Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις σε οικίες και καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λακωνία και Χαλκίδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν 5 μέλη, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμα 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξιχνιάστηκαν 55 κλοπές και 16 απόπειρες σε οικίες, καταστήματα και οχήματα καθώς και 1 ληστεία.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοσμήματα, ρολόγια, κινητά, οχήματα, καραμπίνα, φυσίγγια και 2.000 ευρώ

Το παράνομο όφελος της οργάνωσης υπερβαίνει το 1.050.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πανάκριβα και γρήγορα αυτοκίνητά τους και το ασταμάτητο τζογάρισμα σε τυχερά παιχνίδια

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκαλούσαν τρόμο, άρπαζαν χρήματα και κοσμήματα και στο τέλος… πλήρωναν τα θύματα τους για να μην πάνε στο κελί. Εκμεταλλεύονταν ένα «παραθυράκι» του νόμου για να μην μπαίνουν πίσω από τα «κάγκελα» της φυλακής και με αυτόν τον τρόπο συνέχιζαν την δράση τους αλλά και να χαίρονται τα πολυτελή σπίτια τους, τα πανάκριβα και γρήγορα αυτοκίνητα τους και το ασταμάτητο τζογάρισμα σε τυχερά παιχνίδια.

Πρώτος και καλύτερος ο φερόμενος «αρχηγός», το όνομα του οποίου παραπέμπει σε πρώην παίκτη ριάλιτι και γνωστό ηθοποιό, και ήταν παρών σε όλες τις επιδρομές της σπείρας είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ζητούσε από τους συνεργούς του να κλέβουν συγκεκριμένα αντικείμενα που εύκολα στη συνέχεια μπορούσε να εκποιήσει ενώ όποιος δεν υπάκουγε τις εντολές του, άκουγε… κατσάδα. Ο 32χρονος με το «πλούσιο» ποινικό παρελθόν, και την πολυτελή μεζονέτα την οποία πρόσφατα ανακαίνισε, θέλησε κάποια στιγμή να «επενδύσει» και τα κέρδη από τις ληστρικές επιδρομές. Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Διαρρηκτών, κατέθεσε δέκα χιλιάδες ευρώ σε τράπεζα για την… αγορά οικοπέδου!

Οι συλληφθέντες, όλοι συγγενείς μεταξύ τους, ήταν άεργοι και λάμβαναν προνοιακά επιδόματα τα οποία αποτελούσαν και τη μοναδική νόμιμη πηγή εισοδήματος τους. Όσοι δεν έπαιρναν τα συγκεκριμένα επιδόματα, δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις, δήλωναν μηδενικά εισοδήματα και έμεναν είτε σε… σκηνές είτε παρουσιάζονταν ως άστεγοι. Αυτό βέβαια δεν τους εμπόδιζε να… κυνηγούν την τύχη τους και να παίζουν, σε μετρητά, πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ σε τυχερά παιχνίδια, σε διάστημα δυο ετών, όπως έδειξε η έρευνα των αρχών.

Οι… άεργοι διαρρήκτες που έμεναν σε… σκηνές είχαν μεγάλη αδυναμία στα πολυτελή και γρήγορα αυτοκίνητα. Συνολικά, έξω από σπίτια και… τις σκηνές κατασχέθηκαν εννέα αυτοκίνητα. Φρόντιζαν, μέσω αλλεπάλληλων τεχνικών μετατροπών και αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να τα νομιμοποιήσουν και να κυκλοφορούν με μεγάλη άνεση. Στα ευρύχωρα πορτ παγκάζ έβαζαν πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως, τους οποίους είχαν μαζί τους όταν πήγαιναν να κάνουν κάποια διάρρηξη. Ήθελαν όμως να είναι και έτοιμοι αν έπεφταν σε κάποιο μπλόκο αστυνομικών. Όπως έχουν κάνει και άλλες σπείρες στο παρελθόν θα τους χρησιμοποιούσαν για να δημιουργήσουν συνθήκες χαμηλής ορατότητας και ολισθηρού οδοστρώματος, ιδιαίτερα επικίνδυνο για αστυνομικούς που επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες.

Τα μέλη της οργάνωσης έκαναν κλοπές την μια μετά την άλλη ακόμα και πέντε συνεχόμενες σε ένα βράδυ και σε διαφορετικές περιοχές. Αν τα θύματα τους ήταν μέσα στο σπίτι εμφανίζονταν ως αστυνομικοί και δεν τα άφηναν να καλέσουν την… πραγματική αστυνομία ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περίπτωση μια ηλικιωμένη γυναίκα «πάγωσε» όταν τους είδε μπροστά της και γι’ αυτό το λόγο δεν αντέδρασε.

Συντονισμένη επιχείρηση από την Αστυνομία

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρονται τα εξής:

«Ααπό την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις σε οικίες, κοσμηματοπωλεία και καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λακωνία και Χαλκίδα.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Τρίτης 18 Ιουνίου 2024, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, με τη συνδρομή ομάδων της Ο.Π.Κ.Ε., του Τμήματος Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων και του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Μέγαρα, Μαρκόπουλο Αττικής και Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -5- μέλη, σε βάρος των οποίων, αλλά και -2- ακόμη ταυτοποιημένων ατόμων, σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και απόπειρες, απόπειρα ληστείας, όπλα και παραβίαση περιορισμών διαμονής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και τα Τμήματα Ασφάλειας Κηφισιάς, Μαρκοπούλου Αττικής και Σπάρτης Λακωνίας, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τον Μάιο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές σε οικίες και καταστήματα.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία:

Κλοπές σε καταστήματα (κυρίως κοσμηματοπωλεία)

– κατόπτευαν τους χώρους γύρω από το κατάστημα-στόχο προκειμένου να διαπιστωθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού,

– προσέγγιζαν το κατάστημα με επιχειρησιακά οχήματα που διέθεταν, με εργαλεία που κατείχαν (βαριοπούλες, λοστούς, τρυπάνια), κατέστρεφαν τη σειρήνα του συναγερμού, παραβίαζαν το προστατευτικό πλέγμα της πρόσοψης, έσπαζαν τον υαλοπίνακα ή παραβίαζαν την κεντρική θύρα, εισέρχονταν στο χώρο, τον οποίον ερευνούσαν, παραβίαζαν τυχόν χρηματοκιβώτια και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας.

Κλοπές σε οικίες

– προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους, βραδινές ώρες, με τα επιχειρησιακά τους οχήματα,

– αφού εξακρίβωναν την απουσία ή μη των ενοίκων, υπερπηδούσαν την περίφραξη και παραβίαζαν μπαλκονόπορτες, παράθυρα ή θύρες, εισέρχονταν στο χώρο, τον ερευνούσαν και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και χρηματοκιβώτια.

Επιπλέον, οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και χρησιμοποιούσαν γάντια, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, ενώ αλλοίωναν τα πραγματικά στοιχεία των επιχειρησιακών οχημάτων τους, αφαιρώντας τις πινακίδες κυκλοφορίας ή τοποθετώντας σε αυτά άλλες, αφαιρεθείσες από άλλα οχήματα.

Σημαντικό ρόλο στη συνοχή της οργάνωσης και την απρόσκοπτη δράση της διαδραμάτιζε ότι τα μέλη συνδέονταν με μεταξύ τους στενές φιλικές σχέσεις, ενώ είχαν κοινή καταγωγή και πολιτισμικές καταβολές.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «επαγγελματισμού» τους, αποτελεί ότι διέπρατταν έως και -5- κλοπές ανά εξόρμησή τους, ανεξαρτήτου περιοχής, ενώ σε περιπτώσεις που τα ηλικιωμένα θύματα βρίσκονταν εντός των οικιών, οι δράστες παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί. Παράλληλα, δεν δίστασαν σε μια περίπτωση να ασκήσουν βία σε βάρος ηλικιωμένης, όταν προσπάθησε να καλέσει βοήθεια από την τηλεφωνική της συσκευή.

Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης (32χρονος), ήταν παρών στην πλειοψηφία των διαρρήξεων-κλοπών, με ρόλο τσιλιαδόρου ή και φυσικού αυτουργού. Επέβλεπε τους συνεργούς του κατά την κατόπτευση των χώρων, καθοδηγούσε ως προς την επιλογή των κλοπιμαίων και έδινε το σύνθημα για την αποχώρηση από τα σημεία.

Παράλληλα, για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους, υπήρχε αυστηρός επιμερισμός των ρόλων μεταξύ των μελών (τσιλιαδόροι, μέλη που αναλάμβαναν την παραβίαση και είσοδο και οδηγοί).

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και τις σωματικές έρευνες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • -2.055- ευρώ συνολικά,
 • -8- οχήματα, ως προϊόντα εγκλήματος και -1- ως μέσο τέλεσης
 • πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και tablet,
 • πλήθος καρτών SIM
 • πλήθος κοσμημάτων χειρός,
 • πλήθος ρολογιών,
 • πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων,
 • πλήθος βιβλιαρίων και καρτών τραπέζης,
 • πλήθος χρυσιζόντων και ασημιζόντων κοσμημάτων,
 • πλήθος ψευδοκοσμημάτων (faux – bijoux),
 • πλήθος φυσιγγίων,
 • καραμπίνα,
 • ηλεκτρικό τρυπάνι,
 • -2- μαχαίρια,
 • δελτίο κατάθεσης των 10.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου,
 • απόδειξη είσπραξης 5.000 ευρώ, από μεσιτικό γραφείο για το κλείσιμο μονοκατοικίας με οικόπεδο,
 • πλήθος ενδυμάτων που φορούσαν μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά την τέλεση των κλοπών,
 • κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας και
 • καταγραφικό μηχάνημα βιντεοσκόπησης.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί -31- κλοπές – διαρρήξεις σε οικίες, -5- κλοπές και 2- απόπειρες σε κοσμηματοπωλεία, -5- κλοπές σε καταστήματα, -2- κλοπές οχημάτων, -12- κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας και -1- ληστεία σε οικία, στις περιοχές της Αττικής, Λακωνίας, Χαλκίδας και Θεσσαλονίκης, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης, υπολογίζεται άνω των -1.050.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης