Τον τελευταίο χρόνο η εισαγωγή ηλιελαίου από την Ουκρανία στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Μεγάλες ελληνικές εταιρείες και δεκάδες μικρότερες, αγοράζουν Ουκρανικό ηλιέλαιο σε πολύ φθηνότερη τιμή σε σχέση με το Ρωσικό που προμηθεύονταν.

1.800 ευρώ ο τόνος, τόσο πλήρωναν οι εισαγωγικές εταιρείες λαδιού προκειμένου να προμηθευτούν ηλιέλαιο από την  Ρωσία – η οποία κάνει τις μεγαλύτερες εισαγωγές ηλιελαίου στην Ελλάδα – μέχρι που «έσκασε» στην αγορά το Ουκρανικό ηλιέλαιο, με πολύ χαμηλότερη τιμή. Κάτω από 1300 ευρώ, ο τόνος.  Φημολογείται μάλιστα ότι δεν πρόκειται μόνο για τις  ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ, ΕΛΑΪΣ και ΜΙΝΕΡΒΑ που αγόρασαν νοθευμένο με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο, αλλά και για άλλες μεγάλες εταιρείες λαδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς αγοράζουμε ηλιέλαιο από τη Ρωσία. Γνωρίζουμε την καλή ποιότητά του και τα μαγαζιά είναι ικανοποιημένα. Ξαφνικά όμως άρχισαν τα παραπόνα για την τιμή. Οι μαγαζάτορες παραπονιούνται που τους δίνουμε το λίτρο το ηλιέλαιο περίπου 1,50 ευρώ και κάνουν λόγο για Ουκρανικό ηλιέλαιο με 1,20 ευρώ το λίτρο. Πολλοί λαδέμποροι άρχισαν να αγοράζουν Ουκρανικό ηλιέλαιο όπως και φοινικέλαιο» εξηγεί ο Γιάννης, έμπορος τροφίμων.

«Δεν μπορεί όμως έτσι ξαφνικά μια χώρα να σου δίνει ηλιέλαιο σε τόσο χαμηλή τιμή. Κάτι τρέχει και το ξέρουν όλοι. Απλά συμφέρει, αφήνει πολύ μεγαλύτερο κέρδος και μένουν όλοι ικανοποιημένοι, εκτός φυσικά από τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι καταναλώνουν. Όπως δεν γνωρίζουν και πολλοί «μικροί» λαδέμποροι τι τους πουλούσαν. Είμαστε μικρή εταιρεία και αγοράζουμε ηλιέλαιο από τον ίδιο που προμηθεύει και μεγάλες εταιρείες λαδιού.  Όλες οι μεγάλες εταιρείες κάνουν έλεγχο στα προϊόντα που αγοράζουν οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνώριζαν περί τίνος πρόκειται. Αυτός που μπορεί να μην γνώριζε είναι ο ΕΦΕΤ διότι δεν πραγματοποίησε σωστούς ελέγχους» λέει ο Γιάννης.

Οι εισαγωγές ηλιελαίου από την Ουκρανία φαίνεται ότι δεν αποτελεί «σύστημα» για τις μεγάλες εταιρείες, αλλά «μια ανάσα» για κέρδος όταν η τιμή του ηλιελαίου αυξάνεται. Μπορεί δηλαδή κάποια εταιρεία να αγοράσει π.χ. δύο μήνες συνεχόμενα από την Ουκρανία και μετά να επιστρέψει στις εισαγωγές από την Ρωσία, όταν θα έχει ρίξει τις τιμές της. Έτσι αυξάνει το κέρδος της και δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί κάποιο νοθευμένο προϊόν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στον αριθμό νοθευμένων τόνων ηλιελαίου που στο «περίπου» υπολόγισε ο ΕΦΕΤ, οι 45.000 τόνοι που έχουν εισαχθεί από την Ουκρανία μοιάζει μάλλον αστείο νούμερο για τους λαδέμπορους: «Δεν γίνεται να έχουν εισαχθεί μόνο τόσοι τόνοι νοθευμένου ηλιελαίου. Μια μικρή εταιρεία σαν εμάς φανταστείτε ότι κάνει παραγγελία περίπου 2 τόνους ηλιέλαιο για 2 εβδομάδες. Οι μεγάλες εταιρείες τι παραγγελίες κάνουν;» αναρωτιέται ο Γιάννης, ενώ συμπληρώνει «ευτυχώς που το θέμα βγήκε στην επιφάνεια διότι θα έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εμένα όμως ποιός μπορεί να μου εγγυηθεί ότι τα υπόλοιπα λάδια που αγοράζουμε δεν είναι νοθευμένα; Το φοινικέλαιο από την Ουκρανία πάλι στη μισή τιμή έρχεται. Μην ξεχνάτε ότι το φοινικέλαιο εισάγεται κυρίως από την Ταϋλάνδη. Έχει κάνει κανείς έλεγχο; Και το ελαιόλαδο δεν είναι «καθαρή» ιστορία. Υπάρχουν λάδια που πωλούνται για ελαιόλαδα ενώ στην πραγματικότητα είναι πυρηνέλαια που παράγονται από τα κουκούτσια της ελιάς και δεν είναι υγειινά». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης