκοφάντησής μου μέσω της υπερσυγκέντρωσης διάσπαρτων πληροφοριών και παρουσίασής τους με τέτοιο τρόπο που οδηγούν στο σχηματισμό εσφαλμένων εντυπώσεων, θα συνεχίσω να εργάζομαι νυχθημερόν για να ολοκληρώσω την αποστολή που μου έχει ανατεθεί προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας.

Είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες που έχουν συναλλαχθεί με το Κτηματολόγιο τις τελευταίες δεκαετίες πως η έλλειψη διαδικασιών, διαφάνειας και ψηφιακών εργαλείων οδήγησε σε τεράστια ταλαιπωρία τους, απαράδεκτες καθυστερήσεις ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καταγγελιών για διαφθορά υπαλλήλων. 

Όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται εμείς θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε την αποστολή μας και σε αυτή την προσπάθεια καλώ και εσάς από το zougla.gr να διερευνάτε κάθε καταγγελία με λεπτομέρεια και να μην είστε θύματα χειραγώγησης που πλήττουν και τη δική σας δημοσιογραφική αξιοπιστία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης