Η 26η Πανελλήνια Ραδιοερασιτεχνική Συνάντηση (Ham-fest) διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουνίου 2018. Διοργανωτής ήταν η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (RAAG).

Επί 26 συνεχή έτη διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στην Αθήνα η «γιορτή» αυτή όπου προσέρχονται επισκέπτες από κάθε σημείο της Ελλάδας και αρκετοί από το εξωτερικό. Έτσι δίδεται η ευκαιρία συνάντησης φίλων και γνωστών που τους ενώνει το πάθος των ασύρματων επικοινωνιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr:

Χαρακτηριστικά του ενδιαφέροντος αυτού του hobby είναι ο πειραματισμός, η επικοινωνία, η αλληλοβοήθεια, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλεγγύη. Οι βάσεις τέθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 όταν άρχισαν να εκπέμπουν οι πρώτοι «ραδιοπειρατές» στα μεσαία κύματα και λίγο αργότερα στα FM. Οι πρώτες άδειες εκπομπής δόθηκαν το 1987 στην «ελεύθερη ραδιοφωνία» και στην μπάντα των FM. Την εποχή εκείνη οι ραδιοπειρατές ξεπερνούσαν τους 5.000 σε όλη την Ελλάδα.

Σιγά – σιγά εκτοπίστηκαν από τις συχνότητες των FM αφού μόνο αδειούχοι πλέον εκπέμπουν. Οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες άρχισαν να εκπέμπουν λίγο πριν το 1955 σε συγκεκριμένα φάσματα συχνοτήτων. Σήμερα η απόκτηση του πτυχίου ραδιοερασιτέχνη γίνεται κατόπιν εξετάσεων, δύο φορές τον χρόνο, εξεταστικά κέντρα υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις και οι εξετάσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ραδιοερασιτεχνικές συναντήσεις (Hamfest) οργανώνονται σε όλο τον κόσμο με πιο διάσημη αυτήν της Dayton στο Ohio των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στην Ελλάδα γίνονται σε πολλά μέρη, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν της Βέροιας, Λάρισας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κρήτης και Κουρούτας.

Στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια η συνάντηση λαμβάνει χώρα στο κομβικό σημείο του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου, ένας πολύ καλός χώρος με εκατοντάδες θέσεις δωρεάν στάθμευσης.

Στην Ραδιοερασιτεχνική συνάντηση εκτίθενται παλαιοί πομποί και δέκτες, παλαιά και νέα εξαρτήματα, καινούργιοι πομποδέκτες, κεραίες και άλλα σχετικά υλικά ραδιοερασιτεχνικής χρήσης. Υπάρχει ενημέρωση για νέες τεχνολογίες, γίνονται συζητήσεις επάνω στη σχετική θεματολογία. 

Ανάμεσα στους εκθέτες υπάρχουν εισαγωγείς πομποδεκτών και κεραιών, ενώ την ημέρα εκείνη παρέχουν εξοπλισμό σε καλές τιμές. Διατίθενται επίσης παλαιά μεταχειρισμένα εξαρτήματα που δεν υπάρχουν πλέον σε παραγωγή και έχουν μεγάλη συλλεκτική αξία.

Από την ηλικία των 12 ετών μπορεί κάποιος να αδειοδοτηθεί για να εκπέμπει στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες όπως έχουν καθοριστεί από τη διεθνή νομοθεσία. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές Ελληνίδες που ασχολούνται ενεργά με το Hobby αυτό.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρώτη μικρότερη ραδιοερασιτέχνης ήταν η Κωνσταντίνα Σταυροπούλου που εκπέμπει από τη Νίκαια με το διακριτικό SV1RRV. Σήμερα, φοιτήτρια Φαρμακευτικής, ασχολείται ενεργά με τις επικοινωνίες με καθημερινές σχεδόν εκπομπές στα βραχέα και υπερβραχέα κύματα. Έλαβε το πτυχίο της κατόπιν εξετάσεων το 2012 σε ηλικία 12 ετών στην πρώτη εξεταστική περίοδο που επετράπη σε υποψηφίους αυτής της ηλικίας να δώσουν εξετάσεις. Δύο χρόνια μετά ακολούθησε η Βίκυ Κουνάδη που και αυτή σε ηλικία 12 ετών απόκτησε κατόπιν εξετάσεων το πτυχίο της (2014) εκπέμπει με το διακριτικό SY8BFG από την Αίγινα. Σήμερα η Βίκυ είναι μαθήτρια Λυκείου.

Σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι οι ραδιοερασιτέχνες έχουν οργανώσει εθελοντικές ομάδες εκτάκτων αναγκών και αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός ή εκτός Ελλάδας για να καλύψουν και να αποκαταστήσουν τις επικοινωνίες όταν και όπου χρειάζεται. Είναι σε επιφυλακή και η παρουσία τους σε έκτακτα συμβάντα πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ. αναλαμβάνουν αμέσως δράση. Έτσι, έχουν τοποθετήσει με δικά τους έξοδα και χορηγίες επαναλήπτες σε κορυφές βουνών για να είναι δυνατή η επικοινωνιακή δικτύωση όλων των πόλεων της Ελλάδας.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν το δικαίωμα εκπομπής μουσικής παρά μόνο συνομιλιών με μικρόφωνο, πλήκτρα ή μορσικό χειριστήριο. Η επιτρεπόμενη ισχύς εκπομπής στα βραχέα είναι έως 500 watt και στα VHF έως 100 watt.

Η κάθε χώρα θεωρείται ξεχωριστή ραδιοχώρα και μετά τη συνομιλία ανταλλάσσονται κάρτες επιβεβαίωσης λήψης (QSL card) για τη συλλογή τους. Σπάνια χώρα θεωρείται το Άθως όπου ένας μοναχός ραδιοερασιτέχνης (SV2ASP/A), ο Απολλώ, εκπέμπει όποτε έχει διαθέσιμο χρόνο. Όλοι επιθυμούν τη συνομιλία μαζί του έστω για μερικά δευτερόλεπτα προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολύτιμη QSL card.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης